Adótartozás, Globsec, Bajnai Gordon, sok százezer eurós állami szerződések – rákerestünk a neten Rastislav Káčerre - Körkép.sk
Hajnalka
 • HUF: 385.38
 • USD: 1.08
 • 2 °C
 • 8 °C

Hirdetés (X)

politika

Adótartozás, Globsec, Bajnai Gordon, sok százezer eurós állami szerződések – rákerestünk a neten Rastislav Káčerre

Olyan neveket találtunk Káčer kapcsolati hálójában, amelyek beszédesebbek minden nyilatkozatnál.

Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter az elmúlt hetekben Magyarország- és magyarellenes kijelentéseivel hívta fel magára a figyelmet, de Ján Kuciak meggyilkolása kapcsán a minap azt is mondta, hogy erős, szabad és független sajtó nélkül, amely az igazságot keresi, nem lehet demokrácia. Vettük hát a fáradtságot és rákerestünk Rastislav Káčerre a neten, hogy kizárólag nyilvános adatokból kapjunk teljesebb képet munkásságáról, kapcsolati rendszeréről és főleg ideológiai-politikai hovatartozása hátteréről. Találtunk adótartozást, megnéztük az általa nagyban támogatott Globsecet, ahol aztán egy sor olyan névre leltünk, amelyek beszédesebbek minden nyilatkozatnál.

 

Rastislav Káčer diplomáciai tevékenysége kapcsán már az elején érdemes felhívni a figyelmet több érdekes körülményre. 2001–2003 között a szlovák külügy államtitkáraként ő felelt Szlovákia NATO-csatlakozásának koordinálásáért. Logikus következtetés, hogy ekkor kerülhetett az amerikaiak látókörébe, ami megalapozhatta nála markáns atlantista elköteleződését.

 

Eléggé visszás, hogy egy ilyen amerikai karrier után a V4-ek országaiban kezdett el nagykövetként tevékenykedni. Először 5 évig Budapesten, majd 2020-tól Prágában. Mindkét országban érdeke volt a globális erőknek a kormányváltás. Utóbbiban be is következett.

 

SJE Nyílt nap

Káčer 2018-ban fejezte be szlovák nagyköveti pályafutását Magyarországon. Hazatérve megalapította cégét, az RK Strategies s.r.o.-ot, amely a Finstat adatai szerint az első három évben közel 459 ezer eurós forgalom mellett több mint 300 ezer eurós nyereséget produkált. Ez barátok között is 65 százalékos haszonkulcs, ami kiemelkedő teljesítmény. A szlovák cégjegyzék adatai szerint Káčer a mai napig a cég egyedüli tulajdonosa, de már nem ügyvezető.

 

Káčert 2020 októberében Zuzana Čaputová államfő prágai szlovák nagykövetté nevezte ki, és ettől kezdve a cégnek már kevésbé ment jól az üzlet. Forgalma ezres nagyságrendre csökkent, és 2023. január 31-hez 400 eurós adótartozás látszik a cég adatai között – bár volt ennél rosszabb is. 2020 év végén 32 ezer eurós adóhátralékot halmozott fel. Ez utóbbi (vélhetően már rendezett) adótartozásról szóló információ a FOAF.sk nyilvános cégfigyelő adatbázisból származik. A 400 eurós hátralék a Finreg szerint január végén még aktuális volt.

 

Forrás: foaf.sk

 

 

A felvidéki orosz kollaboránsok emlegetése helyett mindenképp érdemesebb volna állampolgári kötelességét teljesítenie, főleg ilyen gazdasági eredmény mellett – nem beszélve jól fizető köztisztviselői állásáról. Egyébiránt az RK Strategies gazdasági mérlege szerint a tavalyi évet 297 983 eurós vagyonnal zárta a vállalat, ebből 225 461 euró volt a pénzvagyon.

 

GLOBSEC, a hálózat

 

Káčer neve egy ideig egy másik cégben, a Kongresové a kultúrne centrum a.s. részvénytársaságban is szerepelt a felügyelőtanács tagjaként, egészen tavaly szeptemberig – ekkor nevezték ki külügyminiszternek. A cég ugyanoda van bejegyezve, mint az atlantista agytröszt, a GLOBSEC, amelynek 2016 és 2018 között Jaroslav Naď védelmi miniszter is igazgatóhelyettese volt. Mint később látni fogjuk, a kongresszusszervezésnek is megvan a maga szerepe a történetben.

 

A GLOBSEC think tank igazgatótanácsának névsora elképesztően beszédes. Az élén Róbert Vass áll, mint alapító, ám mellette rögtön Bajnai Gordon, a rossz emlékű magyar exminiszterelnök fényképe szerepel, aki igazgatótanácsbeli tagsága mellett a szervezet Tanácsadó Testületének az elnöke. Bajnai nevét az elmúlt hetekben a Nyugatról jövő, magyar belpolitika befolyására szolgáló forintmilliárdokkal emlegetik együtt.

 

Forrás: FOAF.sk

 

Érdekes, bár a sajtóban kevésbé szereplő név Vazil Hudák, aki szlovák gazdasági miniszter volt 2015–2016-ban, ma pedig az Európai Beruházási Bank alelnöke. Sokat elárul, hogy mindemellett a grúziai kormányfő gazdasági tanácsadója.

 

De ami sokkal fontosabb, a Topky szlovák portál a kormány bukása utáni napokban szivárogtatta ki, hogy egy Čaputová államfő által kinevezett szakértői kormányban is ott lehetne. A szakértői kormány kinevezésének esélye az elmúlt hetekben folyamatosan nőtt.

 

Forrás: GLOBSEC

 

A GLOBSEC Tanácsadói Testületében megtaláljuk még Mikuláš Dzurinda exkormányfő nevét is, aki épp most próbálkozott meg egy pártprojekttel Modrá Koalícia néven, és amely a legutóbbi felméréseken 2 százalékot ért el. Ott van még Annegret Kramp-Karrenbauer, vagyis AKK, Angela Merkel első közvetlen utódja a CDU élén, akit aztán a német kereszténydemokraták belső harcai lemondásra kényszerítettek.

 

A tanácsadók között szereplő nevek közül érdemes még kiemelni Miroslav Lajčák volt külügyminisztert, Ivan Mikloš egykori pénzügyminisztert (aki egy ideig Ukrajnában volt tanácsadó), Petr Pavel nemrég megválasztott cseh államfőt, Maroš Šefčovičot, aki Brüsszelben járja az uniós biztosok valóságtól elrugaszkodott útját. És persze nem hagyjuk ki Katarína Cséfalvayovát, aki a Smer–Most-Híd–SNS-kormány idején volt a parlament külügyi bizottságának elnöke a Most-Híd jelöltjeként – ő a GLOBSEC Policy Institute tagja.

 

 

 

A rengeteg ismerős név felsorolása egyáltalán nem hiábavaló. Amikor Rastislav Káčer legutóbb arról beszélt, hogy talán, esetleg belép a nagypolitikába, Mikuláš Dzurindával való tárgyalásokat is emlegetett. Káčer leplezetlen öröme Petr Pavel cseh elnökké való megválasztása kapcsán szintén új megvilágítsába került.

 

A fenti névsor olyan nemzetközi összefonódásokkal teli szakmai kapcsolati hálóra utal, amihez hasonlót Robert Fico idején ismertünk meg országon belül, és a „mi emberünk“ kifejezéssel szokás emlegetni a sajtóban…

 

Dőlnek a százezrek

 

Káčer a GLOBSEC tiszteletbeli elnöke, és nem titkolta, hogy sokat dolgozott azért, hogy a szervezet eljusson a jelenlegi pozíciójába. A Pravda baloldali napilap külügyminiszteri kinevezésekor arról írt, hogy Káčernek köszönhetően két fontos változás történt a GLOBSEC kapcsán: konferenciahelyszínt szerzett Pozsonyban, és a GLOBSEC vált az egyik legjelentősebb biztonságpolitikai fórummá Közép-Európában.

 

Látva az agytrösszttel szorosan kapcsolódó személyek névsorát, nézzük meg, hogy az elmúlt években milyen megbízásokat kapott az állami szférából a GLOBSEC.

 

A Központi Szerződés-nyilvántartás adatai szerint GLOBSEC 2016-tól kezdődően napjainkig több mint 5 millió eurónyi (egészen pontosan 5 076 505 euró) szerződést kötött az állami szférával beszállítóként. Ennek az összegnek több mint felét a szlovák külügyminisztérium fizette ki. A külügy mellett a második legnagyobb megrendelő a listán a pénzügyminisztérium. A támogatások nagy része „stratégiai együttműködésből” adódott, és jelentős összegek mentek például az évente megrendezésre kerülő Tatra Summit biztonságpolitikai konferencia megszervezésére. A külügy- és pénzügyminisztériumon kívül a belügy, az igazságügy, a parlament kancelláriája, a gazdasági minisztérium is szerepel a megrendelők között.

 

 

A félreértések elkerülése érdekében érdemes még kifejteni a GLOBSEC szervezetének jogi hátterét. Van ugyanis egy GLOBSEC társulás, amelynek bejelentett székhelye Besztercebányán (a Kuzmányho 4031/3 97401 Banská Bystrica címen) van. Ez a szervezet tartja fenn a GLOBSEC.org honlapot, ami a GLOBSEC hivatalos honlapja, és amelyen a kapcsolattartásként a Vajnorská 100/B, Bratislava - mestská časť Nové Mesto 831 04 címet tüntették fel. Ez a cím megegyezik a GLOBSEC s.r.o. nevű korlátolt felelősségű társaság hivatalos székhelyével. A GLOBSEC s.r.o. korábbi tulajdonosa a GLOBSEC társulás volt, mostani tulajdonosa pedig már a GLOBSEC társulás elnöke, Róbert Vass. A GLOBSEC társulás részéről Milan Solár az egyik aláírásra jogosult személy, akinek nevével és aláírásával több kormányzati szerződésen is találkoztunk. A két jogi személy között azok egyértelmű és rendkívül szoros kapcsolódása miatt cikkünk témáját tekintve lényegi különbség nincs. Mindazonáltal jelezzük, hogy a kormányzati szervek többnyire a GLOBSEC társulással és nem a GLOBSEC s.r.o.-val kötöttek szerződéseket az elmúlt években. (A szerző megjegyzése)

 

Érdemes lesz figyelni, hogy Káčer külügyminisztersége idején mennyi támogatásban részesül a GLOBSEC. Főleg, hogy a pénzügyminisztériumot most Eduard Heger vezeti, aki a korábbi GLOBSEC igazgatóhelyettes Jaroslav Naďgyal készül új pártot alapítani.

 

A fentiekből három dolog tökéletesen látszik. A szlovák külügyminiszter szakmai és kapcsolati beágyazottsága olyan csoporthoz köthető, amelynek tagjai egyértelműen Orbán Viktor politikájával szemben foglalnak állást. Mindazok számára, akik valamilyen szempontból profitálnak a GLOBSEC sikeréből (akár anyagi, akár kapcsolatrendszeri előnyök formájában), érdekeltek abban, hogy továbbra is egy liberális-atlantista kormány maradjon hatalmon.

 

És végül, nagyon fontos belpolitikai kérdés, hogy Káčer külügyminiszterként Szlovákia érdekei szerint válogatja meg szavait Magyarország és a magyar közösség kapcsán, vagy valójában csak egyéni szakmai érdekeit követi, hogy érvényesülni tudjon egy olyan hálózatban, ahol Magyarországot gyalázni alapkövetelmény.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 39 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Márta
2023. feb. 22. 16:07

Szép teljesítmény! Minden elismerésem a "gereblyézésért", megérte. Jankó Kuciak is büszke lenne rá. Most már csak államnyelv de fordítani és felkínálni a kormánypárti lapoknak. Kíváncsi lennék, melyik lenne olyan bátor, hogy közölje. Esetleg angolra, váltson a Trasparensy international mit szólna hozzá?

Tárkány Álmos
2023. feb. 22. 18:56

"A szlovák külügyminiszter... olyan csoporthoz köthető, amelynek tagjai egyértelműen Orbán Viktor politikájával szemben foglalnak állást." Könnyebb lenne felsorolni azokat, akik nem tartoznak ehhez a csoporthoz. Ugyanis Orbán Viktor egyedül maradt a politikájának köszönhetően a nyugati világban. Őnként és dalolva diszkvalifikálta magát és csinált páriát a magyarokból. Még az európai választások konzervatív győztesei - svéd, olasz, lengyel - is elfordultak tőle. Senkinek sem veszi be a gyomra a rezsivédelemért eladott szabadságvágyat, az agresszorral való mutyizást. Már nem járnak a lengyelek Budapestre ünnepelni a szabadságharcot. Pedig járhatnának - vonulhatnának egy olyan transzparens alatt, mekynek felirata "Kinek drágább rongy élete..." lehetne.

  Almassy
  2023. feb. 22. 19:15

  A magyarok így akarnak élni (4 * 2/3) és nem páneurópai szivárvárnyos gender-fluidként. Pedig nagyon-nagyon szeretnék külföldről megmondani, hogy nekünk mi a jó...

   Petike
   2023. feb. 22. 19:29

   Orbán ne konyorogjon az EUs pénzekért ha igy akar élni nem kényszer a disznotor hisz megmondta hogy az EUn kívul is van élet vele márcsak a Vučič Erdogan és Lukasenko áll szoba senki más.

  Petike
  2023. feb. 22. 19:25

  milyen rezsivédelem az amikor a nyugdijasok harmada Orbanisztánban nem tudja kifizetni a rezsit

   kulcsargeza
   2023. feb. 22. 21:07

   Petike Te kis hazudós.

  Csicsay Tibor
  2023. feb. 22. 22:55

  ...bábu vagy,bábu vagy - valaki irányít ! /KFT/

  kulcsargeza
  2023. feb. 23. 11:37

  Tárkány Almosnak Kb 2 hete a te szeretett német antifád 2 lengyel turistát vert félholtra Budapesten. Ennyire gyűlöltök minket?

   Tárkány Álmos
   2023. feb. 23. 16:35

   kulcsargeza Hol védtem az antifát? Rühellek mindent, ami bolsevik. Viszont ti véditek a bolsevik ruszkikat, de köpödtök a szintén balos antifára. Nácizzátok az ukránt, az antifa által megvert magyar náciból meg mártírt kreáltok. Jobboldalinak csúfoljátok magatokat és ujjongtok Viktor szoci intérkedéseinek. Szerintem azt sem tudjátok, hogy fiúk, vagy lányok vagytok. Én jobboldali vagyok - ami nem egyenlő az orbánhívővel.

Kósa Zoltán
2023. feb. 23. 06:06

Ez az, amiről korábban szót ejtettem, a politikusok 90%-a korrupt, zsarolható érdekpolitikus. Nincs új a nap alatt, ha a Brüsszeliták nem lennének megközelíthetetlenek, már nem sokan tartózkodnának a parlamentben kezdve Von der Leyennel. Azt, hogy önként bármelyik is lemondana a zsíros bödönről ne várjuk, sem önkontroll, sem gerinc nincs az ilyenekben, bármikor bármit megszavaznak, ha a felsőbb utasítás azt akarja, de az ellenkezőjét is. Lehet Orbánt szidni, de, ha a legkisebb dolgot is megtalálnák ellene, nem általánosságokban hazudoznának róla, hanem ódákat írna Európa mocsok, mihaszna bagázsa. Nem véletlen, hogy folyton azt hangoztatom, hogy, aki háborúzni akar, az maga mutasson példát, Káčerral már el is kezdheti!

  Soros ösztöndíj
  2023. feb. 23. 07:23

  Senki sem “hazudozik” altalanosagban Orbanrol. A kastelyok, luxusyachtok, luxusjetek, stadionok, magantokealapok, a Meszaros-, Garancsi- birodalmak, a felcsuti legoland, a hatalmas birtokok, stb eleg konkret dolgok.

   kulcsargeza
   2023. feb. 23. 14:09

   Cseh Katalin 4.7 milliárd Ft EU-s pénzt sikkasztott el, ugy hogy az érdemi munkát illetően egy kapavágás sem történt. Ezek a tények, nem a Mészáros féle lózungok.

   Andras
   2023. feb. 23. 15:07

   Légyszi még akkor tegyük hozzá az új stadionban rendezett foci eb-t ( egy meccsen a hülyegyerek Karigeri budapestje 1,5 mld forint hasznot húzott), a külhoni - nem csak magyar nemzetiségű - vállalkozóknak adott nem kevés támogatás, a számtalan zöldmezős óvoda, és bölcsőde, külhonban iskolák és magyar vonatkozású - főleg műemlék jellegű - középületek teljes körű felújítása, pl.: komáromi eötvös utcai alapsulira úgy tudom 900 e euró jutott! ne csak a szokásos mantrát nyomasd, hogy Meszaros meg kastélyok!

   Kósa Zoltán
   2023. feb. 23. 18:05

   Szerintem meg kellene tennie a feljelentést, Ön olyan információkkal bír, ami még a CIA számára kormánybuktató. Kis parasztlogika, emlékezzünk Orbán veje bizniszére, a bizonyíték arra, hogy amennyiben bármi terhelő lenne ellene azonnal, ismétlem azonnal az egész nyugati sajtó attól lenne hangos... (csak egy kis adalék hogyan megy ez Szájer, Kurz, soroljam...). Röviden mégegyszer csak duma

Bendegúz Ábrahám
2023. feb. 23. 11:59

Bajnai Gordonka nagy életművész: https://fb.watch/iT03scxgF0/ Ezek után könnyen elképzelhető, hogy rajta keresztül is akár Rasztyohoz is gurulhattak valami dollárok.....

Számok
2023. feb. 23. 15:51

“ a külhoni - nem csak magyar nemzetiségű - vállalkozóknak” Vilaginak és más hasonló seggnyaloknak utalt milliókra gondolsz?

  Andras
  2023. feb. 23. 22:56

  Ja pont arra és remélem vagy annyira elvhű hogy nem teszed be a koszos lábad a MOL arénába!

Számok
2023. feb. 23. 15:53

Minden nagyon szép ami le van írva. Kacer egy mocsok. Egyébként tudja valaki hogy a felcsuti dagadt majom miért blokkolja a finnek és svédek NATO csatlakozását?

  Kósa Zoltán
  2023. feb. 23. 18:12

  Mert Magyarország önálló, egyenjogú tagállam. Megteheti, mert még mindig nem kapta meg a nekik járó pénz, ami mellesleg kölcsön! Ezt nevezik diplomáciának.

   Riso Orsos
   2023. feb. 23. 18:41

   Ezt ciganytemponak nevezik. Csinálja a cirkuszt míg a svédek és a finnek nem löknek neki valami pénzt. Miféle ország ez a Magyarország? Szégyen.

  kulcsargeza
  2023. feb. 23. 20:38

  Nem blokkolja, de te csak hazudozz bátran tovább!

  Andras
  2023. feb. 24. 20:33

  ez a felcsúti dagadt majom téged pajtás szarrá szívatna egy nyílt vitában.

kulcsargeza
2023. feb. 23. 16:49

Tárkány álmosnak Szerinted aki nem áll be a velejéig züllött ballib vezetésű EP háborús vonalába, az kizárólag putyinbérenc lehet? Hogy miért acsarogsz mostanában ennyire a magyar-lengyel barátság ellen? Mert ezt kell bégetnetek. Sajnos Moszkva jelenleg a ti brüsszeli mintázású fejetekben van és nem azokéban akik mást is mernek gondolni a világról, mint a brüsszeli/washingtoni elvtársaitok.

  Tárkány Álmos
  2023. feb. 23. 17:34

  Ez mind-mind lózung. Válaszolj érdemben, pontról pontra az általam felhozott konkrét ellentmondásokra és tényekre! Az M1 Hírek egy percben propagandáját nem kell itt újra meg újra felmondanod. Uram bocsá', esetkeg saját gondolataid is vannak?

   kulcsargeza
   2023. feb. 23. 20:18

   "Az antifa által megvert náciból pedig mártirt csináltok" Remélem beszámitható (magyarul józan) voltál amikor ezt irtad. Unatkozó, elkényeztetett német huszonévesek hátulról leütöttek, majd félholtra vertek egy munkába igyekvő magyar átlagembert. Inkább keresd fel Huncik doktort, így talán mindnyájan jobban járunk.

Kósa Zoltán
2023. feb. 23. 20:16

Tisztelt Riso Orsos úr, vett már fel valaha kölcsönt? A kölcsön nem könyöradomány, vissza kell fizetni, mindegy ki a hitelező nyerni akar rajta! Ez a Magyarország éppolyan állam, mint Szlovákia, csak nagyobb múlttal, erkölcsi tartással, hibákkal és mindennel egyetemben. Magyarország koránt sem tökéletes, nem volt és nem lesz, de inkább tartozom egy békét követelő tömeghez, mint a rikácsoló távhuszárokhoz, akik nagy szavakkal, de tisztes távolból osszák az észt és szórják az átkokat!

Tárkány Álmos
2023. feb. 23. 20:37

kulcsargeza Nézd meg az átlagembered fotóit valamint nézz utána a tevékenységeinek a neten. Tájékozatlanságod számlájára írom, hogy kapásból írsz butaságokat (úgy is mondják: helyből vagy hülye, nem nekifutásból). Még egyszer: ha már az ukránt en bloc nácizod, a magyar nácit se védd! Ha azt hiszed (tévesen) magadról, hogy jobboldali vagy, ne tapsikolj a szoci kormánydöntéseknek!

  kulcsargeza
  2023. feb. 23. 20:45

  Úgy látom neked kifejezetten tetszik az erőszak. Gondolom közben a farkad is kiverted, mert felizgatott, hogy olyan fazont vertek félholtra a német elvtársnőid, akinek a ruházata téged egy általad gyűlölt közösségre emlékeztetett. Szóval tetszik az önbíráskodás, az erőszak. Gratulálok! Anyuci tud róla?

  kulcsargeza
  2023. feb. 23. 20:55

  Miért, konkrétan mit követett el a gazdagréti áldozat? Mondd el nekünk, hátha lemaradtunk vmiről! Mesélj az igazi jobboldaliságról is! Az ugye olyan, amikor kizárólag az ellenőrizhető jövedelmű kisembert adóztatják halálra és legszívesebben őt zavarnád a biztos halált jelentő ukrán-orosz frontra, ugye?

Taksony
2023. feb. 24. 16:18

Nyugat gazdasagilag eros de politikaja hibakkal tele korupt ezert nem lehet iranyado.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket