Nyitókép: Jana Birošová/SITA

 

Mikuláš Dzurinda volt miniszterelnök elárulta, milyen posztot kellett volna betöltenie a Kék Koalícióban. Hozzátette, „Kékjeinek” továbbra is érdekében áll az egyesülés, és a KDH-t tartja a legalkalmasabb jelöltnek – írja a Štandard.sk.

 

Mikuláš Dzurinda február utolsó napján bejelentette, hogy a „Kékek” nem lépnek koalícióra a Miroslav Kollár vezette Spolu-OD-vel. A párt állítólag nem tud vagy nem akar egyesülési kongresszust tartani, holott ezt közös memorandumban vállalták.

 

„Az eredetileg február 12-re összehívott pártkongresszus időpontját a Spolu-OD (Kék Koalíció) párt egyoldalúan lemondta, az új időpont pedig még mindig ismeretlen számunkra”

 

– magyarázta Dzurinda, hozzátéve, hogy a „Kékek” nem vesznek részt az alakuló „jobboldali koalícióról” szóló tárgyalásokon.

hirdetes_starlux810x300

 

Beragadt Dzurindáék Kék Koalíciós projektje?

 

Dzurinda: Lecserélt minket Hegerre

 

Ellenkezőleg, Kollár részese maradt a politikai erők összefogásáról szóló tárgyalásoknak. Azt mondta, „megdöbbentette és csalódott” Dzurinda döntése miatt, és „az emberek előtt idiótának tűnnek”. Mindazonáltal továbbra is folytatja a választások előtti politikai manőverezést pártja érdekében.

 

„Tárgyalások várnak ránk Heger miniszterelnök csapatával, és a következő hetekben egy pártkongresszusra készülünk, amelyen véglegesíthetnénk a közös projektben való részvételünk formáját”

 

– közölte Kollár a Facebookon nem sokkal Dzurinda nyilatkozata után.

 

A volt miniszterelnök kizárta, hogy a tárgyalások a pártelnöki posztért folyó rivalizálás miatt vallottak volna kudarcot. Állítólag ő maga javasolta Kollárnak, hogy maradjon a párt és a Kék Koalíció elnöke, a fennmaradó posztokat pedig egyenlő arányban osztották volna meg. Dzurindának a harmadik felekkel való kapcsolatokért felelős tanácsadói és a végső jelöltlista koordinátori funkcióját kellett volna betöltenie.

 

A TA3-nak kijelentette: a kongresszus összehívásától való vonakodás mellett a Kék Koalíció éppen Kollárnak a jelenlegi kormányfővel folytatott tárgyalása miatt bukott meg.

 

„Már egy hónapja húzódik, de nem akarok szappanoperát csinálni belőle. Másodsorban pedig Kollár úr minket, Kékeket, harminc fiatalt, Hegerékkel helyettesítette. Kollár úr úgy döntött, hogy kihagy minket, és a hátunk mögött Hegerrel, esetleg másokkal is tárgyalt” –

 

tette hozzá

 

Dzurinda a KDH felé kacsingat

 

„Ma már inkább arra koncentrálunk, hogy legyen érdeklődés a mi formációnk iránt, hogy olyan formában alakuljunk meg, hogy valaki, aki visszatér az ötletünkhöz azt mondja, nem volt rossz ötlet. Hogy az általam körvonalazott projekt egészséges, csak talán a beszállítók változnak, de az épület újra növekedni kezd”

 

– vázolta a KDH-val való esetleges együttműködést.

 

Ezt azzal indokolta, hogy ő kereszténydemokrata és az Európai Néppárt (EPP) tagja, és szerinte a KDH ma a legerősebb szlovák párt, amely az EPP tagja. „Örülnék, ha a KDH felvenné ezt a stafétabotot” – zárta gondolatait Dzurinda.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!