Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

A parlamenti képviselők elutasították azt a javaslatot, hogy 500 eurós jutalmat kapjanak a választók az idei parlamenti választásokon való részvételért. Nem került második olvasatba szerdán a választójog gyakorlásának feltételeiről szóló törvénymódosítás. A javaslatot az OĽANO vezetője, Igor Matovič nyújtotta be.

 

A javaslat szerint a díjazást a belügyminisztériumnak a postai szolgáltatásokról szóló törvény alapján egyetemes szolgáltatón keresztül kellett volna megfizetnie. Matovič a javaslatot azzal indokolta, hogy megpróbálta növelni a választási részvételt, ugyanis attól tart, hogy kevesen mennek el szavazni.

 

„Körülbelül hárommillió fő várható részvétele esetén a kifizetett jutalom állami költsége elérné a mintegy 1,5 milliárd eurót” – áll az előterjesztés indoklásában. Motiváló, tisztességes jutalomnak és a befektetés megtérülésének tekinti.

 hirdetes_300x300  

 

„Természetesen ez nem elhanyagolható összeg. Másrészt ahhoz a 30 milliárd euróhoz képest, amellyel különböző becslések szerint Robert Fico és Peter Pellegrini emberei fosztották meg Szlovákiát uralmuk 12 éve alatt, ez csak körülbelül 5 százaléka a zsákmányuknak”

 

– írta.

 

Ugyanakkor Matovič azt állítja, hogy a 30 milliárd eurón több tucat korrupt személy osztozott.

 

„Ebben az esetben 1,5 milliárd eurót 3 millió, többnyire teljesen hétköznapi ember között osztanának el. Ezért ez egy korrekt befektetés, rendkívül gyors megtérüléssel” – tette hozzá.

 

AKO-felmérés: Matovič 500 eurós jutalmának köszönhetően a választók csaknem 90 százaléka elmenne szavazni

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!