Nyitókép forrása: körkép.sk/KL

 

Ahogy az várható volt, kezd kibontakozni a mediális nyomás, amely a Szövetség MKP platformjának gyengítését célozza. Két nappal azután, hogy a Magyar Fórum és Most-Híd–Összefogás platformduó tárgyalásai összeomlottak, a Hospodárske Noviny interjút közölt Bugár Bélával, a Most-Híd alapítójával és volt elnökével. Bugár narratívája pedig tökéletesen illeszkedik ahhoz a taktikához, hogy mindenért az MKP-t tegyék felelőssé és kiszorítsák Gyimesit a potenciális partnerek közül. Bugár ismét orbánozott egy jót (a liberális lap nagy örömére), és kijelentette, Gyimesi felvétele a Szövetség listájára maga után vonná a Most-Híd távozását a pártból. Honnan tudja? Elismerte, hogy továbbra is találkozik és „tanácsokat” ad a Most-Híd és a Magyar Fórum vezetőinek.

 

„Hatalmas probléma van a Szövetségen belül, mert az egyes platformok csak nagy nehezen tudtak megegyezni. Már akkor az MKP diktált, amely a Szövetség 50 százalékát ellenőrzi, a másik két platform a másik 50 százalékon osztozik”

 

mondta Bugár, nehezményezve, hogy az MKP vezetésében továbbra is a Most-Hidat „árulózó” politikusok ülnek.

 

Kifogásolta azt is, hogy az MKP platform nem vett részt a Magyar Fórummal folytatott tárgyalásokon.

 hirdetes_810x300  

 

„Bármennyire is neheztelnek a Magyar Fórumra vagy Simon Zsoltra, (…) de két százalékon állnak, ami hiányozni fog a Szövetségnek”

 

fogalmazott. Mi ehhez hozzátesszük, hogy a felmérések eredményeit e tekintetben érdemes különös fenntartásokkal fogadni. Tavaly nyáron minden átmenet nélkül kezdték el 2 százalék fölé mérni a Magyar Fórumot épp az olyan ügynökségek, amelyek rendszerint túlmérik a liberális pártokat. Azóta megjelent egy felmérés a Fórum Intézettől is, amely feltűnően a liberális vonal számára előnyös eredményt hozott ki. Ezzel a felméréssel alapozták meg a Magyar Fórummal folytatott tárgyalások megkezdését, Gyimesi György kiszorítását és az MKP kritizálását.

 

Forró Krisztián: Simon Zsolt továbbra is a magyar egység szétverésén dolgozik

 

Bugár szerint, ha most nem jut be a „kisebbségi érdekeket képviselő párt” (kerülte a magyar érdekek kifejezést) a parlamentbe, akkor már nem is fog.

 

„Úgy vélem, hogy ha most nem jut kisebbségi érdekeket képviselő párt a parlamentbe, akkor itt a vége. (…) Látni, hogy a szlovák pártok is megjelentek Dél-Szlovákiában. Ha most nem jut be valakivel a Szövetség a parlamentbe, akkor átveszik a helyét, és vége”

 

mondta.

 

Beindult a sárdobálás: Bugár és Simon nekiment az MKP-nak

 

Ahogy arra korábban felhívtuk a figyelmet, a Most-Híd retorikája jelenleg igyekszik minden egyébként általuk gerjesztett mediális cirkuszért az MKP-t felelőssé tenni. Sólymos László OT-elnök megállapodások felrúgásáról beszél, illetve arról, hogy az MKP nem veszi figyelembe a másik két platform véleményét, miközben éppen ők támasztanak ultimátumokat az MKP-val szemben, többek között Gyimesi György kapcsán is.

 

Erre a narratívára segített most rá Bugár Béla is:

 

„A magyar választó látja a vitákat és a feszültséget, amely főleg az MKP platform miatt alakult ki. Nagyon sok magyar választó véli úgy, hogy nem magyar pártra adja le szavazatát”

 

mondta, majd hozzátette, hogy a viták oka, hogy míg a Magyar Fórummal folytatott tárgyalásokat mindegyik platform támogatja, Gyimesi esetében nincs ilyen egyetértés.

 

Körkép.sk-hírlevél: A Szövetség ezúttal talán elkerülte a Magyar Fórum nevű aknát, de a baj már megtörtént

 

„Az MKP meg van róla győződve, hogy Gyimesinek a listán kellene lennie. És ez újabb politikusok és választók távozásához vezethet”

 

mondta. Utalt rá, hogy Gyimesi Igor Matovič trójai falova. Majd egy másik kérdésre reagálva elmondta, hogy akkor, mikor a Magyar Fórum az egyik platform radikalizálódásáról beszélt, akkor az MKP platform és a magyar kormány kapcsolatára gondolt.

 

„Homályosan fogalmaznak, de arról van szó, hogy míg a Szövetségben az MKP úgy beszél Orbán Viktorról, mint akit támogatni kell, addig az Összefogás és a Most-Híd, de a Magyar Fórum is azt mondja, hogy Orbán nem lehet az, aki diktálja a feltételeket”

 

fogalmazott. Mindenesetre érdekes váltás, hogy Bugár korábban még Budapest meghosszabbított kezeként beszélt az Összefogásról, és keményebben támadta, mint az MKP-t.

 

Körkép.sk-hírlevél: Gyimesi indíthatja el azokat a folyamatokat, amelyek biztosítják a felvidéki magyarság politikai képviseletét

 

Közvetve ismét kifogásolta a Magyarországról érkező támogatásokat. Ráadásul lényegében nem azt nehezményezte, hogy a szlovák kormányok adósak maradtak a magyarlakta vidékek fejlesztésével, hanem azt, hogy a déli régiók magyar politikusai hajlandók elfogadni a magyarországi forrásokat.

 

„A magyar befolyás nagysága a helyi politikusoktól függ. (…) Ha nem függnek a magyar pénzektől, nem kell igazodni a Duna túloldaláról érkező retorikához és politikához”

 

jelentette ki.

 

Az interjúban Bugár is elítélte Káčer nagy port kavaró kijelentését a magyar revízió kapcsán.

 

Gyimesit ismét azzal vádolta, hogy visszaél a kisebbségi témákkal, és kijelentette, hogy szétverheti a Szövetséget:

 

„Abban a pillanatban, hogy Gyimesi helyet kap a Szövetség listáján, a párt szétesik, távozhat belőle a Most-Híd”

 

mondta.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.