Nyitókép forrása: sita/(AP Photo/Petr David 

 

Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter (Demokrati) szerint Szliács felújítása, pontosabban annak késése nem lesz hatással az amerikai F-16-os vadászgépek átadására. A miniszter kizártnak tartja, hogy Szlovákia ne venné át a vadászgépeket. Mint fogalmazott, a repülőtér felújítása 33 projekt keretében valósul meg, melyek összértéke 200 millió euró.

 

Naď elmondása szerint a 33 projektből 11-et az NSPA ügynökségen (NATO Support and Procurement Agency) keresztül valósítanak meg, hetet a NATO más programjain keresztül, emellett pedig 15 nemzeti projekt megvalósulásán is dolgoznak.

 

A miniszter közölte, hogy egy alternatívájuk van, az pedig az, hogy a vadászgépek a szliácsi reptérre érkeznek meg, miután a 33 projekt közül nem mindegyiknek kell késznek lennie akkorra, mikorra az amerikaiak leszállítják a gépeket.

 

 hirdetes_300x300  

„A minimális elvárásokat jövőre szeretnénk elérni, hogy a vadászgépek működhessenek”

 

mondta a miniszter azzal, hogy az olyan befejezetlen dolgokat, mint például a motorpróbára szolgáló épület hiányát partnereikkel együttműködve is meg tudnák oldani. Ezenfelül megjegyezte, hogy szükség esetén a konyhai (Kuchyňa) repülőteret is használhatnák.

 

Naď keményen kritizálta az előző Pellegrini-kormányt is, amiért a vadászgépeket megrendelték, de a szükséges infrastruktúra kiépítésével nem foglalkoztak. Mint mondta, a jelenlegi kormánynak párhuzamosan kell végeznie a modernizációt és az ukrajnai háborúval összefüggő intézkedéseket is.

 

Rámutatott, hogy Szliácson van jelenleg elhelyezve két Patriot légvédelmi rendszer, valamint itt szállásolják a katonákat is, akik ezeket kezelik.

 

Valószínűleg még 2024-ben is külföldiek védik majd a szlovák légteret. Késik Szliács felújítása

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!