Nyitókép: sita

 

Amint arról korábban beszámoltunk, két nap alatt a Heger-kormány két minisztere is felmentését kérte az államfőtől. Samuel Vlčan mezőgazdasági miniszter egy, a családja cégének megítélt állami támogatás miatt mondott le, Rastislav Káčer külügyminiszter pedig elvileg a kormányválsághoz nem kapcsolódó okok miatt döntött a távozás mellett.

 

„Sok dolog történt az elmúlt néhány napban. Egyiket sem akarom azonban most proaktívan kommunikálni”

 

reagált Káčer pénteken a Pravda szlovák napilapnak.

 

Eduard Heger már így is két kulcsfontosságú minisztériumot kénytelen „vezetni”, miután Igor Matovič pénzügyminiszter és Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter elhagyták a kormányt az elmúlt hónapokban. Káčer távozása azonban annyiban meglepő, hogy a külügyminiszter korábban már bejelentette, csatlakozik Hegerhez annak Demokrati nevű új pártjában.

 hirdetes_300x300  

 

Heger reakciója szintén tartogatott meglepetést, ebben ugyanis azt írja, hogy „teljességgel tiszteletben tartja Rastislav Káčer döntését kilépni a politikából”.

 

Zuzana Čaputová államfőtől eddig is azt követelte a parlamenti és azon kívüli pártok többsége, hogy nevezzen ki ügyvivő kormányt. Most pedig úgy tűnik, hogy kénytelen is lesz rá, mivel a távozó miniszterek helyére nem ülhet oda egy teljesen új miniszter, csak olyan személy, aki már most is tagja a kormánynak.

 

Berényi: Čaputová államfőnek ki kell neveznie egy hivatalnokkormányt

 

Heger közleményében kifejtette, hogy semmilyen aktuálpolitikai sajtónyilatkozatot sem tesz addig, amíg nem találkozik az államfővel, amire csak jövő héten kerül sor, miután Čaputová hazatér Londonból III. Károly koronázási ünnepségéről. Ugyanakkor továbbra is szeretné fenntartani a jelenlegi kormányt, hogy a választásokig hátralévő hónapok „nyugodtak és stabilak” legyenek.

 

Sajtóforrások szerint Káčer maradása a Demokrati pártban is kérdéses. Jelenleg külföldi munkalátogatáson van, saját politikai jövőjét pedig egyelőre nem akarta kommentálni.

 

„Szörnyű baromság”

 

Hegernek az RTVS-en levetített rendkívüli felszólalása után Káčer azt írta, hogy Čaputovának újabb indoka van az ügyvivő kormány kinevezésére.

 

„Ha tegnap még habozott is, a miniszterelnök esti beszédével leszűkítette és megkönnyítette a döntését. Szörnyű baromság”

 

fogalmazott Káčer, aki még március elején döntött úgy három másik minisztertársával együtt, hogy belép a politikába Eduard Heger oldalán.

 

Lemondott Rastislav Káčer megbízott külügyminiszter

 

A Demokrati az első felmérésben még 5 százalékos támogatottságot mutatott, azóta azonban papíron sem éri el a parlamenti küszöböt. Bár sok várost már elleptek az óriásplakátjaik, egyéb formában nem aktívak, láthatóan a kormányban folytatott munkájukkal szeretnének kampányolni. Ez viszont zsákutca.

 

A Káčer és a Demokrati közti nézetkülönbség már korábban megmutatkozott, amikor Hegerék kizárták a Hlasszal való választások utáni együttműködést, Káčer viszont a Denník N-nek nyilatkozva azt mondta, hogy nem érzi szükségét kizárni a Hlast a normális politikai pártok közegéből.

 

Hegernek már korábban tudnia kellett a dotációkról

 

Heger gondjait tetézi Káčer távozása, azonban vélhetően lesz mit megmagyaráznia a Vlčan körüli botránnyal kapcsolatban is. A megbízott kormányfő próbálta a mezőgazdasági miniszter kinevezését az OĽaNO-ra hárítani, mikor korábbi pártjának jelöltjeként utalt rá, Igor Matovič azonban gyorsan leütötte a labdát azzal, hogy sem Vlčan, sem pedig Lengvarský nem voltak az OĽaNO jelöltjei. Szerinte Heger hazudik, és az aktuális káoszért egyetlen ember tehető felelőssé azzal, hogy nem lépett.

 

Matovič megérzése: Čaputová legkésőbb kedden szakértői kormányt nevez ki

Matovič szerint míg kormányon volt, többször is kérte Vlčan és Lengvarský leváltását, Heger azonban nem akart lépni. Most arról is beszélt, hogy Heger már azelőtt tudott a Vlčan körüli kibontakozó botrányról, hogy azt a Smer medializálta volna.

 

„Heger két héttel korábban tudott a támogatásokról, mint bárki közülünk. Már azelőtt tudta, hogy kibukott volna a sajtóban”

 

mutatott rá Matovič.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.