Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

A Smer kommunikációja egy euroszkeptikus, a Nyugat Ukrajna-politikáját kritizáló párt látszatát kelti, a kevésbé szembetűnő fórumokon azonban a párt a másik oldalra is próbál játszani. Robert Fico nem zárkózik el Ukrajna EU-tagságától, a viták során itt-ott azért kihangsúlyozza, hogy Szlovákiának meg kell őrizni a külpolitikai főirányt, ami az ő olvasatában az euroatlanti integráció stratégiai fontosságát jelenti. Ezek a kijelentések persze nem kapnak elég nagy figyelmet, egyszerűen azért, mert a mainstream szlovák sajtó igyekszik az orosz dezinformátor és a második Orbán Viktor szerepében láttatni a Smert és Robert Ficot. Ám a közelmúltban sor került egy szavazásra, amely arra utal, hogy a Smer retorikája sokkal inkább kommunikációs fogás, mint választásokon túlnyúló politikai stratégia.

 

A Smer 2020-ban csatlakozott azokhoz a pártokhoz, amelyek elutasították, hogy Szlovákia ratifikálják az Isztambuli Egyezményt. A dokumentumot általában a család elleni erőszak eszközként és a nők jogainak egyik garantálójaként tálalja a főáramú sajtó, ugyanakkor vannak benne olyan részek, amelyek a genderpropaganda lehetőségeit szélesítené ki elég jelentős mérétkben.

 

A szlovák parlament 2019-ben kétszer is elutasította az egyezmény ratifikálását, másodszor az akkori kormány arra hivatkozott, hogy a dokumentum sérti az alkotmányt és azt az elvet, hogy a házasság egy nő és egy férfi szövetsége.

 

 hirdetes_300x300  

A múlt héten azonban az Európai Parlament nagy többséggel megszavazta az EU csatlakozását az Isztambuli Egyezményhez. A smeres EP-képviselők közül pedig többen szintén igennel voksoltak az szavazáson, konrkétan Monika Beňová, Robert Hajšel és Katarína Roth-Neveďalová. (Nemmel szavaztak Miriam Lexmann /KDH/, Milan Uhrík /Republika/ és Miroslav Radašovský /Slovenský patriot/).

 

Hajšel  a balliberális Aktuality hírportálnak azt nyilatkozta döntése kapcsán:

 

„Mind szociáldemokrata nincs semmi problémám, ha a legfontosabb nemzetközi jogi dokumentumról van szó, amelynek célja kigyomlálni a nők elleni családi erőszakot a társadalomból. (…) A dokumentum támogatásában a szociáldemokrata nemzeti delegációján belül is megállapodtunk”

 

közölte.

 

Még különösebb volt a Smer hazai politikusainak óvatos reakciója EP-képviselőik döntésére. Marián Kéry, a parlament külügyi bizottságának smeres elnöke például kijelentette, hogy ő maga nem támogatta volna a dokumentumot, de „megérti kollégái döntését”. Hozzátette, hogy az EP nem olyan döntést hozott, ami bármilyen kötelezettséget róna Szlovákiára.

 

A játszma egy másik vonala, hogy az Euractiv nemrég arról cikkezett, hogy terítéken van a Smer kizárása a szocialisták EP-frakciójából. Ennek oka, hogy Robert Fico a Szlovákiában állomásozó NATO-egységek növelését korábban a Wehrmacht érkezésének nevezte, az orosz-ukrán háborút pedig az USA és Oroszország háborújaként írja le, amely Ukrajna területén zajlik.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.