Nyitókép: Körkép.sk, Laky Erzsébet

 

Berényi József, a Szövetség-Aliancia MKP platformjának elnöke bejelentette, hogy a párt feljelentést tesz annak érdekében, hogy az illetékes szervek kivizsgálhassák, ki hamisította a Szövetség választási listájára felkerült Tankó Vilmos aláírását. Hamarosan tehát kiderülhet, mi is történt pontosan, és ki károsította meg a Szövetséget.

 

A Körkép.sk korábbi cikkében 3-4 személyre szűkítette az irathamisítás lehetséges elkövetőinek körét. Az biztos, hogy Pálinkás Évi szóvivő nem mondott el mindent az ügy részleteivel kapcsolatban, visszatartva fontos információkat. A fő kérdés ugyanis továbbra is megválaszolatlan: Hogy került Tankó aláírása a Szövetség jelöltlistájára? Amennyiben kiderül, hogy az elkövető maga is a Szövetség listáján szerepel, annak elég nyilvánvaló következményei lehetnek az adott személy további politikai karrierjére nézve. Pontosabban az lesz az a karrier, ami már nincs. Közéleti tevékenységét ugyanis befejezheti.

 

Körkép.sk hírlevél: A Szövetség bénázása csak tovább erősíti a szimpátiát a sztárpolitikus Gyimesi György iránt

 hirdetes_810x300  

 

Maga Tankó egyébként, aki Forró Krisztián pártelnök cégében áll alkalmazásban, állítja, hogy ő csak az OĽaNO-nak írt alá, amivel kapcsolatban közjegyző előtt becsületbeli nyilatkozatot is tett. A botrány következtében Gyimesi György, a Szövetség-Aliancia legaktívabb képviselőjelöltje elveszítette 150. helyét, jelenleg a 149. Az ügy miatt nemcsak komoly anyagi kár érte, de a politikai üzenetek terén is teljesen át kell kalibrálni a kampányát az elkövetkező időszakra.

 

 

A Felvidéki Vágtán a Körkép.sk szervezésében zajlott közéleti beszélgetésen Berényi elmondta, hogy maga is kíváncsi arra, mi a magyarázat. Berényi a jelek szerint a tettek mezejére lépett: felelős politikusként a Szövetség hitelességének erősítésén dolgozik és tiszta vizet öntene a pohárba.

 

Meghívott vendégeink Gyimesi György, Berényi József és Iván Tamás voltak.

 

„Forró Krisztián jelöltjéről van szó, az ő alkalmazottjáról, aki nála dolgozik. Ennek köszönhetően biztosan van köztük régóta tartó emberi kapcsolat. Meglepetésként ért bennünket, hogy Tankó elköteleződött az OĽaNO irányában is, és az aláírásával pedig gondok vannak”

 

– vázolta a helyzetet Berényi.

 

Hozzátette, hogy a központi titkár (szerk.megj. Zink Vass Nóra) június 14-én és 19-én is felhívta a jelöltet, „aki mondta, hogy jön. Egyetlen egyszer sem mondta, hogy más párt listáján indul és ne számoljunk vele. A becsületbeli nyilatkozatával kapcsolatban azt mondta, hogy eljuttatja a párt székházába. Ezek után tudjuk, hogy az aláírás, ami ott megjelent, nem az övé” – folytatta.

 

” Ez már túlmegy azon, amit egy politikus ki tud nyomozni. Ez már a büntetőszerveknek a dolga. Emiatt büntetőfeljelentést is kell adnunk, ezt meg is fogjuk tenni, hogy kiderítsük azt, hogy valójában mi történt”

 

– nyomatékosította.

 

 

Biztos, hogy ez sok embernek a listán átírja a terveit, mert nem azon a helyen jelenik meg, amire számított. Ez a 150. helyen szereplő Gyimesi Györgynek a legrosszabb – fejtette ki a Körkép.sk világos és egyértelmű kérdésére Berényi.

 

Gyimesi György: Minek nekünk ellenség, ha velünk a barátaink is elbánnak

 

A platformelnök bízik abban, hogy több ilyen eset nem lesz. Az MKP idejében ilyesmi soha nem fordult elő – tette hozzá.

 

„Ez nem egy végzetes dolog, nem a listát vették le. Túl kell tennünk ezen magunkat és csapatként kell továbbmennünk

 

– zárta Berényi.

 

 

Gyimesi György kérdésünkre, hogy miképp élte meg mindezt és milyen érzés volt szembesülni azzal, hogy július elején lényegében újra kell kalibrálni a kampányát, elmondta, hogy bizony nem volt neki minden mindegy.

 

Gyimesi: Mi lesz még itt július 12-ig?

 

„Amikor reggel ránéztem a telefonra, az volt az első gondolatom, hogy Jézusom, még csak nyolcadika van és július 12-én fogják regisztrálni a belügyminisztériumban a jelöltlistákat és addig még kihullhatnak képviselőjelöltek. Esetemben a 150-es helyről volt szó. Ezzel a felelőtlenséggel a párt nemcsak engem károsított meg, de saját magát is”

 

– mutatott rá Gyimesi.

 

” Több tévé és portál is készült a 150-esek vitájával. Nem véletlenül, hiszen több releváns párt érdekes, markáns jelöltet tett az utolsó helyre. Az ő megmérettetésükből én most önhibámból kívül kihullok. Ez szerintem pótolhatatlan, óriási hiba, amit nem tudunk lezárni azzal, hogy hiba történt. Ez óriási hiba, ami rendkívül befolyásolja majd a kampányt is és a pártnak a lehetőségeit is. Fontosnak tartom a politikai megmérettetést vitákban, ellenfelekkel. Ettől mi elestünk. Anyagi vonzata is van, nem kicsi. Amit ugyanis hirdetek az óriásplakátokon, az nem igaz (szerk.megj: Gyimesi a 150-es sorszámra gondolt.) Többen arról kérdeznek, hogy indulok-e egyáltalán”

 

– reagált a politikus.

 

Gyimesi György

 

Gyimesi szerint sokan elkönyvelték, hogy már nem is indul a listán, így előfordulhat, hogy a nevét sem fogják keresni.

 

„Erre nem gondolt senki. Ez egy felépített kampány lett volna, ami nem kerül kevés pénzbe. Amikor nekem a Szövetségben azt mondják, hogy ez nem baj, kérdezem, hogy akkor mi a baj? Én nem szeretem, ha bagatellizálják a dolgokat és hazudnak az embereknek. Itt az ideje, hogy őszintén beszéljünk a polgárokkal, a választóinkkal. Mert megértemlik. Ezért van az, hogy már megcsömörlöttek és nem hisznek nekünk. És most megint elbagatellizáljuk, hogy nem tudjuk, hogyan került a jelöltlistára Tankó aláírása. Mi tudjuk, hogyan került oda. Ez egy hiba volt, amit fel kell vállalni és őszintén elmondani az embereknek. Egy politikai párt ezt nem követheti el. Nemcsak a saját jelöltjeivel szemben, de saját hírnevével szemben is. Bocsánatot kell kérni a választóktól és innen kell továbbmenni”

 

– zárta Gyimesi.

 

Iván Tamás, aki a lista 30. helyén indul, az elhangzottakra reagálva elmondta, hogy ő maga az előírásoknak megfelelően írt alá.

A közéleti fórum második felében arról beszélgettünk Berényi Józseffel, Gyimesi Györggyel és Iván Tamással, hogy milyen üzenetekkel kívánják megszólítani a választókat, melyek a választási programjuk fő elemei, és miért kell szerintük a polgároknak elmenniük választani és a Szövetségre szavazni. Erről külön cikkben számolunk be olvasóinknak.

 

Körkép.sk

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.