Nyitókép: Körkép.sk

 

Ha csak a nyugdíjasok szavaznának, a Szövetség-Aliancia (egykori MKP) parlamenti párt lenne. Ha pedig csak a fiatalokon múlna, a három százalékot sem érné el. Így a magukat ma politikusnak gondolóknak mind-mind privát szakmát kellene választaniuk. Szobafestőként, villanyszerelőként, projektíróként, takarítónőként, tanárként, stb. dolgozhatnának.

 

Legalábbis ez derül ki a számok szintjén a Focus kimutatásából, melyet az Aktuality.sk számára készített az elmúlt hónapok nyilvános és nem nyilvános közvéleménykutatási adatai alapján.

 

 hirdetes_300x300  

Nézzük először a rózsaszín forgatókönyvet a Szövetség szempontjából. Így szerepelne ugyanis a párt, ha csak a nyugdíjasok szavazának:

 

 

Mint látható, a nyugdíjasok szavazatai alapján a Szövetség-Aliancia stabil parlamenti párt, a negyedik legerősebb tömörülés lenne a törvényhozásban 6,2 százalékkal. Régi szép idők, ugye?

 

Csakhogy választani a fiatalok és a középkorosztály is jár. És ha megnézzük, mit mutat a következő táblázat, azaz hogyan szavaznának a 31 és 59 év közöttiek, a következő kép rajzolódik ki:

 

 

Látható, hogy a középkorosztály számára a Szövetség már kevésbé jelent valós alternatívát, hiszen a párt támogatottsága körükben 6,2 százalékról lecsökkent 3,6 százalékra.

 

De még mindig meglenne a 3 százalék fölötti eredmény, garantálva a több százezer eurós állami bevételt. Továbbra is megmaradna a Čajakova utcai székház, lenne pénz a központ alkalmazottainak fizetésére, a regionális struktúrák fenntartására. Továbbra is el lehetne játszani az országos politizálást. A párt indulni tudna a helyi és megyei önkormányzati választásokon, ahol polgármesteri, megyei pozíciókat tud szerezni. Így több százan jól fizető álláshoz juthatnak, miközben azért a nép is jól jár, hiszen a magyar embert magyar polgármester, melyei képviselő, megyei alelnök képviseli.

 

Csakhogy, ha tovább vizsgáljuk a választók preferenciáit a fiatalok körében, igencsak sötét kép rajzolódik ki a Szövetség-Aliancia számára:

 

Mint látható, a 18-30 éves korosztály körében már csak 2,9 százalékon áll a párt. Ez pedig már az állami támogatásra sem elég. Magyarán, a szóvivőnek és a többi, jól fizetett pártalkalmazottnak is tisztességes munka után kellene néznie. Mert nem lenne miből fenntartani őket, mivel nincs elég bizalom a párt iránt a fiatal választók körében.

 

Hasonlóan a Csemadokhoz ugyanis az MKP, illetve a Szövetség is hagyta, hogy elszálljon az idő a feje felett. Nem halad a korral, nem képes megszólítani a modern kor embereit. (Megteszik helyette mások.)

 

Mi következik mindebből?

 

1. Az, hogy a Szövetség-Aliancia számára akkor van esély a parlamenti bejutásra szeptember 30-án, ha képes megszólítani a 18-59 éves korosztályt. Jobban, mint eddig. Ennek érdekében leginkább csak Gyimesi György és Forró Krisztián tevékenykedik. Orosz Örs, Mózes Szabolcs (Összefogás platform) pedig belülről bomlaszt.

 

2. Ha nem sikerül a fiatalok megszólítása, akkor már csak a nyugdíjas korosztály mobilizálása marad. El kell vinni az urnákhoz az idősödő MKP-szavazókat, különben baj lesz.

 

Látva a kampány eddigi menetét, a 149 fős képviselőjelölt-lista teljesítményét, a befutó helyeken ücsörgő és sült galambra váró megélhetési politikusok passzivitását, nem biztos, hogy tudatosítják a helyzet súlyosságát.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.