Nyitókép: SITA

 

A smeres Gašpar, akit megvédett a teljes magyar külügy, előtte pár nappal Orbánnal riogatott.

 

Évek óta folyamatosan mutatunk rá a Körképen arra, hogy a Smer kétszínű politikát folytat. Mást mond ellenzékben, és mást cselekszik akkor, amikor hatalmat gyakorol.

 

 hirdetes_300x300  

Ugyanez hatványozottan érvényes a magyar kérdésre is. Lényegében minden megoldatlan újkori probléma a szlovák-magyar kapcsolatok terén (a DAC-szurkolók megverése, Malina Hedvig-ügy, Sólyom László államfő kitiltása, kettős állampolgárság kérdése, zászlótörvény, himnusztörvény), mind-mind a Smer regnálása, pontosabban Robert Fico miniszterelnöki ideje alatt történt.

 

Rólunk elfeledkeznek

 

Kőkemény politikai kalkul mellett, a Smer nacionalizmusának tényeként. Miközben tehát a politikusok a fejünk felett – ha érdekeik úgy kívánják – és szemet hunyva az általuk okozott problémák felett a konstruktív együttműködést hangoztatják, valójában homokba dugják a fejüket a felvidéki magyarság megoldatlan, fent felsorolt problémái előtt.

 

Eddig a mindannyiunk előtt kellően ismert tényeket írtuk le. Miközben leginkább a Fidesz, személyesen pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az, aki érthetetlen módon megalázkodik Robert Fico és pártja előtt. Megszólal, amikor talán ildomosabb lenne hallgatnia, sajtótájékoztatót tart a Smer székházban, feltételezhetően arra számítva, hogy a szeptember 30-i előrehozott parlamenti választások után az ő vércsoportuknak megfelelő párt kerül hatalomra Szlovákiában is.

 

Király Zsolt a Štandardnak: Legutóbb minden harmadik magyar az OĽaNO-ra szavazott. Ezúttal akár a Smert is választhatja

 

Ennek érdekében Szijjártó és Menczer Tamás is szokatlan, a diplomáciai szokásokat felrúgó nyilatkozatokat tesz. Felvidéki magyarként nincs más dolgunk, mint tudomásul venni a magyar kormányzati taktikát. Rámutatva a Smerrel kapcsoaltos várható (és eddig mindig bekövetkeztt) veszélyekre is.

 

Micskó András: Tényleg beavatkozott Szijjártó Szlovákia dolgába? Avagy így növeli szinte mindenki a Smer győzelmi esélyeit

 

A smeres Gašpar beleharapott az őt simogató magyar kézbe 

 

A legutóbbi eset azért különösen ciki, mert attól a Tibor Gašpar (korrupciós ügyek, hatalommal való visszaélés, bűnszervezet létrehozásában játszott szerep kapcsán vád alá helyezett) rendőrfőnökből lett politikustól származik, aki mellett most állt ki példátlanul a teljes magyar külügyminisztérium.

 

Szlovák szőnyegbombázás Szijjártóra annak Smert támogató nyilatkozata miatt

 

Hogy cserébe a Smer gesztust gyakorolna a magyarok felé a kampányban? Esetleg egyéb jelét adná annak, hogy részükről is más időszámítás van? Nem, nem. Tévedés. A Tibor Gašpar mellette való kiállás előtt párt nappal maga Gašpar is előhúzta a magyar kártyát. Önszántából a következő nyilatkozatot tette:

 

„Dilettánsok:
Matovičék, élükön Naďgyal és Hegerrel Szlovákia teljes légvédelmét elajándékozták Zelenszkijnek. Átverték az egész nemzetet azzal, hogy majd kapunk jobbat. Ma a védelmünk keretében legfeljebb dobálhatjuk a kavicsokat a levegőbe.
Majd Naď és Čaputová átadták a légterünk védelmét annak az országnak, melynek miniszterelnöke kijelentette, hogy Szlovákia „elszakított terület“.
Ez is az eredménye annak, hogy több mint három éve dilettáns kormányunk van, mely nem érzi magáénak Szlovákiát”

– fogalmazott közösségi oldalán július 24-én Tibor Gašpar.

 

 

Egyoldalú a viszony

 

Értsd, Gašpar lényegében azzal riogat és húzza elő a magyar kártyát, hogy bolond az ország, mivel légterének védelmét az irredentizmussal vádolt Orbán-kormányra bízza, aki elszakított területként beszél Szlovákiáról.

 

A szlovák-magyar kapcsolatok, a két nemzet közti jó viszony tehát e példa alapján is jól láthatóan egyoldalú. A Fidesz udvarol, a Smer a magyar kártyával játszik. Biztos, hogy okos dolog ez?

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.