Nyitókép: Rosta Tibor/MTI/MTVA

 

Ivan Štefanec (KDH) európai parlamenti képviselő hivatalos levelet intézett Szijjártó Péter magyar külügyminiszterhez a szlovák rendőri szervek eljárásával kapcsolatos legutóbbi észrevételei kapcsán.

 

Az Európai Néppárt szlovák delegációjának vezetője emlékeztette Szijjártót, hogy a demokratikus országokban a rendőri szervek politikai beavatkozás nélkül járnak el. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Transparency International nemzetközi összehasonlításában Szlovákia 28 hellyel előrébb szerepel, mint Magyarország (49. hely a 77. hellyel szemben), és pozitív elmozdulást állapít meg Magyarországgal szemben.

 

A levelet más szlovák EP-képviselők, Peter Pollák, Michal Šimečka, Martin Hojsík, Michal Wiezik, Vladimír Bilčík, Eugen Jurzyca és Miriam Lexmann is aláírták. A magyar külügyminiszter a közösségi oldalán azt írta: az egész világon vadásznak a nemzetközi liberális fősodorral szembenálló, nemzeti érdekeket bátran képviselő politikusokra.

 hirdetes_810x300  

 

Micskó András: Tényleg beavatkozott Szijjártó Szlovákia dolgába? Avagy így növeli szinte mindenki a Smer győzelmi esélyeit

 

Mint írta, az Egyesült Államokban újabb vádat emeltek, hogy megpróbálják blokkolni a legesélyesebb jelöltet a következő elnökválasztáson. Szlovákiában letartóztatták az őszi parlamenti választásokon legesélyesebb párt egyik vezető politikusát (Tibor Gašpart, a Smer-SD jelöltjét), Bosznia-Hercegovinában pedig vádat emeltek a demokratikusan megválasztott vezető ellen.

 

„A volt szlovák országos rendőrkapitány nyomozásával kapcsolatos kijelentéseivel kapcsolatban szeretnénk hangsúlyozni, hogy a demokratikus országok rendőri szervei politikai befolyás nélkül járnak el, és a törvényeknek mindenkire egyformán kell vonatkozniuk. Meggyőződésünk, hogy a korrupció elleni küzdelem a társadalom minden szintjén fontos, és abban a bűnüldöző szervek pótolhatatlan szerepet töltenek be”

 

– írták Szijjártónak a szlovák EP-képviselők.

 

Egyoldalú lett Szijjártó gesztusa. A Fidesz kiáll a Smer mellett, cserébe a Smer előhúzza a magyar kártyát

 

Hozzátették: a jó kapcsolatok alapja a kölcsönös tisztelet és a szabályok betartása, és a miniszter kijelentései nem járulnak hozzá az általuk kívánt jószomszédi viszonyhoz.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!