Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

Kedd délelőtt a HLAS is bejelentette, kiket jelöl a hétfőn aláírt koalíciós szerződés értelmében megszerzett minisztériumok élére.

 

Peter Kmec nemegyszer atlantista felhanggal nyilatkozó külpolitikai szakértő lesz az új kormány újjáépítési alapért és uniós forrásokért felelős miniszterelnök-helyettese. Korábban nevét a külügyminisztériummal emlegették együtt, magyar szempontból előnyösebb, hogy végül nem övé lett a külügyi tárca (ami egyébként a Smer rezortjai közé került).

 

A korábban megszellőztetett információkkal összhangban Matúš Šutaj Eštok lesz a belügyminiszter, aki viszonylag fiatal és kevésbé tapasztalt politikus, emiatt sok kritika is éri.

 

 hirdetes_300x300  

Denisa Saková, Robert Kaliňák egykori jobbkeze,a gazdasági tárcát fogja irányítani az új kormányban.

 

Szintén nem jelent nagy meglepetést, hogy a munka-, család- és szociális ügyi minisztériumot Erik Tomáš (Robert Fico egykori jobbkeze) vezeti majd.

 

Az oktatási tárcát Tomáš Drucker kapja meg, ami sok tekintetben negatív hír. Drucker a legliberálisabb HLAS-os politikusok közé tartozik, az oktatásügy pedig fontos kérdés a magyar közösség számára, ráadásul a kultúrharc frontvonalában van.

 

Zuzana Dolinková lesz az egészségügyi miniszter (szintén liberálisabb beállítottságú politikusként tartják számon, bár viszonylag ismeretlen).

 

A beruházásokért és regionális fejlesztésért felelős miniszter pedig Richard Raši lesz.

 

Peter Pellegrini, a párt elnöke nem lesz tagja a kormánynak, ő házelnökként folytatja. A keddi sajtótájékoztatón az újságírók kérdésére reagálva elmondta, hogy nem tud róla, hogy a felsoroltak közül bárkivel kapcsolatban is kifogásai lehetnének Zuzana Čaputová államfőnek. (A minisztereket az államfő nevezi ki, és bár hivatalosan ez csak szimbolikus hatáskör, jelen pillanatban mégis komoly alkupozíciót ad a kezébe – a szerk.)

 

„7:7:3” – Ilyen lehet az új szlovák kormány összetétele II. rész – az igazi győztes, a HLAS

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!