Nyitókép: SITA/Diana Černak

 

A Progresszív Szlovákia elnöke, Michal Šimečka nagyra értékeli Zuzana Čaputová államfő döntését, aki elutasította Rudolf Huliak környezetvédelmi miniszteri posztra való kinevezését. Ezt a lépést az SaS alelnöke, Branislav Gröhling is nagyra értékeli. Veronika Remišová, a Za ľudí vezetője alibizmusnak tartja, hogy az elnök csak Huliak jelölését akadályozta meg, és Martina Šimkovičová jelölését nem kifogásolta a kulturális tárca élére.

 

„Ha biztosítani akarjuk ennek a fontos minisztériumnak a megfelelő működését, akkor nem állhat olyan személy az élén, akinek nyilatkozatai abszolút ellentmondanak Szlovákia környezetvédelmi politikájának, nemzetközi kötelezettségeinknek és a klímaválsággal kapcsolatban kialakult tudományos világkonszenzusnak”

 

– írta Šimečka a közösségi oldalán.

 

 hirdetes_810x300  

Az államfő nem nevezi ki az SNS-es Huliakot környezetvédelmi miniszternek

 

Hozzátette, hogy az erőszakra való uszítás és a Huliak általi összeesküvés-elméletek tovább erősítik ezeket az okokat. Szerinte az államfő nehéz döntést hozott annak tudatában, hogy rengeteg támadás fogja éri.

 

Gröhling a közösségi oldalon úgy nyilatkozott, hogy Huliak jelölése kezdettől fogva abszurd volt. „Amellett, hogy Szlovákia megcsúfolása volt, rámutatott az SNS értékeire és politikájára” – írta.

 

Ha az elnök következetes akart volna lenni érvei során, akkor az SNS kulturális miniszteri jelölése éppoly elfogadhatatlan, mint a környezetvédelmi miniszteré – véli Remišová.

 

Megérkezett Huliak válasza: Čaputová csak egy szóvivő, aki támogatja az NGO-k bűntetteit

 

„Alibizmus, ha az elnök csak arra hivatkozva állítja le Rudolf Huliak jelölését, hogy tagadja a tudományos ismereteket az éghajlatváltozásról, de nem száll szembe a kulturális minisztériumban a tudományos ismereteket tagadó, összeesküvéseket ugyanúgy terjesztő személlyel“

 

– szögezte le a véleményében Remišová.

 

Hozzátette, Šimkovičovának a kulturális tárcán belül felelnie kell a médiáért, „bár az elmúlt években a közmédia rombolása mellett döntött azzal, hogy ostobaságokat és hazugságokat terjesztett az alternatív televíziókban“.

 

Az államfő ma arra kérte a Smer-SD vezetőjét, Robert Ficót, hogy terjesszen elő új miniszterjelölti javaslatot, hogy tovább lehessen folytatni a kormány kinevezését. Az államfő meggyőződése, hogy a többi jelölttől eltérően Huliak esetében olyan intenzitású alkotmányos és jogi kivetnivalók vannak, ami miatt nem töltheti be a környezetvédelmi miniszteri posztot.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.