Nyitókép: Körkép.sk

 

Mottó: „A gödör alján nem ásni, hanem gondolkozni és építkezni kell”. (Farkas Alexandra)

 

A Rimaszombati járás magyarsága létszámát és aktivitását tekintve mindig jelentős erőt képviselt a parlamenti választásokon. A szeptemberi előrehozott választásokon jellemzően a Szövetség-Aliancia pártot támogatta, de ez sem volt elég. A magyar párt választási vereséget szenvedett.

 

 hirdetes_300x300  

A választások óta tetszhalott, látható és érdemi politikai tevékenységet nem kifejtő, leginkább vélhetően az eredményért járó 3,4 millió euró számolásával, elköltésével foglalkozó párt most tisztújító kongresszus előtt áll. Ezen információink szerint a jelenlegi országos elnökség túlnyomó többsége átmenti magát az új elnökségbe, Berényi József megszerzi az EP listavezetői helyet a jól fizető Brüsszelbe, Forró Krisztián pedig – ha vállalja a jelölést – államfőjelölt lehet. De várhatóak más meglepetések is…

 

 

A Körkép.sk megszólította a párt Rimaszombati járásban aktív politikusait, hogy szóra bírja őket a választái eredmények értékeléséről. Kíváncsiak lettünk volna arra, milyen elképzelésük van a jövőképet illetően. Sajnos nem jártunk sikerrel. Ahogy a párt országos szinten “megszűnt létezni” és jól fizetett, 2500 eurós fizetéssel rendelkező szóvivője immár a média megkeresésére sem válaszol, úgy a Rimaszombati járás jelöltjei sem vállalták nyilvánosan véleményüket. Vélhetően a tisztújító kongresszus előtti óvatosság jegyében.

 

 

Úgy gondoltuk tehát, a Szövetség által oly gyakran hangoztatott alulról építkezés jegyében a vidék hangját, az emberek véleményét mutatjuk be olvasóinknak.

 

Az alábbi válaszokból jól visszatükröződik az elmúlt időszak el nem végzett politikai munkája. Például annak elmagyarázása a Szövetség vezetői részéről, hogy nincs, nem is volt több magyar párt, csak egy. A válaszokból ugyanakkor helyenként kiolvasható a magyar nemzetiség feladásának jelei és az asszimiláció egyes fázisai is. Munka tehát lenne elég.

 

A Körkép.sk – a teljesség igénye nélkül – a járás aktív választóihoz fordult, és a következő kérdést tette fel nekik: 

 

 „Az előrehozott választásokon elért eredmény fényében mit tanácsol a Szövetség-Aliancia pártnak a jövőre nézve? Kérjük, pár mondattal véleményezze a vereség okait.”

 

 

Horváth Csaba – választópolgár, roma aktivista véleménye:

 

A jövőre nézve szeretnék adni pár tanácsot a pártnak: 

 

  1. Elnökcsere.
  2. Egy párt, és ne platformok legyenek.
  3. A párt nevének megváltoztatása.
  4. Vezetőségcsere.
  5. Új és normális program: ne csak szlogenek és régi programjavaslatok legyenek.
  6. A párt programja ne csak a nemzeti kisebbségeknek szóljon, hanem az egész országnak. Legyen reális és konkrét.
  7. Fejezzék be a nagy magyarozást, ehelyett „büszke magyarok” legyenek és ne mellveregető magyarok.
  8. A párt ismerje el a magyarul beszélő cigányságot hivatalosan is a magyarság részének egy memorandum által.
  9. A párt legyen nyitottabb más nemzetiségek iránt is, ne feledjék, vannak vegyes házasságok.
  10. Felállítani a struktúrát normális szabályokkal, az alapszervezetek legyenek aktívabbak regionális szinten, ne csak a választások során, és ne csak a magyar táblatörvény betartásával foglalkozzanak, hanem elsősorban az emberek életszínvonalával. Egy éhes család nem lakik jól azzal, hogy a község neve magyarul van-e kiírva, vagy sem. Kenyér kell az asztalra. 

 

TEHÁT NORMÁLIS POLITIKÁT KELL CSINÁLNI!

 

A vereség okának éppen azt tartom, hogy reformra van szüksége a pártnak. Valahol elakadt, nem tud előremozdulni, és ebbe belefásult a magyarság. A Szövetség nem tud újat adni és kínálni. Ezen kell változtatni, és véleményem szerint ehhez új ember szükséges a párt élére, ez pedig szerintem Gyimesi György (szerk. megj. Gyimesi György, aki jelenleg nem tagja a Szövetségnek, már jelezte, hogy nem indul a pártelnöki tisztségért).

 

Varga Dániel: Felvidéki magyar kiütősdi

 

Farkas Alexandra – választópolgár, polgármester (Dobfenek) véleménye:

 

A szlovákiai magyar politikának ma nincs meg a perspektívája és önbizalma. A legrosszabb viszont az, hogy elvesztették a választóikba vetett hitüket is. Erre példa a mostani kampány is. A szlovákiai magyar választói közösség továbbra is életképes lenne, csak éppen megfelelő magyar képviselet nélkül nem fog sikerülni. Össze kell fogni az összes magyar pártnak! 

 

Mint polgármester, azt tudom tanácsolni: a párt a Rimaszombati járásban elfelejti a kis magyar falvakat, akiknek segítségre van szükségük. Nagyon sok pályázati felhívás érkezik pl. Magyarországról, amit sajnos nem tudunk meg, mert „elfelejtenek” minket. Ha ezen a hozzáállásukon tudnának változtatni, szerintem sikeresebbek lennének. Nemcsak ígérni kell, hanem cselekedni, vagy legalább segíteni! A járásunkat nem tönkretenni kellene, hanem fejleszteni.

 

Balog István – választópolgár, rimaszombati futballaktivista véleménye:

 

Csak egy magyar párt kell Szlovákiában platformok nélkül, és olyan politikát kell folytatni, amellyel a szlovákiai magyarok és magyarokhoz vonzódó romák érdekeit képviselik. Ehhez tartozik elsősorban a gazdasági fejlődés a régiókban, ahol élünk /de országos viszonylatban is/, s az európai közösséghez, kultúrához és értékrendhez való tartozás tudatosítása. Szlovákiai magyar párt nem nézheti tétlenül Szlovákiában a korrupció mérhetetlen terjedését, az ország vagyonának szétlopását, az igazságrendszer elferdítését, de a Moszkva felé kacsingatást sem. Az oroszokból már  elegünk volt…

 

Ami a választási eredményt illeti, a Szövetség elnöksége az eredményt sikeresnek ítéli, szerintem ez kudarc volt. A cél ugyanis az volt, hogy a magyar párt bekerüljön a szlovák parlamentbe. Én személyesen a voksomat nem adtam egy magyar pártnak sem, ennek egyetlen oka volt: mem volt csak EGY MAGYAR PÁRT, hanem több volt. A sikertelenségnek több oka is lehet, röviden talán nem is lehet leírni. A képviselőjelöltekből inkább csak a rimaszombatiakat ismerem személyesen, de ha egy adott személy három testületben is akar dolgozni, az már inkább az egyéni érdeket szolgálja, nem a közösségét. Ilyen vagy hasonló példa több is lehetett.

 

 

 Talán nem is ez az igazi oka a kudarcnak, hanem inkább a „szürkeség” a nagypolitikában. Nem mondták ki nyíltan a párt nézetét, a párt állasfoglalását. Keményebben fogalmazva: inkább az Orbán-vonalnak akartak megfelelni, mint a szlovákiai magyar választópolgár érdekeinek. Mi jelenleg Szlovákiában élünk, nem Magyarországon. Nekünk a szlovák demokratikus oldallal kell szorosabban együttműködni. A párt inkább figyeljen a polgárok szükségleteire, régiófejlesztésre, gazdálkodásra, mezőgazdaságra, szociális gondoskodásra, iskolaügyre, kultúrára, egészségügyi rendszerre, együttélésre, igazságszolgáltatásra. Ha ezekre helyezik a hangsúlyt, talán legközelebb sikeresebb lesz a magyar képviselet. Remélem, s akkor majd biztosan rájuk adom egyetlen szavazatom. 

 

Rigó László – választópolgár, Rimaszombat volt alpolgármesterének véleménye:

 

Sajnálatos módon az egyetlen magyarnak mondható párt, a Szövetség-Aliancia sikertelenül mérettette meg magát a 2023-as előrehozott parlamenti választásokon. Bosszantó módon nem sok szavazat híján maradt le a parlamenti küszöb átlépésétől. Ez azt jelenti, hogy a szlovákiai magyarságnak nincs parlamenti képviselete. Felfoghatatlannak tartom, hogy Szlovákia magyarsága külön-külön létrehozott pártokba tömörült, és így igyekeztek megszólítani a választókat. Sajnos a Szövetségen kívül több magyar „álköntösbe csomagolt” pártalakulat igyekezett elnyerni a kisebbségi magyarság szavazóit, de ezek a törekvések nemcsak hogy kudarcba fulladtak, hanem csúfos vereséget is szenvedtek. 

 

Mégis mi lehetne a sikeres megoldás kulcsa? Szerintem a megosztottság elhagyása, az egy pártba való tömörülése a magyarságunknak, és természetesen az egyéni akarat, a sokszor kimutatott önzőség és a hatalom iránti vágy mellőzése. Azért itt is felmerülhet a valós és a mindennapjaink politikai érdekének a hipotetikus kérdése: Sikerülhet-e ez még a jövőben számunkra? Lehet-e még magyar kisebbségi képviselet a szlovák parlamentben? Fel tudják-e egyesek adni egyéni érdeküket a magyar közösségünk érdekében? Személy szerint úgy gondolom, hogy igen, de akkor mindenkinek szembe kell nézni saját lelkiismeretével, hogy a közeljövőben büszkélkedve mondhassuk el a világnak, hogy a választásokon nemcsak sokan, hanem elegen is voltunk, mert a magyarságunk megőrzése mindenek felett, a politikai képviseletünk pedig a közélet minden egyes területén mindenek előtt. Így legyen! 

 

A véleményeket összegyűjtötte: Mede Géza

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.