Nyitókép: SITA

 

Frissítve: 13.22 „Jobb, nyugodtabb, biztonságosabb életet” – ez a címe Robert Fico miniszterelnök negyedik kormánya programnyilatkozatának, melyet november 13-án fogadott el az új kormány.

 

Az alkotmány preambulumában ugyan nem szerepel az ország nemzeti közösségeire való hivatkozás, Robert Fico kormányának programnyilatkozata azonban első mondatában említi őket.

 

 hirdetes_300x300  

„A szlovákok, a nemzeti közösségek és az ország más polgárai a 2023. szeptember 30-i demokratikus választásokon úgy döntöttek, hogy véget vetnek a káosznak, az amatörizmusnak, mely veszélyeztette az ország gazdaságát, a szociális összetartást és a polgárok életminőségét”

 

– olvasható a 88 oldalas dokumentum első mondatában.

 

Mit ír a magyarokról?

 

A Körkép.sk megnézte, milyen vállalásokat tartalmaz a nyilatkozat a nemzeti közösségrekre nézve annál is inkább, mert a félmilliós magyarságnak nincs pártszintű képviselete a parlamentben. Ugyanakkor sok magyar szavazott a Smerre, a Hlasra, melyek a kormánykoalíció tagjai.

 

A 60. oldalon található szövegrész az alkotmányra hivatkozva felsorolja a nemzeti közösségek jogait az országban. Majd a dokumentum az előző, 2016–2020 közötti Smer–SNS–Most-Híd-kormány idejében elért, a „nemzeti kisebbségek fejlődését” szolgáló támogatásokra hivatkozik, amelyekkel kapcsolatban „elkötelezi magát, hogy tovább javítja és tökéletesíti.”

 

Együttműködés az önkormányzatokkal

 

Ennek elérése érdekében a kormányprogram szerint a regionális és helyi önkormányzatokkal kíván „szorosan együttműködni.” Mint általános értelemben írják, ez az együttműködés elsősorban a munkahelyteremtésre, modern mezőgazdaságra, élelmiszerparra, erdőgazdálkodásra, fafeldolgozásra, idegenforgalomra irányul majd. A kormányprogram nemzeti közösségeket érintő fejezete arról is szól, hogy a nemzeti közösségek által lakott területekre irányuló integrált programok Szlovákia régiófejlesztésének fontos elemét fogják képezni.

 

A továbbiakban a fejezet a bölcsődéket, óvodákat, valamint a szakoktatást említi mint területet, ahol méltó megélhetésre, életminőség növelésére van szükség a nyugodt, biztonságos élet érdekében a nemzeti közösségek számára.

 

Tartsák tiszteletben a szuverenitást, területi egységet

 

A Fico-kormány dokumentumának ezen fejezete említést tesz az ország szuverenitásáról, területi egységének tiszteletéről és elfogadásáról is a kisebbségek részéről. Végezetül kötelezi magát arra, hogy garantálja az alkotmányban, nemzetközi dokumentumokban, szerződésekben szereplő nemzetiségi jogok betartására a többségi nemzettel való toleráns diskurzus keretén belül.

 

Kiemeli, hogy a nemzeti közösségek a társadalom részét képezik, kulturális értéket jelentenek, a történelmi örökség fontos részei. Elismeri azt is, hogy a nemzeti közösségek védelme az egész kontinens békéje, demokratikus értékei, stabilitása szempontjából is fontos. Egyúttal megígéri azt is, hogy a kormány olyan körülményeket biztosít, hogy a nemzeti közösségek megőrizhessék és fejleszthessék identitásukat, nyelvüket, kultúrájukat és tradícióikat.

 

Ezt követően 15 sorban a roma társadalommal is foglalkozik. Főleg arról ír, hogy az odaérkező európai források felhasználása és hatékonysága nagyobb ellenőrzést igényel. Szól a roma foglalkoztatottság növelésének fontosságáról és említést tesz arról, hogy a jogok mellé kötelezettégek is járulnak.

 

A Szövetség kapocsként egyelőre nem járt sikerrel

 

A Szövetség-Aliancia a múlt héten jelezte, hogy kapocs kíván lenni a szlovák és a magyar kormány között és véleményezni kívánja a programnyilatkozatot is. Erre vonatkozóan kérdéseket tettünk fel a párt sajtóosztályának, akik válaszukban jelezték, hogy felvették a kapcsolatot a miniszterelnöki kabinettel, találkozót kezdeményezve a kormányprogrammal kapcsolatban.

 

„Választ viszont a mai napig nem kaptunk”

 

– árulta el a sajtóosztály.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.