Nyitókép: RTVS

 

Ján Richter (Smer-SD) szerint jogos volt az újságírók munkájának korlátozása a parlament épületében, amelyről Peter Pellegrini (Hlas-SD) házelnök az Igor Matovič (Szlovákia) és Ján Mažgút (Smer-SD) képviselők közötti konfliktust követően döntött.

 

„A parlament elnökének garanciát kell biztosítania arra, hogy ennél rosszabb dolgok ne történjenek” – mondta az RTVS 5 perc múlva 12 c. politikai vitaműsorában. Jelezte azt is, hogy ez egyben nyomás is az ellenzékre, hogy „tegyenek rendet az ilyen típusú politikusokkal”.

 

Vitapartnere, Jozef Hajko, az ellenzéki KDH képviselője ezt bizarrnak tartja. „Igor Matovič a megnyilvánulásairól ismert, amelyeket mi sem tartunk megfelelőnek a klubunkban. De az, hogy mi neveljük át őt, bizarr dolog” – mondta.

 hirdetes_300x300  

 

Egyúttal bírálta Peter Pellegrini azon döntését, hogy korlátozza az újságírók által készített interjúk rögzítését a parlament helyiségeiben. „Az újságíróknak joguk van a tájékoztatáshoz. Ahogy Robert Fico viselkedik az újságírókkal, ugyanúgy viselkedett Peter Pellegrini is” – tette hozzá. Szerinte a nyilvánosság elsősorban a médián keresztül ellenőrzi a kormányt, ezért is van pótolhatatlan szerepük.

 

Matovič és Mažgút incidense után Pellegrini korlátozta a média lehetőségeit a parlament helyiségeiben

 

Richter szerint az ellenzék nincs tisztában azzal, hogy mi is az a programnyilatkozat

 

 

Az elmúlt hétben a kormány programnyilatkozatáról tárgyaltak a képviselők a parlamentben. Az ellenzék főként annak homályossága miatt bírálja a kormányprogramot. A KDH szerint a kormány programnyilatkozata túlságosan általános.

 

„Nem látok olyan mérföldköveket, amelyekkel egy idő után fel lehetne térképezni, hogy a kormány valóban azt csinálja-e, amit ígért” – magyarázta Hajko.

 

Ján Richter az ellenzék bírálatára úgy reagált, hogy nem tudják, valójában mi is az a programnyilatkozat. „Az a benyomásom, hogy az ellenzéki kollégák nincsenek tisztában azzal, hogy mi is valójában a programnyilatkozat. Ez három választási program kompromisszuma. A koalíciós politikai pártok egyike sem lehet győztes vagy a vesztes” – magyarázta.

 

Elmondása szereint nem egy törvényről van szó, amelyet a képviselőknek ki kellene javítaniuk. A koalíció üdvözölni fogja az ellenzék kiegészítéseit, de csak a kormányprogram jóváhagyása után.

 

Államfőválasztás

 

A Hlas-SD párt néhány nappal a parlamenti választások után lefoglalta a pelle2024.sk internetes domaint. A műsorvezető kérdésére, hogy ez azt jelenti-e, hogy Peter Pellegrini jövőre meg akar küzdeni az elnöki székért, Ján Richter nem adott közvetlen választ. A Smer azonban jelöltsége esetén őt támogatná. Egyúttal kizárta, hogy Pellegrini lenne a kormány jelöltje az elnöki posztra.

 

A KDH még nem zárta le a vitát az ígéretes elnökjelöltekről. Jozef Hajko azonban kifejtette, hogy a témáról szóló vitában olyan nevek szerepelnek a leggyakrabban, mint Viliam Karas volt igazságügyi miniszter vagy Miriam Lexmann európai parlamenti képviselő.

 

spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!