Nyitókép: spravy.rtvs.sk

 

Szombaton a szlovák közrádió vendége volt Peter Pellegrini (Hlas-SD) házelnök és Milan Majerský, parlamenti képviselő, a KDH elnöke. A politikusok egyik fő vitatémája a Speciális Ügyészség megszüntetése volt, melynél Majerský vörös vonalat húzott, Pellegrini azonban Bulgáriát hozta fel példaként, ahol az Európai Bizottság hasonló esetben nem talált jogsértést.

 

Mint Pellegrini érvelt, Bulgária nem csak a speciális ügyészségét, hanem a speciális bíróságát is megszüntette, az Európai Bizottság szerint pedig erre joguk volt. A házelnök ezért úgy véli, hogy Szlovákia esetében sincs oka beavatkoznia az EB-nek, hisz egy másik országnál már kimondta, hogy teljesen rendben van.

 

Pellegrini azonban ennél a témánál sokkal rosszabbnak nevezte azt, hogy Brüsszelben „olyan politikusaink vannak”, nem csak az Európai Parlamentben, akik „más országból érkező kollégáikat arra bíztatják az Európai Parlamentben, hogy kezdeményezzenek eljárásokat a Szlovák Köztársaság ellen”.

 

 hirdetes_300x300  

Pellegrini szerint ezek a politikusok támadják az országot, Szlovákia ellen dolgoznak.

 

„Szlovák állampolgárokként, akiket a nép, a szlovákok választottak be az Európai Parlamentbe”

 

húzta alá a Hlas-SD vezetője. Elmondta, hogy inkább nem nevezi meg ezeket a politikusokat, „de egyszer az az idő is eljön”, hogy megnevezi őket.

 

Pellegrini állítása szerint a szlovák ellenzék képes repülőre ülni és saját országára mutogatni és arra kérni az Európai Uniót, hogy kezdje el szankcionálni Szlovákiát.

 

„Elnézést, személyes leszek. Nem tudom, hogy miként szavazott és hogyan dolgozik Lexmann képviselő, Majerský úr. Ha ő is támogatja ezt az ügyet, hogy például állítsák le az európai forrásokat Szlovákia számára, akkor valójában az ön felesége mindent megtesz azért, hogy ön, mint megyeelnök ne kapja meg az európai uniós forrásokat”

 

jelentette ki Pellegrini, aki így a KDH pártelnökének feleségére, Miriam Lexmann EP-képviselőre utalt, aki egyébként lehet, hogy maga is indul az államfőválasztáson a KDH jelöltjeként.

 

Saját államfőjelöltet állítana a KDH

 

Majerský Pellegrini szavaira azzal reagált, hogy Lexmannak az „életben nem jutna eszébe, hogy saját országa ellen menjen”. Szerinte felesége sosem volt panaszkodni saját országára, épp ellenkezőleg, igyekezett minél többet tenni Szlovákiáért, főleg az EU-s források területén.

 

spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!