Nyitókép forrása: canva.com

 

Liberális-progresszív nem kormányzati szervezetek seregét látja el pénzzel az amerikai közdiplomáciáért felelős államtitkár hivatala. Mindegyik pályázat az amerikai külpolitika céljainak propagálását szolgálja Szlovákiában. Egy olyan időszakban, amikor a szlovák liberális politikusok és szervezetek Magyarország szlovákiai beavatkozásával riogatnak. A Štandard szlovák konzervatív portál összeállította az amerikai források kedvezményezettjeinek igen beszédes listáját. Mutatjuk:

 

Évente több százezer euró kerül kiosztásra az amerikai közdiplomácia erre szánt keretéből. Már önmagában a támogatási keret hivatalos küldetése is igen árulkodó:

 

„[Célja] támogatni az Amerikai Egyesült Államok külpolitikai céljainak és terveinek elérését, [az amerikai] nemzeti érdekek érvényesítése, megerősíteni a nemzetbiztonságot a külföldi nyilvánosság tájékoztatásával és befolyásolásával, és kiszélesíteni illetve megerősíteni a kapcsolatot az Egyesült Államok és a világ többi része között.”

 

A támogatások nagysága elég változó, 10 ezer dollár és 5 millió dollár között mozoghatnak. A kiosztott támogatások átlagos nagysága 50 ezer euró.

 hirdetes_810x300  

 

Csak 2020-tól a szlovákiai NGO-k több százezer euróban részesültek évente.

 

Magyarul, az alább felsorolt szlovákiai szervezetek amerikai érdekek mentén a szlovákiai közvélemény befolyásolására és az amerikai érdekek érvényesítésére kaptak pénzt.

 

Az egyik kiemelt támogatási terület a dezinformációk elleni harc. Fontos megjegyezni, hogy az elmúlt években a liberális mainstream minden tőle eltérő véleményt dezinformációnak állít be – hogy ne kelljen kimondaniuk, hogy a véleményszabadság ellen lépnek fel. 

 

Dezinformáció kategóriában a következő szervezetek kaptak pénzt az USA-tól:

 

  • Stratégiapolitikai Intézet25 ezer eurót kapott arra, hogy „intézkedéseket javasoltak a dezinformációs harcra és a kognitív ellenállóképesség építésére”.
  • Európai Politikát Elemző Központ  – 20 ezer eurót kapott transzatlanti kapcsolatok elmélyítéséről és a dezinformációs harcról szóló szakmai vitákra.
  • Ötvenezer eurót kapott az Adapt Institute, méghozzá „Ukrajna támogatásának növelésére, az orosz dezinformáció ellen harcra és a szlovákiai háborús fásultság megoldására”. Az Adapt 2020-ban is kapott 10 ezer eurót arra, hogy Szlovákia euroatlanti bitonságpolitikai irányultságát erősítse.

 

Az Adapt kapcsán érdemes kiemelni, hogy az előző kormányok idején a védelmi és külügyi tárca is bőszen támogatta az intézetet, és az sem mellékes, hogy az Adapt Institute a választási kampány idején készített egy felmérést, amelynek az volt a célja, hogy az amerikai külpolitikával egybecsengő szlovákiai magyar nyelvű sajtó hitelét növelje. Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

 

  • 55 ezer eurónyi amerikai forrásban részesült a Konšpirátori.sk weboldal, amely lényegében önhatalmúlag készít listákat azokról a weboldalakról, amelyek szerintük dezinformációt terjesztenek Szlovákiában. Tekintettel arra, hogy kitől kapnak pénzt, nyilvánvaló, hogy milyen szempontokat vesznek alapul a „fack-checking”, vagyis hírek hitelesítése és a weboldalak besorolása során.
  • A Szlovákiai Biztonságpolitikai Intézet (SSPI) 14 ezer eurót kapott az amerikai közdiplomáciától. Ennek a szervezetnek anno Jaroslav Naď volt védelmi miniszter (jelenleg a Demokrati pártelnöke) is vezetője volt. Naď igen vehemensen kardoskodott miniszterként a szlovák MiG-29-esek Ukrajnának ajándékozása mellett, és az ő regnálása idején vetődött fel, hogy amerikai támadó helikoptereket vásároljon Szlovákia több százmillió euróért.
  • Az Intézet az Ellenállás Építéséért szervezete az információs háború kapcsán kapott pénzt „alkalmazott stratégiai kommunikációra” és a hazaszeret fogalmának újradefiniálására (értsd: a szuverén államban való gondolkodás felszámolására – a szerk.).
  • A pozsonyi Comenius Egyetem 15 ezer euróban részesült, hogy „megerősítse a közvitát” és feltérképezze a nyugatellenes közhangulat hátterét a lakosság körében. A projekt célja az volt, hogy „megértést hozzon Szlovákia külpolitikai és biztonságpoltikai prioritásai iránt”. A pénzt az egyetem még 2022 év végén kapta, vagyis Eduard Heger mélyatlantista kormányának regnálása idején.
  • Nem maradhatott ki a sorból a Ján Kuciak Oknyomozó Központ sem, amely 2020-ban 20 ezer eurót kapott a Visegrádi Négyek országaiban jelen lévő orosz befolyás feltárására, majd később 65 ezer eurót kapott a „független szlovákiai újságírás megerősítésére, a szervezett bűnözésről való tájékoztatásra (értsd: az akkor még ellenzéki, Ukrajna támogatását kritizáló Smer gyengítésére – a szerk.)” és a dezinfromáció elleni harcra. Az ICJK nyilván igen jól dolgozott, mert további 80 ezer eurót kapott a „helyi független oknyomozó sajtószervezet támogatására”, amely „káros tevékenységek” után kutat.

 

Szintén terjedelmes a lista LMBTQ-propaganda terén is.

 

  • A Pozsonyi Szivárványos Pride 7 ezer euróban részesült.
  • a Keleti Szivárvány 7 euróban részesült az LBGTI+ személyek elfogadását és a diverzitást hirdető propagandáért Kelet-Szlovákiában. Ugyanerre a projektre a szervezet tavaly 32 ezer eurót, előtt egy évvel 5 ezer eurót kapott.
  • a Szivárványos Családok nevű NGO 21 ezer eurót kapott egy LGBTI-személyeknek nyújtott tanácsadó tevékenységéért (jelentsen ez bármit).
  • A Másság nevű szlovák szervezet 22 ezer euróban részesült a múlt évben a LGBTI+ személyek „jobb megítélését” célzó tevékenységére. Itt szó szerint a közvélemény és a sajtó ilyen irányú befolyásolásáról van szó. Idén további 21 ezer amerikai eurót használhattak fel „az LMBTI-személy iránti tolerancia növelését” célzó programjukra. Ugyanez a szervezet most októberben pedig 80 ezer eurót kapott egy LGBTI-közösségi központ létrehozására.
  • A szintén szivárványos-liberális Saplinq szervezet 20 ezer eurót kapott társadalmi „tolerancianövelésre” az LMBTI-személyek iránt.

 

Korrupció ellenes harc

 

  • Az Állítsuk meg a Korrupciót nevű NGO 60 ezer euróban részesült idén októberben az EU szankciós politikájának támogatására, valamint fiatal újságírók és aktivisták foglalkoztatására. Júniusban a szervezet 11 ezer eurót kapott a „független” újságírás támogatására, 2020-ban pedig 10 ezer eurót podcast csatorna létrehozására.

 

Az Állítsuk Meg a Korrupciót szervezetről érdemes tudni, hogy azt az ESET kiberbiztonsági vállalat társtulajdonosa, Miroslav Trnka alapította. Az ESET a legnagyobb támogatója a progresszív PS pártnak, valamint a főrészvényese a Denník N balliberális lapnak. Pikáns részlet, hogy a választási kampány idején kiderült: Trnka fiának Gerulata nevű szervezete több százezer eurós támogatás kapott a Čaputová államfő által kinevezett Ódor-kormánytól. Čaputová egykor a PS alelnöke volt, egyes hírek szerint hivatali ideje letelte után a PS elnökeként belép a napi politikába. A Gerulata egyébként a szlovákiai internetes tartalmak szűrésére és megfigyelésére kapott közel félmillió eurót – még a választási kampány idején.

 

  • Harminckétezer eurót kapott az amerikai közdiplomáciától a Jól Szervezett Társadalom Intézete a bíróságok függetlenségének növelésére és megítélésük javítására.
  • A Via Iuris tavaly szeptemberben 28 ezer euróban részesült „jogállamiságot védő” tevékenységre, amelybe a bíróságokba vetett közbizalom megerősítése is beletartozott, majd idén októberben 49 ezer eurót kapott az ügyészség reformját illető szakmai vitára.

 

Érdemes kitérni arra, miért volt szükség a bíróságok megítélésének javítását támogatni. Ennek hátterében megint a Smer és a HLAS áll. Azokról a bíróságokról van szó, amelyek több esetben már ítéletet hoztak a smeres kormányok idején elkövetett korrupciós ügyek kapcsán. Más ügyek még folyamatban vannak. A időközben hatalomra kerülő Smer ugyanakkor folyamatos jogsértésekre hivatkozva kétségbe vonja az eljárások tisztaságát, és az ellenzék (most már kormánypártok) likvidálását emlegeti.

 

  • A Transparency Interantional 2021-ben 5 ezer euróban részesült jogállamot népszerűsítő tevékenységre. Később további 20 ezerót költhetett a „demokrácia és a jogállamiság színvonalának felmérésére” és a „szabad és dinamikus regionális sajtó” felkarolására. Illetve, további 59 ezer eurót használhatott fel „demokratikus ellenállóképesség növelésére”, amit „intézményi függetlenség” támogatásával ért el (a megfogalmazás nyilván okkal ennyire homályos.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.