Nyitókép forrása: SITA

 

Az idei elnökválasztási kampány első elnökjelölti vitáját láthattuk vasárnap a Markíza televízió Testre szabva című műsorában. A stúdió vendégei Ivan Korčok atlantista-progresszív jelölt, az SaS volt (magyargyűlölő) külügyminisztere, egykori washingtoni szlovák nagykövet, és Andrej Danko, az SNS elnöke, helyettes házelnök voltak. A vita nem volt túl színvonalas, tele volt személyeskedéssel mindkét oldalról. Ami azonban sokkal érdekesebb, hogy Korčok egyáltalán nem tudott felülemelkedni a vitán és államférfiként viselkedni. Nagyon érezhető volt, hogy a progresszív újságírók által teremtett kényelmes stúdiókörnyezethez van szokva, ahol sem keresztkérdésekre sem kemény reakciókra nem kell számítania. Ezúttal azonban többször felhívták a figyelmét, hogy nem válaszolt a kérdésre. A személyeskedés miatt pedig nem egyszerű a felek mikrofonjait is lehalkították.

 

Mondhatjuk, hogy a nem épp szofisztikált retorikájáról híres Andrej Danko sikerrel lerántotta a maga szintjére a folyamatos mellébeszéléshez szokott Korčokot. Sőt.

 

Valójában a személyeskedést Korčok alapozta meg, mikor Andrej Danko autóbalesete kapcsán kijelentette, hogy az bárkivel megtörténhetett volna, ám ami utána történt, az elfogadhatatlan, Danko pedig „gyáván és arrogánsan viselkedett”. Ezt követően Peter Pellegrinit is támadta, amiért a HLAS távolmaradásával nem tette lehetővé a Danko balesete miatt összehívott parlamenti ülés megnyitását.

 

 hirdetes_810x300  

Korčok Orbánról: Ne vegye többet a szájára azt, hogy „elszakított terület”

 

Danko tagadta, hogy a baleset során szerzett sérülései kitaláltak lettek volna (Danko azzal magyarázta, hogy elhagyta a helyszínt, hogy fogorvoshoz ment kitört fogát kezeltetni).

 

„Kárt tettem egy jelzőlámpában, a kárt megfizettem, a rendőrség nyomoz az ügyben és én mindenben együttműködöm velük”

 

mondta, majd odaszúrt Korčoknak:

 

„Én nem vagyok gyáva. Nem én hajtottam térdet Fico előtt, hogy nagykövet lehessen Washingtonban”

 

A vita ezen pontján a felek olyan messzire mentek, hogy Michal Kovačič műsorvezető megkérte a technikusokat, hogy némítsák el a vendégek mikrofonjait.

 

Amerikai szolgálatában

Az SNS elnöke felrótta Korčoknak, hogy karrierje érdekében bármire képes.

 

„Hol Mečiar, hol én előttem térdelt, aztán Sulík hátsó felét bújta”

 

mondta Danko, hozzátéve, hogy az amerikaiak adtak pénzt Korčok kampányára az elnökválasztásokra. Az SNS elnöke többször is kritikus kijelentéseket tett az Egyesült Államok kapcsán. Elmondta, hogy azokat az amerikaiakat tiszteli, akik Trump-pártiak, és megjegyezte, hogy nem minden amerikai ért egyet a Biden-adminisztráció külpolitikájával. 

 

„Számos dologról lehet tárgyalni az USA-val, de mindig tárgyaltunk az oroszokkal is”

 

mondta. Majd leszögezte, hogy a jelenlegi szlovák kormány nem fog térdet hajtani Brüsszel előtt: 

 

„Ahogy a magyarok több ügyben is élnek a vétó jogával, úgy a mi kormányunk is készen áll erre. (…) Számomra az a fontos, hogy Sulík, Matovič és a progresszívek, illetve az olyan nyugati érdekeket szolgáló emberek, mint Korčok, soha ne kerüljenek hatalomra. (…)”

 

mondta (a szlovák „slniečkári” kifejezés a progresszív-liberális fővárosi elitet jelöli – a szerk.).

 

Korčok erre válaszul kijelentette, hogy

 

„Szlovákiát nem a napsugarasok, hanem az olyan hamis hazafik fenyegetik, mint amilyen ön is”

 

szólt oda Dankonak.

 

Danko felrótta Korčoknak azt is, hogy a 2016-2020 között regnáló III. Fico illetve Pellegrini-kormány idején elszabotálta amerikai látogatását. Az amerikai fél találkozóra hívta őt Washingtonba, ám Korčok nagykövetként meghiúsította a találkozót. Korčok ezt nem is tagadta, és a vita hevében egy

 

Danko soha nem engedné be Ukrajnát az EU-ba

 

A külpolitikai témáknál Andrej Danko kijelentette, hogy ő sosem engedné be Ukrajnát az EU-ba, szerint Ukrajnának ütközőzónaként kell szolgálnia a Nyugat és Oroszország között, egyúttal a háború lezárására szólított fel.

 

Korčok, láthatóan valóságos szentségtörésnek ítélve Danko kijelentését, arról beszélt, hogy Szlovákiának érdeke egy nemzetközi határait helyreállító Ukrajna. Majd bírálta Robert Ficot, amiért nem Kijevben, hanem a kárpátaljai Ungváron találkozik Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel.

 

Magyarország és az elszakított terület

 

Szóba került Robert Fico szlovák és Orbán Viktor magyar miniszterelnök budapesti találkozója is. Korčok ezzel kapcsolatban magát a találkozót nem ítélte el, de kijelentette, hogy hiányolta azt, hogy Fico kifogásolja Orbán Viktor tavaly nyáron tett kijelentését, amelyben Szlovákiára „elszakított területként” utalt.

 

Itt érdemes emlékeztetni, hogy a szlovák történelem szerint a mai Szlovákia területe nem volt Magyarország része, az Osztrák-magyar Monarchiát „Rakúsko-Uhorskoként” emlegetik. Ezt a szlovák történetírás szándékosan alakította így, hogy a mindenkori szlovák diplomácia azt mondhassa: Szlovákia területe sosem tartozott Magyarországhoz, az egy másik ország volt, amelynek Szlovákia és Magyarország csak az utódállamai.

 

Korčok azonban arra is elég nyíltan utalt, hogy meg kell nyitni a vitás történelmi kérdéseket Magyarországgal (elég nyilvánvalóan e szándék mögött azt kell látni, hogy a progresszívek éket akarnak verni a két ország közé). A történelmi sérelmek felemlegetését Danko elutasította.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.