Nyitókép: Markíza live, reprofoto

 

Korčok államfőjelölt kampányában végleg lemondhatott a felvidéki magyar választókról. Szerinte ugyanis keményebb fellépésre van szükség Orbán Viktorral szemben, akinek ki kell verni a fejéből, hogy Szlovákia kapcsán folyamatosan elszakított területekről beszéljen.

 

Egyre inkább úgy tűnik, hogy Ivan Kočok államfőjelölt a kampányában teljesen elengedte a felvidéki magyarokat. Az eddig is rá jellemző magyargyűlölő, soviniszta álláspontjának a Markíza televízió vasárnapi Testre szabva (Na telo) műsorában sem tudott megálljt parancsolni.

 

Szlovákiában március 24-én államfőválasztást tartanak. Az azt megelőző kampányban a jelöltek általában patikamérlegen vizsgálják egyes üzeneteiket, illetve azok hatását. Azaz, mikor mit mondanak, mikor, kinek mit üzennek. Korčok e tekintetben csakúgy mint külügyminisztersége idején is, a Magyarországgal szembeni konfrontációra helyezi a hangsúlyt, mely élesen elkülönül attól, amilyen viszonyra jelenleg a szlovák és a magyar kormányfő törekszik egymással.

 hirdetes_810x300  

 

A vitaműsorban, melyről ITT számoltunk be részletesen, Robert Fico budapesti látogatása is szóba került. Az atlantista, Brüsszel-barát Korčoknak láthatóan nem áll érdekében, hogy Budapest és Pozsony között erős szövetségesi viszony jöjjön létre. Ő inkább a V4-es együttműködésének megszüntetésében érdekelt.

 

A műsorvezető kérdésére, hogy hogy értékeli a budapesti Orbán-Fico csúcsot, Korčok elmondta, hogy az, hogy a találkozó megvalósult, rendben van.

 

„Ugyanakkor hova tűnt a büszkeség, a szuverenitás szlovák oldalról, amiről Robert Fico és Andrej Danko olyan sokat beszél? Ha már emelt fővel, szuverén módon akarunk Budapestre menni, akkor az első kérdés, amit ilyenkor fel kell vetni, hogy Orbán Viktor szájából soha többé nem szabad elhangoznia annak, hogy Szlovákia elszakított terület lenne. Mert az ezzel kapcsolatos nyilatkozatok nem az elsők és nem is az utolsók tőle”

 

– fogalmazott az egykori amerikai nagykövet. Korčok egyúttal elmondta azt is, hogy Fico szerinte elmulasztotta figyelmeztetni Magyarországot  arra, hogy nem teljesíti a migránskérdéssel kapcsolatban kötelezettségeit.

 

Korčok a hétvégén bebizonyította, hogy alkalmatlan elnökjelölt. Még Dankoval szemben sem állta a sarat

 

„Rá kell kényszeríteni Magyarországot arra, hogy teljesítse vállalásait, konkrétan az illegális migránsok kitoloncolásáról (szerk. megj. szlovákul readmisná dohoda) szólókat.

 

A harmadik fontos kérdés, amit  Korčok szerint Robert Fico elmulasztott megnyitni, hogy szerinte ellentmond egy szuverén ország, azaz Szlovákia érdekeinek, ha a miniszterelnökök azt hangoztatják, hogy nem fogják megnyitni a két ország jó viszonyát megosztó kérdéseket.

 

„Magyarország így nyugodtan folytathatja azokat a lépéseket Szlovákiával szemben, amelyeket eddig is tesz. Én külügyminiszterként határozottan elleneztem, hogy Budapest Szlovákiában földet vásároljanak. Ebben nem volt egyetértés köztünk, ennek ellenére megnyitottam a kérdést”

 

– folytatta Korčok.

 

A liberális, progresszív államfőjelölt kampányában így láthatóan a kemény, magyarellenes konfrontáció útját választotta és igyekszik jobbról előzni Peter Pellegrinit, illetve Andrej Dankot.

 

Danko volt a józanabb

 

A műsorban Korčokkal együtt szereplő Andrej Danko Korčok szavaira úgy reagált, hogy Szlovákia és Magyarország érdeke a jó viszony és a közös fellépés. Szerinte ugyanis az igazi veszélyt nem Budapest és Pozsony jelenti egymásra, hanem a Brüsszelben megfogalmazott, és a tagállamokra rákényszerített globalista elképzelések, amelyek ellen közösen kell Magyarországnak és Szlovákiának fellépnie.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.