Nyitókép:  Körkép.sk

 

Felvidék „a rossz példa”, hogy ha nem valósul meg az összefogás, akkor egy 8,5 százalékos magyar közösség nem tudja elérni az 5 százalékos küszöböt. A két választás a következő fokmérője lesz a Magyar Szövetségnek, s remélem, sok embert meg tudnak szólítani és el tudnak vinni a voksolásokra – válaszolta Potápi a Körkép.sk kérdésére.

 

Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkárt a Körkép.sk arról kérdezte, hogy 2024 az együttműködő nemzet éve kapcsán mi a magyar nemzetpolitika üzenete Felvidékre a közelgő szlovákiai államfő-választás és az EP-választás előtt.

 

 hirdetes_300x300  

Potápi Árpád János: 2024 az együttműködő nemzet éve. Felvidék szerinte a rossz példa

 

Potápi Árpád János válasza:

 

„Felvidék az a rossz példa most, hogy ha nem valósul meg az összefogás, akkor egy 8-8,5 százalékos magyar nemzeti közösség egy 5 százalékos parlamenti küszönóböt nem tud elérni. Ha az előző választások eredménytelensége, tehát hogy nem érte el az 5 százalékot a Szövetség, azt lehet elemezni. Különböző okai lehetnek ennek. Lehet az is, hogy az összefogás nem volt teljeskörű, illetve, hogy az összefogás kérdése lassan haladt előre és nem volt látványos a választópolgárok felé. Ezért az 5 százalékot nem tudták elérni.

 

Én nem kívánom azokat kritizálni, akik pont a legtöbb szavazatokat érték el, akik a legtöbb munkát tették bele. Én azt gondolom, hogy az elnökválasztás, illetve az uniós választás egy következő fokmérője lesz a Magyar Szövetségnek. Remélem azt, hogy nagyon-nagyon sok embert meg tudnak mozdítani és el tudnak vinni a választásra.

 

Az uniós választásnak az egyik előfutama az elnökválasztás lesz. Nyilván minden magyar ember tudja azt, hogy Szlovákiában, mivel messze vagyunk a többségtől, nem tudunk elnököt állítani. Tehát az, hogy magyar legyen a köztársasági elnök úgy, hogy egy magyar párt jelöli, annak elég kicsi a valószínűsége. Viszont ez egy lehetőség arra, hogy a magyar választópolgárokat meg tudjuk mozdítani és utána pedig az uniós választásokon elmenjenek és szavazzanak a Szövetség listájára.

 

Lássuk meg, hogy mi sikerül. A magunk részéről amit tudunk, segítünk. De mi nem tudunk szavazni. Beszélni tudunk róla, támogatni tudunk, a mozgósításban is tudunk segíteni mindenhol, akárhol a világban. De ha a szavazókat nem tudjuk megszólítani, azok nem mennek el, akkor eredménytelen lesz, vagy nem olyan eredményt hoz a választás. Ezért nagyon fontos, hogy a felvidéki magyarság ezt megértse és ott legyenek.

 

Az előző választásnál mindenféle okok voltak. Az egyik ilyen ok, hogy azért a magyarság egy jelentős része Smer szavazó volt. Attól félt, hogy a liberáisok kerülnek hatalomra és ha ők a szavazataikkal nem a Smert támogatják, akkor esetleg olyan irányba megy tovább Szlovákia belpolitikai élete, ami a magyarság számára is káros. Illetve azokat a folyamatokat erősíti meg, amelyek az elmúlt években zajlott. Ami közép-európai szinten ha nézzük Szlovákiát, akkor nem a legstabilabb belpolitikát eredményezte, így más, egyéb módon is sikertelenek voltak.

 

Ezért átvitt magyar szavazókat a szlovák oldalra. De most nem lesz ilyen. Most azt gondolom, hogy nyugodtan meg tud jelenni a Magyar Szövetség, nem kell senkinek a listáját magyar szavazókkal támogatni, mert most nem az a kérdés. Úgyhogy nagyon bízom abban, hogy ezt a felvidéki választók is látják.”

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.