Nyitókép: SITA

 

Berényi József és társai nemcsak kijutni akarnak Brüsszelbe, de azt is leírták, hogy ott majd mit fognak csinálni, milyen ideológiát képviselnek.

 

EP-választásokkal kapcsolatos programtézis elemzés következik.

 

 hirdetes_810x300  

Az utóbbi időszakban sajnos elszoktunk attól, hogy a Magyar Szövetségnek világos mondanivalója legyen. Inkább a középre helyezkedés, egyrészt-másrészt attitűd jellemezte a pártot. A beszéljünk, de ne mondjunk túl sokat, mert a világos mondanivaló sarokba szoríthat, csökkentve a mozgásteret.  Így inkább óvatoskodtak, a választó pedig fanyalgott.

 

Ezzel szemben szombaton, február 24-én  kiálltak a sajtó elé, bemutatták EP-listájukat, Berényi József pedig (jó hosszan) elmondta, hogy mi a párt programja az európai parlamenti választásokra. 

 

Meglepő? Az. De ha már így alakult, kijár nekik a dícséret, részünkről pedig annak bemutatása olvasóink számára, hogy mit is vállaltak. Leszámítva sajnos az oligarcha-fióka Orosz Örsöt, aki igazi politikai szélhámosként ezúttal is kerülte a válaszadást jogos kérdéseinkre.

 

Király Zsolt: Amikor Orosz Örs széttrollkodta a Magyar Szövetség EP-sajtótájékoztatóját

 

Például, hogy EP-képviselőjelöltként mit gondol Ukrajna fegyveres támogatásáról, az Európai Néppártból való esetleges kilépésről, vagy épp cimborájával, Ódor Lajossal való korábbi fotózkodásáról, aki időközben egy másik párt EP-listavezetője lett. Orosz ehelyett inkább hazug állításokkal rátámadt a Körképre, amit a közösségi médiában sok pénzért meg is hirdetett. Ezért természetesen felelnie kell majd az illetékes szervek előtt.

 

 

De térjünk a lényege, a Magyar Szövetség EP-választásokkal kapcsolatos programjának elemzésére. A 4,5 oldalas dokumentum 8 pontban írja le a párt vállalásait.

 

1. Az EU tagságnak nincs alternatívája, de a kritikának és a korrekciónak helye van

 

A Magyar Szövetség itt megnyugtató módon leszögezi, hogy az EU alapértékeihez való visszatérést szorgalmazza, mégpedig a keresztény kultúra alapján. Mi több,  kimondja azt is, hogy az EU kettős mércét alkalmaz a jogállamiság védelme alatt azon országokkal szemben, akik szembe mennek az uralkodó progresszív-liberális állásponttal szemben. Ez pedig nem más, mint a Magyarország és az előző lengyel kormány melletti kiállás. Itt tehát rendben vagyunk.

 

2. Nemzeti közösségek helyzete az EU-ban

 

Berényiék is arról írnak, hogy az őshonos nemzeti közösségeket jogbővítés illeti meg. Ez lényegében az erről szóló “Minority Safepack”-hez való visszatérést jelent, mely nemcsak a felvidéki magyarságnak, hanem a székelyeknek, vajdaságiaknak, stb. fontos. Mi több, felvállalják a Beneš-dekrétumok, kollektív bűnösség hatásának megszüntetését. Ez is ok.

 

3. Női jogok bővítése az EU-ban

 

Ezt a részt tudjuk be a Szövetségen belül dolgozó női politikusok lobbijának. Mindenesetre rendben van, hogy szó van róla. Az is helyénvaló, ami a programtézisben szerepel, magyarán, hogy egyenlő bérezést szorgalmaznak, és a nők elleni erőszak megelőzésének és büntetésének szigorítását.

 

4. Mit mond a Magyar Szövetség az LMBTQ propagandától?

 

Elutasítja ezen életforma propagálását, beleértve a meleg ideológiával kapcsolatos érzékenyítést az iskolákban.

 

Poslanec NR SR a líder strany do volieb do Európskeho parlamentu József Berényi počas tlačového brífingu strany Magyar Szövetség – Maďarská aliancia po Republikovej rade strany na tému: Kandidátka strany do volieb do Európskeho parlamentu v centrále strany Magyar Szövetség – Maďarská aliancia v Bratislave. Bratislava, 24. február 2024. Foto: SITA/Milan Illík

 

Itt jegyzi meg a párt a programjában azt is, hogy a dezinformáció elleni intézkedések ne a szólásszabadság korlátozásával valósuljanak meg. Itt arra lehet gondolni, hogy a Facebook például jellemzően a nemzeti-konzervatív-patrióta tartalmakat halkítja le a progresszív-liberális tartalmakkal szemben, mert szerintük előbbi dezinformáció, utóbbi pedig a haladó szemlélet. Megnyugtató, hogy a pártnak e téren is markáns véleménye van.

 

5. Migráció

 

E téren lényegében nem is volt vita eddig sem párton belül. A programtézis ide vonatkozó fejezete szól arról, hogy az EU bevándorlás politikája hibás, téves döntéshozatalok sora jellemzi. Leírják azt is, hogy a munkaerő toborzást a kiinduló országokban kell lefolytatni, és Európába csak azokat a személyeket beengedni szűrés után, akik teljesítik a bevándorláshoz szükséges feltételeket. Mi több, a Magyar Szövetség kimondja, hogy elutasítja a kötelező migráns kvótákat.

 

6. Mezőgazdaság

 

E fejezet a napjainkban aktuális gazdatüntetések miatt is fontos. A program itt arról szól, hogy nagyobb figyelmet szeretnének a hazai gazdáknak, a hazai termesztésű élelmiszereknek. Vállalást fogalmaznak meg azzal kapcsolatban is, hogy az ukrajnai mezőgazdasági termékek ne veszélyeztessék a hazai piacot.

 

Ami viszont hiányzik, az az élelmiszer-önellátás mértékének stabilizálása, illetve növelése, ami Szlovákia tekintetében sajnos jelenleg csökkenő tendenciát mutat. Magyarán, egyre több olyan terméket hozunk be külfödről, amelyet itthon is meg tudnánk termelni.

 

7. Környezetvédelem, klímaváltozás

 

A Magyar Szövetség az ún. zöld politika egyensúlyára törekszik, mégpedig a környezeti, gazdasági és szociális fejlesztése területén. A klímavédelemről szintén szó van, ami viszont számunkra fontosabb, hogy említik a vízvédelmet is, ami Dél-Szlovákia tekintetében különösen fontos. Mi több, a párt konkrét vállalást is megfogalmaz. Éspedig, hogy szorgalmazni fogják, hogy az EU-nak legyen külön régiókra lebontott vízvédelmi programja.

 

Zľava: Poslanec NR SR a líder strany do volieb do Európskeho parlamentu József Berényi, predseda politickej strany Magyar Szövetség – Maďarská aliancia Krisztián Forró a predseda Republikovej rady strany Peter Pandy počas tlačového brífingu strany Magyar Szövetség – Maďarská aliancia po Republikovej rade strany na tému: Kandidátka strany do volieb do Európskeho parlamentu v centrále strany Magyar Szövetség – Maďarská aliancia v Bratislave. Bratislava, 24. február 2024. Foto: SITA/Milan Illík

 

8. Biztonságpolitika, energetika

 

Ennél a résznél elsősorban az orosz-ukrán háború hatását taglalják, kifejtve, hogy szorgalmazzák, hogy az EU legyen aktívabb az energiahordozók diverzifikációjának pénzügyi támogatása terén. Egyúttal kifejtik, hogy lobbicsoportok és lelkes aktivisták helyett hosszútávú, szakmailag megalapozott stratégiák alapján kell dönteni.

 

9. Orosz-ukrán háború

 

A párt itt is viszonylag világosan és egyértelműen fogalmaz. Kimondja, hogy a szankciók nem hozták meg a békét, ellenben negatívan befolyásolta saját gazdaságunkat és a szlovák belpolitikát. Emellett manipulációnak nevezi a liberális-progresszív oldal manipulációját – (itt többek között Ivan Korčok korábbi külügyminiszterre, jelenlegi államfőjelöltre is gondolva), akik manipulatív, spekulációs szándékkal a magyarok lakta Dél-Szlovákia lehetséges elszakításával riogat.

 

A Magyar Szövetség az orosz-ukrán háborúban a béketárgyalások mielőbbi megkezdését sürgeti, egyúttal pedig kiáll kárpátaljai magyar testvéreink mellett.

 

10. EU bővítése

 

A párt támogatja az új tagjelölt országok felvételét az EU-ba, különös tekintettel a balkáni országokra. Szerbia előszobáztatásával kapcsolatban ki merik mondani azt is, hogy ne kelljen egyik országnak sem több kritériumnak megfelelni, mint 2013-ban Horvátországnak. Ukrajna és Moldávia esetében ugyanakkor óvatosságra int az ő tagjelölti kérelmeiket illetően.

 

Líder strany Magyar Szövetség – Maďarská aliancia do volieb do Európskeho parlamentu József Berényi (vpravo) počas tlačového brífingu strany Magyar Szövetség – Maďarská aliancia po Republikovej rade strany na tému: Kandidátka strany do volieb do Európskeho parlamentu v centrále strany Magyar Szövetség – Maďarská aliancia v Bratislave. Bratislava, 24. február 2024. Foto: SITA/Milan Illík

 

11. Fiatalok, család – és lakáspolitika

 

A Magyar Szövetség a megmaradás szempontjából fontos elvi, ideológiai álláspontot képviselve a házasságkötés, a család és gyermeknevelés fontosságára hívja fel a figyelmet.

 

12. Versenyképesség, konszenzusos döntéshozatal

 

A programtézisek utolsó fejezetében a Magyar Szövetség azon vállalásának ad hangot, hogy a megosztó kérdések mellett (migráció, kulturális és etikai témák) az EU azokkal a témákkal foglalkozzon elsősorban, amelyek miatt létrejött. Ezek pedig a tagországok versenyképességének és szuverenitásának a növelése. Az olyan új témákban is megszólal, mint amilyen a mesterséges intelligencia kérdése, ahol európai szintű szabályozást szorgalmaz.

 

Ami pedig Brüsszel esetleges hatáskör elvonási kísérleteit illeti a tagországoktól, a Magyar Szövetség ezt csak akkor tudja támogatni, ha abban konszenzus van a tagországok között. Ez nem jelent mást, mint a kis országok melletti kiállást és a vétójog megőrzését, ami pont ellentétes azzal, mint amit a liberális-progresszív Ivan Korčok államfőjelölt  javasol.

 

A Magyar Szövetség tehát hosszú idő után végre előállt a farbával, és napjaink vezető kérdéseiben egyértelmű álláspontot képvisel. Ezért pedig dícséret illeti Berényi Józsefet, Forró Krisztiánt, Gyimesi Györgyöt és minden OT-tagot, akik a dokumentumot megszavazták.

 

A mi dolgunk lesz az, hogy ragaszkodva az abban foglaltakhoz, emlékeztessük, ha kell szembesítsük vállalásaikkal a párt politikusait, amikor majd esetlegesen ezzel ellentétes lépést, döntéseket szorgalmaznak.

 

Az európai parlamenti választásokat szombaton, 2024. június 8-án tartják Szlovákiában. A Magyar Szövetség célja, hogy visszakerüljön az EP-be, ami legalább egy mandátum megszerzését jelenti az országot megillető 15-ből. A fenti dokumentum jó alapot képez ahhoz, hogy kellő mozgósítással, a választókat meggyőzve célt érjen.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.