Nyitókép forrása: Gyimesi György hivatalos facebook-oldala

 

„Azt javaslom, hogy a párt lépjen ki az Európai Néppárt frakciójából. Ebben a frakcióban maradni minden demokratikus érték megtagadását jelentené és ellentmondana az Országos Tanácson elfogadott határozatoknak is” – közölte Gyimesi György a Facebookon egy néhány nappal korábban megjelent interjúja kapcsán.

 

Gyimesi abban az interjúban beszélt arról, hogy az EPP jelenleg inkább a progresszív, mint a néppárti vonalat követ, ráadásul a vezetése elkötelezett a föderalista Európa mellett.

 

Az interjúban elmondta, hogy márciusban kongresszust tart az EPP, és a Magyar Szövetség 5 delegáltat küldhet az ülésre.

 

 hirdetes_810x300  

„Mi nem egy olyan EU-t akarunk, amely diktatórikus alapokon nyugszik, amely, hogyha egy tagállam kijelenti, hogy nem kér a migránsokból, akkor kényszerítést alkalmaz, vagy megfenyegeti, hogy tönkreteszi a valutáját és a gazdaságát”

 

mondta Gyimesi.

 

Érvelése nem csak politikai kijelentés. Pár nappal az EU februári csúcstalálkozója előtt kiszivárgott (?) egy jelentés Brüsszelből, amely konkrétan azzal az eshetőséggel foglalkozott, hogyan lehetne tönkretenni Magyarország gazdaságát és meggyengíteni a forintot azzal a céllal, hogy a többszázezer elvesztett munkahely miatt tarthatatlanná váljon a magyar kormány helyzete. Magyarország akkor még ellenezte az Ukrajnának nyújtandó 50 milliárd eurós támogatási keretet – végül azonban megszavazta.

 

Érdemes kiemelni, hogy az Európai Néppárt csúcsjelöltje az Európai Bizottság élére Ursula von der Leyen jelenlegi bizottsági elnök. A csúcsjelölt azt jelenti, hogy az EP-választásokon legtöbb mandátumot szerző frakció ezt a jelöltet javasolja az Európai Bizottság élére. A végső szó azonban a tagállamoké.

 

Az sem mellékes, hogy 2019-ben az EPP csúcsjelöltje jelenlegi elnöke, Manfred Weber volt, aki nem azért nem kapta meg a posztot, mert főleg a közép-kelet-európai országok ellenkezése miatt a tagállamok nem akartak egy csúcsjelöltet a Bizottság élére állítani, mert azzal precedenst teremtettek volna, és a bizottsági elnök megválasztásának joga átkerülhetett volna az erősen liberális Európai Parlamenthez. Ez az összefüggés most is érdekes helyzeteket teremthet.

 

Gyimesi György: Azért fogok harcolni az elnökségben, hogy végre kiálljunk valami mellett

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.