Nyitókép: sita

 

Robert Fico (Smer-SD) szlovák kormányfő csütörtökön kijelentette, nem érzi úgy, hogy változtatnia kellene a retorikáján, és a szuverenitás Szlovákia hasznára válik. Ezzel reagált csütörtöki sajtótájékoztatóján a cseh kormány döntésére, mely szerint határozatlan időre elmaradnak a cseh-szlovák kormányközi egyeztetések. Fico szerint sajnálatos incidens történt, de nem a szlovák kormány részéről.

 

Hangsúlyozta, hogy továbbra is bármikor szívesen látja Szlovákiában a cseh kormányt, és a két nép kapcsolatainak erejét emelte ki.

 

„Tartjuk magunkat az eddigi álláspontunkhoz. Nem látom szükségesnek, hogy változtassak a retorikámon vagy kifejezésmódomon. Ellenkezőleg, úgy vélem, a szuverenitás a hasznunkra válik. Szlovákia végre levegőhöz jutott azután a három vagy négy év után, amelyek szörnyűek voltak”

 

jelentette ki a kormányfő majd hozzátette, a kormány nem változtathatja meg csak úgy a politikai alapvetéseit azért, mert épp történt valami.

 hirdetes_300x300  

 

„Értem, hogy nyomás nehezedik ránk, mert a nagy országoknak nem tetszik, ha valaki túl szuverén”

 

tette hozzá, azzal, hogy tiszteli az összes uniós tagállamot, ugyanakkor nem akar nekik diktálni, hogyan viszonyuljanak Ukrajnához.

 

Saját elmondása szerint ő csak elmondta, hogy Szlovákia milyen lépéseket nem hajlandó megtenni. A közelgő svájci csúcstalálkozóról kijelentette:

 

„Még nem tudunk túl sokat róla, de van értelme, ha az oroszok, az ukránok és az amerikaiak nem lesznek ott? Nincs”.

 

húzta alá Fico.

 

Szivárványos-atlantista provokáció – A szlovák külügy berendelte a pozsonyi holland nagykövetet Káčerék akciója miatt

 

A kormányfő egyúttal üdvözölte, hogy elmarad a csehországi holland nagykövetségre tervezett rendezvény. A tervezett rendezvényt bírálva kijelentette, olyan ez, mintha ő megbeszélésre hívná az európai államok szlovákiai nagyköveteit és két volt vezető cseh politikust, majd a cseh politikát szidnák.

 

„Ez példátlan és elfogadhatatlan”

 

mondta.

 

Čaputová: Ha értékeiben gyengítjük külpolitikánkat, barátokat veszíthetünk

 

Azt is bírálta, hogy a találkozón részt vett volna a szlovákiai Post Bellum szervezet részéről Juraj Rizman, valamint Rastislav Káčer volt külügyminiszter.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!