Nyitókép: Facebook, live, reprofoto

 

Bemutatta 15 fős Európai Parlamenti választási jelöltlistáját a parlamenten kívüli Demokrati párt. A korábbi kormányfőt, Eduard Hegert is adó párt brüsszeli listáját a korábbi országos rendőrfőkapitány, a maffia elleni küzdelem egykori élharcosa, Hamran István a második helyen szerepel. Hamran nem lép be a pártba, szakértőként méretteti meg magát.

 

Hamran a második magyar nemzetiségű személy, aki politikusnak állt és közéleti céljai megvalósításához szlovák pártot választott magának. Ódor Lajos tehát a PS listáját vezeti, Hamran a Demokrati EP-listáján kapott elvileg befutó helyet, így egymás konkurensei.

 

Jaro Naď egyenként mutatta be a 15 személyt, akiket a Demokrati Brüsszelbe indít. Több ismert név is felmerült, köztük Juraj Šeliga, Jana Žitňanská, Eduard Heger, Andrea Letanovská, Tomáš Meravý, stb.

 hirdetes_300x300  

 

A listavezető Jaro Naď mögött a második helyen induló Hamran elmondta, hogy azért választotta a Demokrati listáját, mert fontos számára az egység, fontos számára az Európai Unió egysége.

 

„Magyar nemzetiségű vagyok, ezért szomorúan látom, hogy az európai értékektől épp Magyarország és a Robert Fico vezette Szlovákia fordul el”

 

– hangsúlyozta Hamran.

 

Király Zsolt: Rés a liberális falon – itt a lehetőség a felvidéki magyar konzervatívok számára

 

A csúcsrendőrből lett politikus kemény kritikát fogalmazott meg Robert Ficoval szemben is. Elmondta, hogy Fico éket próbál verni a jószomszédi kapcsolatok, Szlovákia és Csehország közé, ami megengedhetetlen. Hamran hangsúlyozta, hogy az ő családjából is többen, például az unokatestvére Csehországban élnek, így nem mindegy számára, hogy milyen lesz a Pozsony és Prága közti kapcsolat.

 

Hamran kijelentette azt is, hogy az EP-választásokat megelőző államfőválasztáson Ivan Korčokot fogja választani.

 

Hamran és Ódor eddigi nyilatkozatai szerint ugyanazt a liberális, progresszív ideológiát képviseli, mely a nemzeti hatáskörök erősítésével szemben inkább az EU egységét, azaz Brüsszel hatásköreinek erősítését szorgalmazza. Azzal, hogy két különböző párt listáját vezetik, megosztják a liberális, progresszív magyar választók szavazatait.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.