Nyitókép: pluska.sk

 

Berényi József, Ódor Lajos, Hamran István. Három országosan ismert felvidéki politikus. Ami még közös bennük, hogy mindannyian egy-egy párt EP-listavezetői, illetve befutó helyén indulnak a júniusi uniós választásokon.

 

Ha visszaemlékezünk, soha nem volt még ennyi ismert magyar név szétszórva a szlovák pártoknál, mint mostanság. Ami érdekesség, ami különlegessé teszi a helyzetet, hogy mindannyian más és más pártszínekben próbálnak szerencsét. Berényi a Magyar Szövetség, Ódor a Progresszív Szlováka, Hamran pedig a Demokrati színeiben.

 

 hirdetes_300x300  

Berényi a felvidéki magyar politika veteránja, szolgálati idejét tekintve Robert Fico mellett a legrégebb óta a politikából élő személy. Egy biztonsági játékos, aki mindig megtalálja az utolsó jégtáblát is, amelybe kapaszkodhat. Ódor a bankszektort cserélte le a liberális, progresszív oldal hívószavára, hogy választási megmérettetés nélkül Čaputová államfő hivatalnokkormányát vezesse. Majd elfogadta a Progresszív Szlovákia EP-listavezetői helyét, ahonnan nagy eséllyel kikerül majd Brüsszelbe.

 

Hamran is előállt a farbával

 

Hamranról sokáig nem tuduk, mit gondol politikailag. Egy főrendőrtől, a maffia elleni küzdelem kérlelhetetlen Cattanijától ez így is volt rendjén. Mai zászlóbontása kapcsán azonban kiderült róla, hogy ugyanolyan liberális, progresszív értékrendet vall, mint Ódor Lajos. És mivel a PS-nél Ódor által már foglalt volt a listavezetői hely, így hagyta, hogy leigazolja őt a Demokrati. Szakmailag ha megnézzük, egy valóban felkészült csapat tagjává vált, ahol azonnal elmondta, hogy bár magyar nemzetiségű, de egyáltalán nem tetszik számára, ahogy „Magyarország elfordul az európai értékekől.”

 

És itt kínálkozik a lehetőség a nemzeti, konzervatív magyar oldal számára. A liberális, progresszív térfél ugyanis láthatóan megosztott. Ódor a PS, Hamran a Demokrati felé csábítaná el az egykori MPP, majd Most-Híd szavazókat. Megosztva azt a 20-30 ezres, választani is járó magyar tábort, akik már rég nem az MKP-ra, Szövetségre, Magyar Szövetségre adják a voksukat.

 

A liberálisok évtizedekig zsaroltak

 

E felvidéki magyar szinten marginális társaság az elmúlt évtizedekben jóval felülprezentáltabb tudott lenni a politikai térfélen, Az egykori MPP, majd Most-Híd szervezettségének, mediális holdudvarának, szlovákokkal való kollaborációjának köszönhetően sikeresen ki tudta magának zsarolni a pozíciókat a magyar térfélen. Évtizedekig.

 

Amit a liberális, progresszív erőknél nem vitathatunk, hogy bármilyen közös eszmei ügy esetében össze tudnak zárni. Pártjaik kánonban sajtózzák le gyakorlatilag ugyanazt, és a mediális támogatottság is visszhangoztatja érdekeiket. A nemzeti konzervatív pártoktól ez az összhang és az ebből adódó szingergikus hatás elérhetetlen. Ugyanez érvényes felvidéki magyar szinten is. Hogy a féltékenység, a versenyhelyzet vagy a rosszindulat bénítja-e meg őket, nem tudni. De szakmai szempontból mindenképpen hiba.

 

Vágóhidas liberálisok

 

Közben a liberálisok egyfajta vágóhíddá változtatták önmagukat, ahol az egykor még magyar öntudatú polgárok szépen, fokozatosan vegyes identitásúvá, már csak magyarul beszélő, de szlovákul gondolkodó szavazógépekké váltak. Erre rátelepedett a liberális magyar média, az eredményt pedig ismerjük.

 

Az érdekesség az, hogy most, amikor helyzet adódik számukra is, képtelenek egységet mutatni. Megosztottak, széttöredezettek. Hamran a Demokrati, Ódor a PS felé hajlik. Az egykori Most-Híd tagok pedig oda csapódnak, ahol épp ajánlatot kapnak. Legyen az akár Drucker köre, vagy Dzurindáék, teljesen mindegy.

 

Megváltozott helyzet

 

A helyzet tehát megváltozott, és miközben a patrióta gondolkodású, jobboldali, konzervatív, nemzeti érzelmű oldal egységes tudott maradni (3-4 százalék körül), a liberális, progresszív gondolkodású „magyarok” ahány felé csak tudtak, annyi irányba szaladtak.

 

Hogy mi következik ebből? Lehetőség Berényiék számára. Amennyiben alternatívát, hiteles kínálatot képesek megfogalmazni az Európai Parlamenti választások előtt, akár növelhetik is bejutási esélyüket. Ehhez azonban hátrébb kell szorítaniuk az Ódorhoz, Hamranhoz hasonló eszmét képviselő tagjaikat (Pándy, Orosz és a többiek) és nagyobb teret kell kínálniuk az egykori MKP tagoknak.

 

Maradtak még gátlástalanok a Magyar Szövetségben

 

Berényi jól indított a legutóbbi, EP-listát bejelentő Országos Tanács utáni sajtótájékoztatón, hiszen a pártban hónapok óta nem volt érdemi politizálás. Berényi a párt EP-program téziseivel nemcsak épkézláb, de részletekbe menő elképzeléseket fejtett ki.

 

Király Zsolt: Amikor kijár a dicséret – Jól kezdte a Magyar Szövetség az EP–kampányt

 

Hogy képesek-e megérteni a Magyar Szövetségben a fenti összefüggéseket, ez a sikeres EP-szereplés egyik feltétele. A másik, ennél fontosabb, a tartalom. A hívó szóként működő üzenetek. Berényi ezt érti, csak túl óvatos. Pandy és Orosz nem érti (pontosabban ellenérdekeltek), de annál gátlástalanabbak. Pandy például annyira következetes, hogy előbb lenyilatkozzta, hogy nem szabad kilépni az Európai Néppártból, majd szívélyesen lefotózkodik Ursula von der Leyennel, aztán pedig asszisztál pártja sajtónyilatkozatához, mely arról szól, hogy nem szavazták meg von der Leyent uniós csúcsjelöltnek.

 

Ódor, Hamran és Berényi és társaik számára a verseny indul. Június elején megtudjuk, ki hogy értette meg a feladatot.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.