Nyitókép forrása: Facebook/reprofotó

 

Robert Fico (Smer) kormányfő azt javasolja, hogy a parlament minél hamarabb határozatban mondja ki, hogy Szlovákia nem küld katonákat Ukrajnába. A kormányfő erről a közösségi oldalán közzétett videóban beszélt vasárnap este.

 

„Fenntartjuk a jogot ahhoz a véleményünkhöz, hogy az ukrajnai háborúnak nincs megoldása a csatatéren, hogy az EU- és NATO-országok katonáinak Ukrajnába küldése olyan eszkalációt fog előidézni, ami a harmadik világháború kitörésével fenyeget.”

 

mondta Fico.

 

„Egyes európai politikusok olyan vehemenciával szorgalmazzák az ukrajnai háborúba való közvetlen beavatkozást, hogy ez a lehetőség kezd realitássá válni. Ezért azt tartanám helyesnek, ha a parlament minél hamarabb olyan határozatot fogadna el, amelyben kijelenti, hogy ezzel a katonai kalanddal nem ért egyet”

 

 hirdetes_300x300  

fogalmazott a szlovák kormányfő.

 

Azt is kijelentette, hogy Moszkva az Ukrajna elleni invázióval sérti a nemzetközi jogot, és hogy Ukrajnának humanitárius és polgári segítségre van szüksége, és erre Szlovákia „száz százalékban készen áll”.

 

Ugyanakkor aggodalmának adott hangot amiatt, hogy milyen lehet Európa háború utáni rendezése, amely szerinte gyökeresen meg fog változni. Úgy véli, hogy az Öreg Kontinensen meggyengül a demokrácia és a szabadság, a kis tagállamok szuverenitását pedig el fogják nyomni. 

 

A videóbejegyzésben kitért Jozef Hambálka szlovák állampolgár nevének  az uniós szankciós listáról való levételére is. Fico szerint ez a szlovák diplomácia sikere. Ivan Korčok elnökjelöltet pedig ezzel kapcsolatban azzal vádolta, hogy asszisztált a Hambálka elleni „disznóság” elkövetéséhez.

 

Fico kijelentette, hogy 2020 és 2023 között „ártatlan emberek” lelték halálukat a szlovákiai börtönökben (ezzel többek között Milan Lučanský egykori országos rendőrfőkapitányra gondolt, aki hivatalosan öngyilkosságot követett el a börtönben, ahova korrupció miatt került a 2020-as kormányváltást követően –  szerk.).

 

Fico azt is kifogásolta, hogy ezekért az esetekért az EU soha nem vette elő Igor Matovič vagy Eduard Heger kormányfőket, illetve Zuzana Čaputová államfőt, méghozzá azért, mert ők voltak azok, akik egy egész arzenálnyi fegyvert adtak át Ukrajnának.

 

Fico a cseh-szlovák politikai csörte margójára megjegyezte, hogy egyes csehországi politikusok úgy döntöttek, hogy feláldozzák a cseh-szlovák kapcsolatokat és durván beavatkoznak a szlovák belügyekbe. Arra reagálva, hogy a cseh államfő (az atlantista GLOBSEC-hez becsatornázott) Petr Pavel „csalódottságának” adott hangot a szlovák kormány politikája kapcsán, kijelentette, hogy a cseh államfő elfelejtette, hogy már nem Prága Csehszlovákia fővárosa. 

 

A cseh kormány döntése Macron bosszúja, amiért Fico nyilvánosságra hozta a Nyugat terveit

 

Fico elismerte, hogy az EU az uniós források megvonásával zsarolja Szlovákiát annak „szuverén álláspontja” miatt. 

 

A kormányfő azt is belengette, hogy valószínűleg gyorsított eljárásban fogja tárgyalni a parlament a közmédiareformot is.

 

„Az ami az elmúlt négy évben zajlott az RTVS háza táján, annak semmi köze a közszolgálathoz”

 

mondta, hozzátéve, hogy „sérült az emberek objektív tájékoztatásához való joga”.

 

Megemlítette, hogy folytatódik a kormányközi egyeztetés Szlovákia és Ukrajna között az áprilisi, Nagymihályon tervezett közös kormányülés szervezése kapcsán.

 

Fico: A nézetkülönbségek dacára baráti megbeszélés zajlott Smihallal

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!