Nyitókép forrása: Forró Krisztián hivatalos facebook-oldala

 

Kudarccal végződött Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke számára az elnökválasztások első fordulója. 2,9 százalékos eredménye elmarad a várttól. De nem ez okozza a fő problémát a párton belül, hanem az, hogy amit Forró indulása eddig elodázott, azt most az első kör után el kellene dönteni: Peter Pellegrinit vagy Ivan Korčokot akarja az MSZ támogatni a második fordulóban.

 

Király Zsolt, a Körkép.sk főszerkesztője a Štandard szlovák konzervatív lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a Magyar Szövetség a két jelölttel folytatott tárgyalásokra hivatkozva csak húzni akarja az időt, hogy a végén ki tudjon hátrálni a döntésből, és azt mondhassa, senkit sem fog támogatni a párt.

 

Egy ilyen döntés pedig Korčok malmára hajtaná a vizet. A magyar választók ugyanis nagyrészt otthon maradtak az első fordulóban. Ha a magyarokat valakinek sikerülne mobilizálni, akkor a többségük valószínűleg Pellegrinit támogatná.

 

 hirdetes_300x300  

Korčok ugyanis rendkívül népszerűtlen a magyarok körében az előző kormányok idején tett kijelentései miatt. Nem támogatta a nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló törvényt, sem az állampolgársági törvény módosítását. Éles megjegyezéseket tett Orbán Viktor magyar miniszterelnökre és Magyarországra, ráadásul közvetlen szövetségese az a Rastislav Káčer (szintén volt külügyminiszter), aki szerint Magyarország alkut kötött Vlagyimir Putyinnal, és ha az oroszok győznek Ukrajnában, Magyarország területi igényeket támaszt Szlovákiával szemben.

 

Király Zsolt arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a párt végül nem fog támogatni senkit az államfőválasztások második körében, az a  Magyar Szövetségre az EP-választásoknál ütne vissza – az elnökválasztás után hozott döntést a választók az EP-választásoktól való távolmaradással bosszulhatják meg.

 

Csakhogy a Magyar Szövetrség nem egységes. Jelenleg csak Gyimesi György, a párt alelnöke és Pandy Péter, OT-elnök, az EP-választási listájának második számú jelöltje szorgalmazza nyíltan Pellegrini támogatását a második körben. A párt egyes tagjai ugyanakkor liberálisok, és csak azért nem merik nyíltan kimondani választóiknak, hogy támogassák Korčokot, mert a többség ezt elutasítaná.

 

Szintén nagyon érdekes volt Gyimesi György nyilatkozata a Štandardnak. Elmondta, hogy az elnökválasztás éjszakájára összehívott elnökségi ülést úgy intézték, hogy azon ne tudjon részt venni. Ezen az ülésen tárgyalt a párt arról, hogy kit akarnak támogatni a második fordulóban és milyen feltételekkel.

 

Forró Krisztián pártelnök később bejelentette, hogy a héten találkozik Pellegrinivel, majd Korčokkal is. Gyimesi nem érti, miért akar a pártelnök egyáltalán tárgyalni Korčokkal, ha maga is azt nyilatkozta az egyik vitaműsorban, hogy szóba sem jöhet, hogy rá szavazna.

 

Mi ehhez hozzátesszük, hogy Forró korábban úgy nyilatkozott, hogy azt a jelöltet támogatja majd párt támogatni, aki többet kínál. Nem teljesen világos, miről lehet szó, tény azonban, hogy Pellegrini, aki az egyik kormánypárt elnöke nyilván többet tud ajánlani, mint Korčok, aki a magyar- és Magyarország-ellenes progresszív erőtér jelöltje, elég vitatható retorikával és múlttal.

 

Gyimesi a magyar párt viselkedése kapcsán megjegyezte:

 

„Nem akarom az ördögöt a falra festeni, de a tárgyalásokból, amelyeket a párt elnökével folytattam, majd abból, ahogy kisakkoztak az elnökségi ülésből, az az érzésem, hogy megint alibit keresnek és azt fogják mondani, hogy majd a választók eldöntik, mi legyen”

 

mondta a magyar politikus, majd hozzátette, hogy ez de facto Korčok támogatását jelentené, mert a nem liberális beállítottságú magyarok többsége így otthon maradhat. 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!