Nyitókép: SITA

 

Korčok megverte Pellegrinit, Forró rosszabbul végzett, mint amire számított. A magyarok jelentős része ismét otthon maradt, és ha minden marad a régiben, a Magyar Szövetség nagy eséllyel el fogja bukni az Európai Parlamenti választásokat is. Öt pontban szedtük össze a 2024-es szlovákiai államfőválasztás legfőbb tanulságait (Forróval készült interjúnk ITT olvasható.)

 

1. Korčok legyőzte Pellegrinit

 

Nagy meglepetésre Ivan Korčok meggyőző fölénnyel, 124 ezer szavazattal és 5 százalék előnnyel végzett Peter Pellegrini előtt. Korčok első fordulóbeli győzelme egyáltalán nem jelenti azt, hogy a verseny lefutott. De jelenti azt, hogy jól áll: nagyon jól áll.

 hirdetes_300x300  

 

Véget ért a szavazás, Korčok meggyőző, de ledolgozható előnnyel győzött – Percről-percre a Körképen

 

A nyolc kerületi városból hatban sikerült nyernie, ráadásul megelőzte ellenfelét a Dunaszerdahelyi járásban is, és a Komáromiban is csak kevéssel maradt le. Egyszerűen jobban tudott mobilizálni ellenfelénél, amihez az is hozzájárult, hogy a Korčokra szavazók közül sokan vélhetően a jelenlegi kormány ellen szavaztak. Azaz, egyáltalán nem progresszív szavazók, hanem Smer és Hlas ellenesek.

 

Peter Pellegrini, ha fordítani szeretne, jóval több sót és borsot, na meg pirospaprikát kell tennie a kampányába. Be kell fejeznie a bujdosást és meg kell szólítania a magyarokat is. Konkrétumokkal.

 

2. Forró történelmi vereséget szenvedett

 

A Magyar Szövetség elnöke sikeresen megfelezte pártja alig fél évvel korábbi parlamenti választási eredményét. A Gyimesivel felálló Szövetség akkor 130 183 szavazatot szerzett, Forró most 65 588-at, ami alig 2,9 százalékra volt csak elég. Mindezt úgy, hogy Forró eredetileg Bárdos 2014-ben 97 035 szavazatot szerzett (5,1 százalék). Forró titkon ezt akarta megjavítani, majd csökkentette az igényeit 4 százalékra, míg végül a 3 százalékot sem sikerült hoznia.

 

Melyik járásban ki győzött? Kép forrása: SME

 

A mostani választás tehát konkrét számokban mutatta ki a Gyimesi-jelenség erejét. No Gyimesi, no party, mondhatnánk.

 

Önbecsapás és a választók hülyének nézése ugyanakkor az egészet Forró részéről úgy beállítani, hogy végülis elfogadható eredmény született, hiszen az a 4. helyre volt elég, egyéni karikák számában pedig többet kapott, mint tavaly októberben listavezetőként a parlamenti választásokon. Mindezt úgy mondja Forró, hogy az egész államfőjelölti kampányban azt hangsúlyozta, hogy a megmérettetés nem róla szól. Vagy mégis? A magyar közösség erejét szerette volna felvonultatni, ami nem sikerült. Szerencsére, a felvidéki magyarság létszámban és erőben jóval népesebb és jobb kondícióban van, mint az elért 2,9 százalék és 65 ezer szavazat. Ami egyre nagyobb veszély, hogy a töketlen magyar képviselet láttán egyre inkább megtanult szlovákokra szavazni.

 

3. Gyatra magyar választási részvétel

 

Míg az országos részvételi arány 51,91 százalék volt, a Korčok által uralt területeken pedig ennél is magasabb (Pozsony 60 százalék feletti, Besztercebánya közel 60 %, Észak- és Közép-Szlovákia rendre 55 százalék feletti), a magyarlakta térség ismét minősíthetetlenül alacsony számokat produkált.

 

Minél világosabb a térkép, annál kevesebben mentek el választani. Kép forrása: DenníkN

 

A Komáromi járás egyenesen országos rekordot állított fel a maga 33,7 százalékával. De a Rimaszombati (35,6 százalék), Dunaszerdahelyi (36,3 százalék), a Tőketerebesi (36,4 százalék), Losonci (39,4 százalék) járás lakosságának nagy része is jobban teszi, ha csendben marad, ha majd a közéletre kerül a szó. 60-65 százalékuk ugyanis otthon maradt, nem tettek a világon semmit azért, hogy jobb legyen. Ehhez természetesen joguk van. Ugyanakkor, aki a választásokkor passzív, az ne hőbölögjön majd a politika láttán sem!

 

A Körképen már hetekkel ezelőtt megírtuk, hogy a passzív magyarság végeredményben Korčok malmára hajtja a vizet. Mert hiába elégedetlenek a soviniszta, magyargyűlölő Korčokkal, ha ezt legfeljebb hőbölgéseikben fejezik ki. Korčok szavazói ellenben be is dobták a szavazóvédulát. Ezért tudta megverni Pellegrinit a Dunaszerdahelyi, Szenci, Galántai (Forró és Berényi lakhelye), Vágsellyei, Kassa-környéki járásban is.

 

4. A Magyar Szövetség megint készül elrontani

 

A magyar párt politikai tevékenységét tekintve  egyre marginalizálódik. Azaz, kezd teljesen lényegtelenné válni, hogy mit mond, mond-e valamit. Olyankor azonban, amikor szeretne valamit elérni ( jelen esetben kijutni Brüsszelbe) egyenesen öngyilkosság alibizmusba menekülni.

 

Pedig erre készülnek. A párt Gyimesi Györgyön és Pandy Péteren kívül arra készül, hogy nem áll ki egyik második fordulóba jutott jelölt mellett sem. Amivel végeredményben Korčoknak kedveznek.

 

Az elnökválasztás első körének tanulságai I. – Korčok győzött. És most mi jön? (Körkép-elemzés)

 

Csakhogy, ha testületileg eljutnak arra a szintre, hogy azt üzenik a választónak, felesleges elmenni szavazni, az majd az EP-választásokon bosszulhatja meg magát. A már most is rekord alacsony választási hajlandóság a magyarok körében ezzel csak tovább fog romlani. Berényi pedig elbúcsúzhat havi 25 ezres fizetésétől (plusz az „aprók”).

 

5. Mi legyen a teendő?

 

Amennyiben marad a tehetetlenség és az önkritika teljes hiánya, júniusban garantált a bukta az EP-választásokon.  Új emberekkel fel kellene nagyon gyorsan állítani a stratégiát, hogy mi legyen az elkövetkező hetekben, hónapokban. Amennyiben ugyanis az államfőválasztás után elbukják az EP-választást is, a Magyar Szövetséget lényegében elfelejthetjük.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.