Nyitókép forrása: körkép.sk

 

Az alábbiakban öt térképet közlünk, amelyek rávilágítanak arra, hogy tulajdonképpen miért volt a vártnál végül kevésbé szoros az államfőválasztás II. fordulója, és miért fogadták olyan csalódottan (és rendkívül dühösen) a liberálisok a végeredményt.

 

A részvételi hajlandóság növekedése

 

A második forduló rekordmagas, 61 százalék feletti részvételi aránnyal zárult. Az összesített adatok alapján minden járásban nőtt a választókedv az I. fordulóhoz képest, a déli járásokban jellemzően kevésbé. A Komáromi járásban volt a legalacsonyabb növekmény, alig 6 százalékponttal emelkedett a választási hajlandóság, de ami fontos, hogy ott is emelkedett.

 

 hirdetes_810x300  
Miért Pellegrininek kedvezett a magasabb részvétel?

 

Bár alapvető tény, hogy a II. forduló mozgósítása végül Peter Pellegrinit hozta ki győztesen, érdemes kicsit mögé nézni az adatoknak. Az alábbi térképen az látható, hogy egyetlen pozsonyi kerületen kívül minden járásban (még Pozsony másik négy városrészében is) Pellegrini mozgósítása volt erősebb Korčokkal szemben. Más szavakkal, az I. kör után Korčoknak nem maradtak tartalékai, Pellegrininek viszont igen, és ez érvényesült minden járásban. 

 

A Pellegrini által mozgósított II. körös szavazótöbblet főleg a déli járásokból érkezett.

 

 

 

Liberális szigetek kontra konzervatív vidék

 

Az alábbiakban három egymással szoros összefüggésben álló térképet közlünk. Az első azt mutatja meg, hogy mely járásokban győzött Ivan Korčok:

 

Forrás: volbysr.sk

 

És most hasonlítsuk össze azzal, hogy mely járásokban kapta meg a városi választók többségéknek szavazatát (az alábbi térképen Korčoké a piros-narancssárga kód, Pellegrinié a kék):

 

 

Egyértelműen látszik, hogy azokban a régiókban, ahol Korčok meg tudta győzni a városi szavazókat, azt a járást meg is tudta nyerni. Ám a térkép sokkal érdekesebb következtetése, hogy mekkora szakadék van a szlovákiai vidék és az elszórt liberális szigetek között.

 

Ez magyarázza, hogy a mainstream liberális sajtóban miért hibáztatják a "vidéki rusztikus lakosságot" Korčok kudarcáért, de azt nem, hogy a liberálisok miért várják el, hogy a lakosság kövesse a progresszív olitikusok igényeit, és ne a politikusok a lakosságét...

 

A harmadik térkép a fenti fordítottja: piros-narancssárgával azok a régiók láthatók, ahol a vidéken élők többsége Korčokra szavazott. Itt már csak két sziget látható: Pozsony-Erdőhát és az Alsókubini járás. Ez a térkép leginkább azt mutatja, Szlovákia nyugati csücskében, Pozsony kibővített vonzáskörzetében faluhelyen is erősek a liberálisok. Ezeket a falvakat a fővárosból kiköltözők népesítik be. Tökéletesen mutatja ezt, hogy a legtöbb szavazatot a vidéki szavazóktól a Szenci járásban kapta az atlantisták jelöltje.

 

 

„Mert a vidék és a magyarok…” – Sértődöttség, düh és gyalázkodás a progresszív oldalon az államfőválasztás után

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.