Nyitókép: Jakub Kotian/TASR

 

Folytatni kell a szuverén szlovák külpolitika koncepcióját. Ez az egyetlen koncepció, amely biztosítja Szlovákia méltó pozícióját a nemzetközi közösségben, és amely garantálhatja egy olyan kis ország „túlélését”, mint Szlovákia – jelentette ki Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnök a külügyminisztériumban tartott szemle után.

 

Szerinte az is fontos, hogy folytassák a világ mind a négy oldalára orientált külpolitikai koncepciót. „Támogatni fogjuk a kapcsolatteremtést a világ minden országával, amelyik érdeklődését fejezi ki“ – mondta a miniszterelnök a külügyi tárca vezetőjének, Juraj Blanárnak (Smer-SD).

 

Hozzátette: Szlovákia értékeli és tiszteletben tartja az EU-, a NATO- és más nemzetközi szervezetekben betöltött tagságát. Hangsúlyozta továbbá a nemzetközi jog tiszteletben tartásának szükségességét is. Blanár megerősítette, hogy ebben a témában egységes a véleményük.

 hirdetes_810x300  

 

Fico rámutatott, hogy a kormány és az ellenzék homlokegyenest ellentétes álláspontot képvisel több, az EU-val és a NATO-val kapcsolatos kérdésben. Megismételte, hogy elutasít minden olyan megfontolást, amely az EU-tagállamok vétójogának eltörlésére irányulna. Rámutatott az illegális migráció megoldásával kapcsolatos eltérő véleményekre is, megismételve, hogy Szlovákia elutasítja az új uniós migrációs paktumot.

 

„Arra fogok kérni minden koalíciós képviselőt, hogy soha ne értsen vele egyet” – mondta, hozzátéve, hogy a Smer-SD nem fogja támogatni az elfogadását, sőt Ukrajna NATO-tagságával sem ért egyet. „Azt mondjuk, hogy ezt nem fogjuk ratifikálni a parlamentben. Szlovákiának semleges Ukrajnára van szüksége, különben veszélybe kerül” – mondta, hozzátéve, hogy a képviselőket is felkéri, hogy ne támogassák Ukrajna NATO-tagságát. Hozzátette ugyanakkor, hogy az uniós tagságát teljes mértékben támogatják.

 

A kormányfő szerint a Szlovákiát külföldön képviselő nagyköveteknek és diplomatáknak is tiszteletben kell tartaniuk a szuverén külpolitika koncepcióját. Arra kérte a minisztert, hogy a személyi döntéseknél és a jelöléseknél ezt mindig tartsa szem előtt.

 

Blanár kifejtette: a külügyi tárca abban érdekelt, hogy meghatározzák Szlovákia tevékenységét azokban az országokban, ahol lehet befektetéseket szerezni, vagy ahonnan hozni lehet. Megerősítette, hogy folyamatban van a nagykövetségek újraértékelése a gazdaságdiplomácia előtérbe helyezésével. „A gazdasági diplomaták nagy volumenű távozása után újakat kell keresnünk, akik olyan fontosabb desztinációkon lesznek, ahol érdekeink vannak” – pontosította, mondván, ilyen például Kuba, Latin-Amerika, Dél-Korea, Kína, Azerbajdzsán és Japán, de az indo-csendes-óceáni térség is. Elmondása szerint Szlovákia három városban szeretne új képviseletet nyitni.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!