Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

Az elmúlt években rendkívül hektikus volt a szlovák belpolitikai helyzet. Ez az állapot kisebb megszakításokkal lényegében 2018 óta tart, de úgy fest, hogy az EP-választások után beáll majd egy egyensúlyi állapot (ha nem történik semmilyen rendkívüli esemény – tegyük hozzá).

 

Az alábbi grafikonban megtekinthető a pártpreferenciák alakulása 2022-től napjainkig. A változások elég látványosan mutatják, hogyan csúsztak le választási befutónak tartott pártok (pl. a HLAS-ból), és hogyan emelkedtek fel már csaknem leírt egykori kormánypártok (SMER) vagy új feltörekvők (PS).

 

Ha a pártpreferenciák aktuális állapotát nézzük, akkor azt látjuk, hogy a szlovák belpolitikának lényegében három főszereplője van: a HLAS, a Smer és a PS, mindenki más csak asszisztál az eseményekhez, de érdemben nem tudják befolyásolni. 

 

 hirdetes_810x300  

Az államfőválasztások után valószínűleg a HLAS helyzete gyökeresen meg fog változni, mivel a párt elnöke, Peter Pellegrini kiszáll a pártpolitikából és elfoglalja az elnöki palotát. Nem véletlen, hogy sem a Smer, sem a HLAS nem zárja ki a két párt későbbi fúzióját. 

 

A grafikonból az is látszik, hogy egészen 2023 év elejéig a HLAS volt a választások befutó ereje, de mikor túlságosan megengedő volt Ukrajna felfegyverzése kapcsán, a harmadik helyre esett vissza, és az élen a Smer vette át a helyét. A két párt preferenciái jellemzően ellentétesen mozogtak.

 

A PS feltörése két hullámban valósult meg. Az első hullám a permanens kormányválságokat kirobbantó SaS preferenciáinak zuhanása volt – a liberális szavazók inkább a PS-hez soroltak át. A második hullám Eduard Heger kormányának második, végleges bukására és az Ódor Lajos-féle hivatalkormány kinevezésére esik.

 

Más szavakkal, ekkor vette át a belpolitikai irányítását a progresszív Zuzana Čaputová vezette elnöki palota, saját maga által összeállított kormányt hatalomba emelve, és ettől a pillanattól kezdődött a szlovák fősodratú sajtóban a progresszív narratívák totális térnyerése (beleértve ebbe a közmédiát is).

 

A grafikon számai a Focus ügynökség felméréseit vette alapul:

 

 

A választások kimenetelét ismerjük, a progresszívok nem tudták megnyerni a választásokat, majd nem tudtak kormányt alakítani sem, nemrég pedig az államfőválasztást is elveszítették.

 

Már csak egy szavazás áll rendelkezésükre, hogy legalább részsikert érjenek el, és ez az európai parlamenti választások. A PS helyzeti hátrányból indul, mivel 2019-ben is csak azért tudott jó eredményt elérni, mert sikeresen lovagolta meg addigi alelnöke, Zuzana Čaputová államfő sikeres megválasztását.

 

Várhatóan az EP-választások után a szlovák belpolitika kisebb hőfokon fog égni, mint eddig, ami az ellenzék számára mindenképp katasztrofális hír: a PS semmit nem tudott teljesíteni abból, amit ígért, és minden olyan ellenzéki párt, amelyet a PS félreállított a „nagyobb cél” elérése érdekében, az EP-választások után neki fog rontani.

 

Nem kizárt, hogy egy olyan lemorzsolódásnak lehetünk majd tanúi, mint amit az OĽANO esetében láthattunk 2020 és 2022 között. 

 

Főleg, hogy Ivan Korčok politikai jövője továbbra kérdéses, ami azt jelenti, hogy nagy eséllyel belép a pártpolitikába. Kiderült ugyanis, hogy a progresszív agendával kormányra kerülni lehetetlen, szükség van a konzervatívabb, centrista-jobboldali szavazatokra is – az ő megszólításukra pedig Ivan Korčok alkalmasabbnak bizonyult, mint a PS.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!