Tanévnyitó az Érsekkétyi Egyházi Alapiskolában és Óvodában

 

Bokor Klára

 

Ünnepi istentisztelettel nyitották a tanévet az intézményben. Bár a templomi szertartás emelkedett volt, azért az iskola vezetőire, dolgozóira, de a szülők hangulatára is rányomta a bélyegét az utóbbi hónapok zűrzavara, bizonytalansága, a megfeszített munka, amit az egyházközség azért végzett, hogy el tudjon indulni az óvodai foglakozás.

 

 hirdetes_810x300  
Szalay András római katolikus plébános és Fülöp Sándor tiszteletes a tanévnyitón

 

Noha – az intézményvezetők szerint – a szembenállás évek óta tart az oktatási intézmény és Molnár Péter polgármester között, az idén csúcsosodott ki. Az egyházi óvoda bérelte a községi tulajdonban lévő épületet a falutól. A polgármester azonban a képviselői határozatok ellenére se hosszabbította meg az óvoda június 30-án lejárt bérleti szerződését, és ignorálta azt a határozatot is, amelyben a képviselők jóváhagyták az épület eladásának szándékát az református egyházközség részére.

 

Erővel elfoglalta az épületet és ott felújítási munkálatokba kezdett, bár volt olyan testületi határozat is, amely ezt megtiltja. Az iskola jogi úton próbált meg érvényt szerezni igazának, és kézhez is kapták a bíróság határozatát.

 

„Megkaptuk a Lévai Járásbíróság határozatát, melyben a bíróság elmarasztalta a polgármestert, kötelezte a kulcsok átadására, a felújítási munkálatok befejezésére és a bérleti szerződés meghosszabbítására” – mondta el a Körképnek Hajdú Árpád a tanintézmény igazgatója.

 

Hajdú Árpád az Érsekkétyi Egyházi Alapiskola ás Óvoda igazgatója az évnyitón.

 

” Most, hogy nem volt helye az óvodának, gyors megoldásra kényszerültünk, amit hatalmas összefogással meg is tudtunk valósítani. Más faluból is jöttek segítők, kaptunk adományokat gyülekezetektől és magánszemélyektől – olyan soktól. hogy fel se tudom sorolni, mert biztos valakit kifelejtenék.

 

A parókiát alakítottuk át ideiglenesen óvodává. Konyhánk így nem lesz, a farnadi iskolából fogják ide hordani az ebédet óvodásaink és tanulóink részére.  Sajnos, a hivatal részéről az óvoda, a konyha és a napközi otthon pénzei sincsenek átutalva már második hónapja, így tartja a polgármester állandó bizonytalanságban a dolgozókat. Tett ugyan már a főellenőr jogi lépéseket ez ügyben, de mint tudjuk, ez az út nagyon lassú.

 

az óvoda belső tere
Az óvoda belső tere
Az óvoda belső tere

 

Nem egyszerű így a jövőt tervezni. A parókia épületének óvodaként való működtetésére csak ideiglenes engedélyünk van. Nem is kértünk mást, mert mi vissza szeretnénk menni az óvoda eredeti épületébe. Most lenne alkalom és anyagi lehetőség is ezt felújítani és a faluközösség megelégedésére működtetni.”

 

Megkérdeztem a község polgármesterét Molnár Pétert is, hogy látja ő a kialakult helyzetet.

 

„A parókiára senki se kért építkezési engedélyt, így érdekes szituáció állt elő. Valóban létezik egy bírósági határozat, de abban nincs benne, hogy át kellene adnom a kulcsokat. A felújítással felhagytunk, ami öngól, hiszen ha nem tudom felújítani, oda nem mehet vissza senki.”

 

Az ovisoknak való mosdó

 

Erdős Krisztína az óvoda igazgatója

 

Lát még reményt a helyzet békés rendezésére?

 

„Nem. Eljutottam arra a pontra, hogy én azokkal az emberekkel, akik engem feljelentgetnek, bíróságra adnak, nem tárgyalok.  Nagyon úgy néz ki, hogy ebben a faluban az egyházi óvoda és iskola végez, legalábbis községi épületekben. Csinálok majd községi iskolát és óvodát is.”

 

Támogatja ezt az elképzelést a falu? – kérdezek közbe.

 

„A képviselőtestület egyelőre nem, de a falu többsége úgy hiszem, igen.”

 

„A polgármester mindent megtesz annak érdekében, hogy mi ne létezzünk, de mi igenis továbbra is létezni fogunk. Nem csak reméljük, de hiszünk is benne, hogy tanintézményeink továbbra is fennmaradnak a közösség javát szolgálva” – mondja végszóként Fülöp Sándor tiszteletes, aki mint fenntartó képviseli az intézményt.

 

Szilvás József szerelő és Bohák Ildikó az ételkiadó vezetője

 

Nyitókép: A parókia udvara, ami ideiglenesen óvodaudvar lesz. Fazekas Erzsébet gondnok, lelkesen mutatja, mit sikerült itt hatalmas összefogással egy hét alatt megvalósítani

Képek: A szerző felvételei

 

További ajánlott írások:

 

Érsekkétyen a parkban tanácskozott a képviselőtestület

 

Az MKP vezetése támogatja az érsekkétyi óvodát

 

Ámokfutás Kétyen – Pajszerral esett neki a polgármester az óvoda épületének – Videó

 

Feszült helyzet a kétyi óvoda körül

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!