Ahogy arról korábban a Körképen is többször beszámoltunk, a hosszú ideje tartó extrém szárazság hatására rekordalacsony a Duna vízállása. Míg Medvénél feltehetőleg egy világháborús hajóroncs bukkant elő a Dunából, addig Magyarország-szerte több bombát és egyéb muníciót találtak a vízmederben.

 

Miközben a pozsonyi hidak alatt általában 20 teherhajó is áthalad naponta, addig a hőség és szárazság miatti alacsony vízállás hatására mára jó ha egy teherhajót látni naponta. A kiránduló és teherhajók is kénytelen Pozsonyban vesztegelni, esetleg az utóbbiak saját felelősségre elindulhatnak, de teljes rakományuk csupán töredékével.

 

Alacsony vízállás: Világháborús hajó maradványa bukkanhatott elő a Dunából Medvénél – fotók+videó

 

 hirdetes_300x300  

A kirándulóhajókat üzemeltető cégek azzal szembesültek, hogy a hajókázás helyett autóbusszal kell egyik városból a másikba szállítani a turistákat és nem egyszer az elszállásolásukat is hotelekben kénytelenek megoldani.

 

Csütörtök reggelre Dévénynél 111 centisnek mérték a Dunát. A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat pozsonyi vezetője, Jozef Dúcz szerint katasztrofális a helyzet.

 

A vízhiány nem csak a Dunán mutatkozik meg. Morvaország legnagyobb, körülbelül 300 hektáros tavának szinte a teljes halállománya elpusztult a folytatódó hőség, a szárazság és az alacsony vízállás miatt, amely a víz oxigénhiányosságát idézte elő.

 

A vízgazdálkodók felhívták a figyelmet arra, hogy a vízhiányt a csallóközi falvak is megtapasztalhatják. A Sme.sk információi szerint Csallóközaranyos polgármestere, Varjú Éva és Csilizradvány község vezetője, Janík Erzsébet egyelőre nem kapott bejelentést a lakosoktól a kutakban tapasztalt vízhiányról. Mivel a hétvégére lehűlést és esőzéseket jeleztek előre a meteorológusok, így remélhetőleg nem lesz szükség beavatkozásra.

 

A bősi vízerőmű környékének állapotáról a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat készített légi felvételeket:


Körkép.sk

Nyitókép: reprofoto

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!