Nyitókép forrása: Mede Géza

 

2021. május 11-én Komáromban Soltész Miklós, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért felelős államtitkára magas rangú egyházi vezetőkkel folytatott tárgyalást a Magyar Templom-felújítási Programról, melynek keretében a Felvidéken több templom megújul.

 

Kiss Róbert, a Nagyszombati Főegyházmegye érseki helynöke és Forró Krisztián, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának elnöke a sajtótájékoztatón részletesebben ismertették a programot. A magyar templom-felújítási program részeként a Felvidéken 96 magyarok lakta településen 69 római katolikus, hat görög-katolikus, 25 református templomot és egy zsidó imaházat újítanak fel mintegy másfél milliárd forint magyar állami támogatásból.

 

A Körkép.sk-t az érdekelte, mely katolikus templomok kerültek bele a programba a Rimaszombati járásból. Megkérdeztük a Rozsnyói Egyházmegye az ügyben illetékes megbízottját. Rákai Gábor, rozsnyói plébános készséggel válaszolt a kérdéseinkre.

 

 hirdetes_300x300  

A Rimaszombati járásból Rimaszombat katolikus temploma és Egyházasbást Szt. Miklós katolikus temploma lett besorolva a programba.

 

Egyházasbást plébániája számításai szerint körülbelül 15 millió forintot kap a templombelső felújítására. A plébánia napokon belül fel lesz szólítva a szerződés aláírására a magyar féllel.

 

Fotó: Mede Géza

 

Jaromír Ľupták plébános telefonon fejezte ki őszinte örömét, hogy temploma kap pénzt Magyarországról. A kérelmüket még tavaly leadták Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettesnek. Örülnek minden centnek, mert a templombelső felújítása kissé összetett. A szakemberek által kidolgozott tervezet szerint több felmérést kell még elvégezniük. Az ötven évvel ezelőtti munkálatok ugyanis sok régi, értékes freskót takartak el, amiket fel szeretnének tárni. A templombelső komplex javítása tehát több pénzt igényel, amit megpróbálnak hazai forrásokból megszerezni.

 

Elmondta, hogy a szerződés aláírása után kapcsolatba lép a műemlékvédőkkel és megbeszélik a munkák fontosságának a sorrendjét. Kapcsolatban van három műemlékek felújításával foglalkozó céggel is ugyanezzel a céllal és azzal, hogy optimalizálják a költségeket, mi fér bele a kapott összegbe.

 

Fotó: Mede Géza

 

A javításokról szóló hír megjelenése után a helyi lakosok véleménye az interneten megoszlott. Krisztian Taylor Szabó műépítész az értékfeltáró kutatások elvégzését tartja nagyon fontosnak. Szerinte minden további lépésnek csak ezután kell következnie.

 

Gyerpál Vincze Márta, gyakorló keresztény a faluban, templomjáró. Véleménye szerint nem azok a freskók láthatók a falakon, amik voltak régebben.

 

„Annak idején Szabó Pál esperes úr intézte a rekonstrukciót. Személyesen láttam hogy új képeket festettek a régire.”- mondta.

 

Végezetül ide tartozik a magyar kormány deklarált, program általi szándéka:

 

  • az állagmegóvással szebbé, vonzóbbá tenni a templomokat és környezetüket, nemcsak a lakosok, de a turistáknak részére is
  • a munkálatok helyi vállalkozókra bízásával elősegíteni a régióban a munkanélküliség csökkenését
  • megnyerni a szlovák nemzetiségű polgártársainkat, hogy a munkálatok elvégzése az ő érdekük is, hiszen a templomokat ugyanúgy használhatják, mint a magyarok.

 

Fotó: Mede Géza

 

Soltész Miklós Komáromban: 101 templom újul meg a Felvidéken a Magyar Templom-felújítási Program keretében

Mede Géza

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.