Arséne Wenger legutóbb 2004-ben segítette bajnoki címhez csapatát. Az Arsenal azóta minden éven aranyesélyesként vág neki a szezonnak, a végelszámolásnál azonban általában nincs jelen.

Optimizmusra ad viszont okot a Community Shield (Angol Szuperkupa) elhódítása: az Arsenal Alex Oxlade-Chamberlain góljával 1:0-s győzelmet aratott az esélyesebbnek tartott Chelsea fölött.

Arsenal (60/54)

2015. augusztus 8-án rajtol az angol Premier League. Az alábbiakban a bajnoki címre legesélyesebb csapatokat mutatjuk be (előző írásaink itt és itt.). A Chelsea végső győzelme szinte megkérdőjelezhetetlen, a második helyre azonban három csapat (Manchester City, Arsenal, Manchester United) is eséllyel pályázik.

A háttérkép forrása: entertainment.ie
A háttérkép forrása: entertainment.ie

Klub: 10/10

Az 1886-ban alapított Arsenal 13-szoros angol bajnokként a legsikeresebb szigetországi klubok egyike. Az észak-londoniak fénykora az 1930-as évekre tehető – ekkor a csapat 5-ször végzett a bajnokság élén (1931, 1933, 1934, 1935, 1938). A 90´-es évek végén és a 2000-es évek elején is hasonló sikereket könyvelhetettek el az Ágyúsok: Arséne Wenger irányításával 1998-ban, 2002-ben és 2004-ben is bajnokságot nyertek, utóbbit veretlenül. A 60 432 ülőhelyes Emirates Stadion szurkolói azóta is az újabb bajnoki aranyra várnak.

 hirdetes_810x300  

Edző: 10/9

Arséne Wenger a Premier League legtapasztaltabb és legtürelmesebb edzőinek egyike. Csaknem egy évtizedes „csapatépítés“ után FA-kupát és angol Szuperkupát nyert fiaival, ráadásul két egymást követő évben (2014, 2015). Egyesek azért kedvelik, mert az attraktív támadófocit helyezi mindenek fölé, mások viszont címeket és kupákat követelve legszívesebben menesztenék őt. Az Arsenal legsikeresebb edzőjének vitrinjéből egy BL-trófea még mindenképp hiányzik.

Ősi ellenségek: Wenger és Mourinho (forrás: performgroup.co.uk)
Ősi ellenségek: Wenger és Mourinho (forrás: performgroup.co.uk)

Kapu: 10/10

A városi rivális Chelsea-től érkező Petr Čech a világ egyik legkiválóbb kapusa. A 33 éves cseh hálóőr helyettese a 2014-es dél-amerikai világbajnokság egyik legjobbja, a kolumbiai David Ospina lesz. Wojciech Szczesny a Romához került egyéves kölcsönjátékra.

Védelem: 10/8

Az Arsenal leggyengébb pontja a védelme. Arséne Wenger együttese az elmúlt években hatalmas zakókba szaladt bele a nagycsapatok ellen, ilyen volt például a Chelsea elleni 6:0-s vagy a Manchester City elleni 6:3-as vereség.

A védelmet idén is Laurent Koscielny irányítja, az viszont korántsem biztos, hogy továbbra is a német Per Mertesacker lesz a társa: az Arsenal-szurkolók egy része az óriási tehetségnek kikiáltott Gabriel Paulistát várja a kezdőbe.

A 24 éves brazil védő januárban érkezett az Arsenalhoz, az egy az egy elleni párbajok 73%-át megnyerte, a fejpárbajok során pedig 86%-os teljesítménnyel zárt. A védelem bal oldalán Kieran Gibbs és Nacho Monreal, a jobb oldalon pedig Calum Chambers, Mathieu Debuchy és Héctor Bellerin is bevethető.

Középpálya: 10/9

Wenger két alakzat között gondolkodhat: a 4-2-3-1 nagyobb biztonságot jelent hátul, a 4-3-3 pedig nagyobb támadóerőt. A feltételezett 4-2-3-1-es formáció esetén az angolok két fiatal játékosa, Aaron Ramsey és Jack Wilshere fedezheti a védelmet a középpályáról, a Cazorla–Özil–Sánchez hármas pedig a befejező csatárt szolgálhatja ki egy-egy pontos passzal.

A védekező középpályás szerepét Mikel Arteta, Mathieu Flamini és Francis Coquelin is betöltheti. Nagy jövőt jósolnak a jobb szélen bevethető 21 éves Alex Oxlade-Chamberlainnek is, aki góljával legutóbb Szuperkupa-győzelemhez segítette csapatát a Chelsea ellen.

https://www.youtube.com/watch?v=TpDIStJ32wQ

Alex Oxlade-Chamberlain győztes találata a Chelsea elleni Szuperkupa-döntőn

Csatársor: 10/8

Robin van Persie távozása óta az Arsenal csatárgondokkal küszködik. Theo Walcott, Oliver Giroud és Danny Welbeck sem az a vérbeli befejező csatár, aki szezononként 20 gól felett tudna teljesíteni. A balszélső Alexis Sánchez 16 találatával csapata legeredményesebb játékosa és a Premier League 5. legjobb gólvágója volt tavaly. A kérdés már csak az, hogy valamelyik befejező csatár mögött (4-2-3-1) vagy a csatársorban (4-3-3) lesz-e a helye.

Egy lehetséges kezdő
Egy lehetséges kezdő

A játékoskeret értéke (transfermarkt.de): 409,00 millió €

Első mérkőzés: 2015. augusztus 9. (West Ham United; Emirates Stadium)

A sorozat következő részével hamarosan jelentkezünk!

A sorozat első része: Premier League 2015/206: Újra a Chelsea?

A sorozat második része: Premier League 2015/2016: Sterlinggel az aranyért!

Nyitókép: mirror.co.uk

Istók Béla

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!