Légióskörkép rovatunkban most is összegyűjtöttük a külföldön futballozó magyar játékosok eredményeit. Összeállításunkban megmutatjuk az elmúlt héten szerzett magyar vonatkozású gólokat és beszámolunk a légiósokkal kapcsolatos egyéb információkról.

 

Szlovákia

 

Május 1-én Poprádon került sor a Szlovák Kupa döntőjére, melyben a Slovan és Szakolca csapatai találkoztak. A mérkőzés Priskin Tamásék 3:0-s győzelmével ért véget, így a Slovan 14. alkalommal nyerte meg a kupasorozatot. A magyar légiós kezdőként lépett pályára és végigjátszotta a mérkőzést. Habár gólt nem szerzett, aktívan kivette részét csapata győzelméből.

 

 hirdetes_300x300  

A Fortuna Liga vasárnapi játéknapján a DAC Aranyosmarótra látogatott a ViOn otthonába. László Csaba csatarendbe állította mind a három magyar légiós játékosát. Kocsis Gergő kezdőként lépett pályára, és az első félidőben erősítette a csapatot. Vida Kristopher a 64. percig volt játékban, a sérülésből felépült Mervó Bence pedig a 70. percben állt be csereként a középpályára. László Csaba ezzel egyértelműen a támadásra helyezte a hangsúlyt az utolsó 20. percben.

 

ViOn-DAC (1:2) : Ellepték a felvidéki magyarok Aranyosmarótot

 

Megizzasztották a dunaszerdahelyieket az aranyosmarótiak. A hazaiak már az első félidőben megszerezték a vezetést, és a sárga-kékek csak a 83. percben tudtak egyenlíteni. A 88. percben  átvették a vezetést a csallóköziek, amivel be is állították a mérkőzés végeredményét. ViOn-DAC 1:2.

 

Bundesliga (Németország)

 

Gulácsi Péter és csapata, az RB Leipzig valósággal átgázolt a Dárdai Pál vezette Hertha BSC-n szombaton. A Leipzig soraiban Werner (12., 54.) és Selke (89., 92.) is duplázott. Gulácsi hálója sem maradt viszont érintetlenül – Khedira (Leipzig) révén öngól szépített Dárdaiék mérlegén.

 

Ezzel a 4:1-es sikerrel Gulácsiék megerősítették második helyüket a Bayern München mögött. Ami viszont ennél is fontosabb, hogy már biztosan a csoportkörben kezdhetik meg BL-szereplésüket.

 

„Valami nincs rendben. A lehető leggyorsabban el kell felejteni ezt a mérkőzést. Még van két meccsünk, ezeken négy pontot szerezve ott lehetünk az Európa-ligában”

 

– nyilatkozta Dárdai a mérkőzés után.

 

Kikapott szombaton a Hoffenheim a Borussia Dortmund otthonában. Szalai Ádám a 70. percben lépett pályára, ekkor már 1:0-s hátrányban volt csapata. A Dortmund aztán a 82. percben tovább növelte előnyét, végül pár perccel később tizenegyessel szépített a Hoffenheim.

 

Bundesliga 2. (Németország)

 

Nagy Dániel a 79. percben lépett pályára a Düsseldorf – Würzburger Kickers 1:1-el végződő találkozóján. Ez alatt az idő alatt viszont sikerült begyűjtenie egy sárga lapot is.

 

Megyeri Balázs és együttese, a Greuther Fürth 1:0-s vereséget szenvedett a Karlsruhe-től. A magyar kapus végigjátszotta a mérkőzést, Pintér Ádám azonban nem kapott játéklehetőséget.

 

Bundesliga (Ausztria)

 

Varga Barnabás a 83. percben lépett pályára csereként a Mattersburg – Salzburg találkozón, amely a hazaiak 2:1-es győzelmével ért véget.

 

Szántó Tamás végigjátszotta a Rapid Wien – Wolfsberger AC  összecsapást, mely Szántóék 4:0-s győzelmét hozta meg.

 

Ekstraklasa (Lengyelország)

 

2:0-ra győzte le Nagy Dominik és csapata, a Legia Warszawa idegenben Gyurcsó Ádám csapatát, a Pogon Szczecint. Nagy, aki 78. percnyi játékidőt kapott, már a 49. percben megszerezte a vezetést csapatának, majd kiharcolt egy büntetőt az 59. percben, amit viszont csapattársa nem értékesített – megállt nekifutás közben, így sárga lapot kapott, valamint szabadrúgás lett az ítélet. Végül a Legia második gólját Moulin szerezte meg a 69. percben.

 

https://youtu.be/IzeaCm3Tncc

 

Ligue 1 (Franciaország)

 

Lang Ádám nem kapott játéklehetőséget szombaton a Guingamp – Dijon összecsapáson, mely a Dijon 4 gólos vereségével ért véget.

 

Serie A (Olaszország)

 

1:1-es döntetlennel ért véget a Chievo – Palermo találkozó. Sallai Roland kezdőként a 77. percig volt pályán, míg Balgoh Norbert nem kapott játéklehetőséget. Ezzel a döntetlennel eldőlt a Palermo sorsa, kiesett a magyar légiósok csapata.

A Nagy Ádámot sérülés miatt nélkülöző Bologna 3:1-re kikapott az Empolitól.

 

Serie B (Olaszország)

 

Adorján Krisztián nem kapott játéklehetőséget a Cesena – Novara talákozón, melyen 1:0-ra győzött a Novara.

 

1.HNL (Horvátország)

 

Sorozatban a harmadik bajnokiján volt eredményes Futács Márkó, aki szombaton megszerezte 12. gólját a horvát élvonalbeli bajnokságban. Futács a mérkőzésen csapata második gólját szerezte. A magyar légiós végig a pályán voltl. A Hajduk Split 5:1-re győzte le az Osijeket.

 

 

Jupiler League (Belgium)

 

Köteles László betegség miatt nem volt a Waasland-Beveren keretének tagja. Köteles csapata a bajnokságot vezető KV Mechelen otthonában győzött 3:1-re.

 

Dán Kupa (Dánia)

 

Bejutott a Dán Kupa döntőjébe Kalmár Zsolt csapata, a Bröndby. Egészen a 92. percig döntetlen volt az állás, végül a Bröndbynek sikerült egy véletlenszerű akcióból megszerezni a győztes gólt. Kalmár nem kapott játéklehetőséget.

 

Vasárnap, a dán élvonalbeli bajnokságban viszont már kezdő volt Kalmár. A magyar légiós csapata 4:2-re kapott ki a Midtjylland otthánban. Kalmárt 3:0-nál cserélték le.

 

Ukrajna

 

Kádár Tamás végig a pályán volt a Dinamo Kijevben, mikor csapata 6:0-ra legyőzte az Olekszandriát az ukrán élvonalbeli bajnokságban vasárnap.

 

Süper Lig (Törökország)

 

Koman Vladimir végigjátszotta a Genclerbirligi – Adanaspor mérkőzést. A magyar légiós csapata 1:0-ra győzött idegenben.

 

Arab Emírségek

 

2:0-s vezetést buktak el Dzsudzsák Balázsék szerdán, mikor is az al-Vahda az al-Fudzsairah-val találkozott. Dzsudzsákék már a 20. percben kétgólos előnyben játszottak, végül azonban kénytelenek voltak megelégedni egy döntetlennel. A magyar légiós végigjátszotta a mérkőzést.

 

Premier League (Kazahsztán)

 

Elek Ákos csapata a Kajrat Almati 1:1-es döntetlent játszott az FK Asztana-val a bajnokság keddi játéknapján. Elek végig a kispadon ült.

 

Szombaton a Kajrat elszenvedte első bajnoki vereségét is, mikor is 2:1-re kikaptak az Atirau-tól. Eleket nem nevezték a keretbe.

 

Kína

 

Guzmics Richárd, a kínai Jenpien Funde játékosa hétközben az Origo.hu-nak adott interjút, melyben beszélt az Európa-bajnokság utáni időszakról, mikor is felvetődött, hogy az olasz Serie A-ba igazoljon. Elmondása szerint sokkolóan hatott rá, mikor nem jött össze az olasz szerződés, viszont azóta már megbékélt a Kínába való átigazolással.

 

„Tisztában voltam azzal, hogy a Bundesligába ennyi idősen már nincs esélyem elmenni. (…) Hívott egy olyan olasz csapat, amely a Serie A-ban játszik. Ki kellett volna vásárolniuk a krakkói szerződésemből. Ez az üzlet nem jött össze. Akkor kicsit kiborultam.”

 

forrás: origo.hu

 

Természetesen a szakmai kihívásokon túl az anyagi háttér is sokat nyomott a latban.

 

„Nem szeretném hülyének nézni az embereket, természetesen sokat számított a fizetésem is. Ugyanakkor a pénz sem minden, mert vannak olyan gesztusok, amelyek a bankóknál is többet számítanak. Ilyen volt az, amikor a jelenlegi edzőm repülőre ült, és Budapestre utazott a Magyarország–Andorra vb-selejtezőre. Jencsiből Budapestre a legjobb átszállásokkal is csaknem húsz óra az út. Ez az edző negyven órát utazott egy kézfogásért”

 

– mondta a védő.

 

Guzmicsék kedden a harmadosztályban szereplő Szucsou Tungvu-val mérkőztek meg a FA-Kupában, mégpedig a legjobb 16 közé kerülésért. A rendes játékidőben 1:1 volt az állás, így tizenegyesekkel döntötték el a továbbjutást. A Jenpien 4:3-ra alulmaradt ellenfelével szemben, így búcsúztak a folytatástól.

 

Hasonlóan jártak Huszti Szabolcsék is, a Csangcsun Jatajt szintén egy alacsonyabb osztályú csapat búcsúztatta. Igaz, ők még a rendes játékidőben eldöntötték, hogy ki lesz a továbbjutó: a Nei Mongol Csungju 2:1-re győzte le a Csangcsun Jatajt. Huszti Szabolcs nem lépett pályára.

 

Szombaton ismét pályára léptek Huszti Szabolcsék, ezúttal a kínai élvonalbeli bajnokságban. A Csangcsun Jataj 3:1-re verte meg a Tiencsin Csüancsient. Huszti egy gólpasszal és két góllal segítette az eredmény. A magyar légiós eddigi 7 bajnokiján összesen 3 gól szerzett, valamint 2 gólpasszt adott.

 

https://youtu.be/-qyZpv9Lp-s

 

Hongkong

 

Vadócz Krisztián is betalált au Eastern AA – Kitchee SC találkozón. A Kitchee 4:1-es győzelmével véget érő mérkőzésen Vadócz szerezte csapata 3. gólját a találkozó 47. percében.

 

 

Dél-Korea

 

Megszakadt a Csonnam Dragons győzelmi sorozata. Feczesin Róbert a 69. percig volt pályán az FC Szöul elleni mérkőzésen, melyen 1:0-ra kikaptak. A Csonnam 5 vereséggel kezdte a bajnokságot, melyet sorozatban három győzelemmel szépítettek, ám most ismét kikaptak.

 

Vasárnap viszont volt okuk az örömre Feczesinéknek. A Kvangdzsu FC elleni bajnokin 5:0-ra győzött a Csonnam Dragons. Feczesin a 77. percben, 4:0-s állásnál lépett pályára, majd nem sokkal később megszerezte csapata 5. gólját.

 

MLS (USA)

 

2:0-s győzelmet aratott csütörtökön a Sporting Kansas City, akiknek a New York Red Bullst sikerült megverniük. Sallói Dániel a 91. percben állt be csereként.

 

Nikolics Nemanja a hétvégén megszerezte 6. gólját az MLS-ben. A Chicago Fire magyar válogatott csatára ezúttal a Los Angeles Galaxy ellen volt eredményes. Csapata 2:2-es döntetlent játszott, miközben az egyik gólt a magyar légiós szerezte, a második esetében pedig ő harcolta ki a büntetőt, amelyből a gól született. Nikolics végigjátszotta a mérkőzést.

 

 

nemzetisport.hu, Körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andrea

Nyitókép: körképs.k/kollázs

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!