Frissítve 2018. február 9-én 14:53-kor

 

Február 9-én, magyar idő szerint déli 12 órakor hivatalosan is megnyitják a XXIII. téli olimpiai játékokat, melynek a dél-koreai Phjongcshang ad otthont. A téli ötkarikás játékokon 15 sportág 102 versenyszámában osztanak  érmeket, és 38 év után Magyarországnak minden esélye megvan arra, hogy felkerüljön az éremtáblázatra.

 

Habár a hivatalos megnyitóra csak pénteken 12 és 14 óra között kerül sor, a curling vegyes páros első két fordulóján és a férfi normál sáncos síugrás selejtezőjén már túlvagyunk – ezekre ugyanis magyar idő szerint csütörtök hajnali 1 és délután fél 3 között került sor. A nyolcórás időeltolódás sok esetben felborítja majd a magyar sportrajongók alvási szokásait, mivel a versenyek jelentős része magyar idő szerint éjjel zajlik majd.

 

A téli olimpián 92 ország méretteti meg magát, de így is sokkal kisebb figyelmet kap, mint a nyári játékok. Az elkövetkező két hét során számos élsportolóval találkozhatunk majd a versenyeket követve, akik ugyanolyan magas szinten versenyeznek, mint a nyári olimpiák legnagyobbjai, ám nevük kevésbé él a köztudatban.

 hirdetes_810x300  

 

Érdekesség, hogy most először rendeznek versenyt vegyes párosoknak olimpián, így rajthoz áll egy curling vegyes páros, és először indul afrikai női bobcsapat is.

 

Phjongcshang 2018: Felvonták a magyar lobogót az olimpiai faluban

 

Ki viszi a magyar zászlót?

 

Idén a 25 éves, egyetemi világbajnok Nagy Konrád lesz a magyar csapat zászlóvivője. Legutóbb a 2002-es Salt Lake City-i játékokon érte nagypályás gyorskorcsolyázót az a megtiszteltetés, hogy a magyar csapat első, lobogót tartó embereként vonulhatott a stadionba a nyitóceremónián. Akkor Egyed Krisztina vitte a piros-fehér-zöld zászlót, azóta kétszer rövidpályás gyorskorcsolyázóra, egyszer műkorcsolyázóra esett a választás.

 

Az éremesélyes rövidpályás gyorskorcsolyázók szóba sem kerülhettek zászlóvivőként, mivel másnap az első hivatalos versenynapon már szerepelnek, így számukra nem lett volna szerencsés részt venni az általában legalább három órán át tartó megnyitón, amelyre várhatóan dermesztő hidegben kerül sor.

 

Az utolsó simítások zajlanak Phjongcshangban

 

Kik képviselik a versenyeken Magyarországot?

 

Idén a magyar olimpiai csapat tagjai: rövidpályás gyorskorcsolyában Bácskai Sára Luca, Heidum Bernadett, Jászapáti Petra, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Oláh Bence; gyorskorcsolyában Nagy Konrád, míg műkorcsolyában Tóth Ivett képviseli a magyar színeket. Négy alpesi sízőnk: Kékesi Márton, Samsal Dalibor, Hozmann Szonja és Maróty Mariann indulhat, sífutásban pedig Kónya Ádám és Szőcs Emőke. Swaney Elizabeth pedig a síakrobatákat képviseli félcső számban.

 

Phjongcshang 2018 – Letette az esküt a magyar csapat

 

Mikor és melyik csatornán láthatjuk a magyar sportolókat?

 

A magyar versenyzők először február 10-én (szombaton) szerepelnek majd, magyar idő szerint 11 órától, amikor a rövid pályás gyorskorcsolya férfi 1500 méteres döntőjét szervezik. Liu Shaolin Sándornak, Liu Shaoangnak és Burján Csabának minden esélye megvan rá, hogy már ekkor megszülessen az első magyar érem.

 

Az egyes versenyeket Magyarországon az Eurosport és az M4Sport közvetíti, ez utóbbi esetében fontos megjegyezni, hogy ez az első olimpia, melyet a külhoni magyarok is korlátozás nélkül nézhetnek majd.

 

Magyar Sí Szövetség: Miklós Edit nem lesz ott a téli olimpián

 

Milyen esélyekkel indulnak a magyarok?

 

Regőczy Krisztina – Sallay András jégtánc páros ezüstérme óta nem sikerült magyar érmet hazahozni téli olimpiáról. Miklós Edit, aki többször állt dobogón világkupa-versenyen, és aki sajnálatos sérülése miatt nem állhat rajthoz, szakkommentátorként hozza közelebb a látottakat a nézőkhöz. Idén a nemzetközi sportszakértők véleménye szerint is éremesélyesek vagyunk, a Liu fivérek és a férfiváltó eddigi teljesítménye igen biztató.

 

Az olimpia és az oroszok

 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tavaly december elején – rendszerszerű doppingolásra hivatkozva – eltiltotta a téli olimpiai részvételtől az Orosz Olimpiai Bizottságot. Ezután az oroszok úgy döntöttek, hogy márciusban megrendezik Oroszország városaiban az alternatív játékokat a téli olimpiáról kizárt sportolók részvételével. A tervek szerint a versenyekre külföldi sportolókat is meghívnak majd, a játékok számára pedig díjalapot hoznak létre. Ha minden az oroszok elképzelései szerint sikerül, a versenyek győzteseit az olimpiai bajnokokéval megegyező jutalomban részesítik majd.

 

Az első „magyar nap” programja:

 

FEBRUÁR 10., szombat – Hét magyar versenyző

11.00–13.50: rövid pályás gyorskorcsolya, férfi 1500 m selejtezők, döntő (Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba)
11.00–13.50: rövid pályás gyorskorcsolya, női 500 m selejtezők (Jászapáti Petra, Keszler Andrea)
11.00–13.50: rövid pályás gyorskorcsolya, női 3000 m váltó elődöntő (Magyarország)

 

A szürke ötven árnyalata. Így fognak kinézni a szlovák sportolók a 2018-as téli olimpián

 

És akkor nézzük a szlovák oldalt…

 

Szlovákia hetedik alkalommal vesz részt önálló államként a téli játékokon, először 1994-ben Norvégiában mutatkoztak be. Az azóta eltelt idő alatt összesen öt érmet szereztek – két aranyat, két ezüstöt és egy bronzot. A legsikeresebb szereplésük a 2010-es Vancouveri olimpián volt, amikor egy arany, egy ezüst, egy bronz volt a mérlegük.

 

A legsikeresebb szlovák olimpiai sportolónő az orosz származású Anastasia Kuzminová biatlonista, aki eddig három érmet szerzett – idén ismét szeretné növelni érmei számát.

 

A Phjongcshangi olimpián összesen 56 szlovákiai sportoló mutatkozik be: 25 jégkorongozó, 10 biatlonista, 7 alpesi síző, 5 sífutó, 5 szánkós, 3 műkorcsolyázó és egy snowbordos.

 

Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök is elutazott Dél-Koreába, ráadásul a szlovák jégkorong-válogatott egy részét is magával vitte az elnöki gépen. Kiska facebook beszámolója szerint azok, akik a cseh extraliga miatt késve tudtak elindulni Phjongcsangba 12 óra alatt tették meg az utat az elnöki géppel (a többi sportoló 24 órát utazott). Ezen kívül megjegyezte, hogy külön élmény és megtiszteltetés számára Miroslav Šatannal, a válogatott főmenedzserével, egykori legsikeresebb csatárával utazni és beszélgetni. Fotó forrása: Andrej Kiska facebook-oldala

 

Szlovákiában az RTVS 260 órányi közvetítési jogot szerzett meg. A Szlovákiában rendkívül közkedvelt jégkorong-mérkőzéseket a közszolgálati televízió egyes csatornája (STV1) fogja közvetíteni. A kettes csatornán minden este 20:10-től körülbelül egyórás összefoglalókat fognak sugározni. Ezzel szemben az Eurosport három további csatornát is bevet, hogy 900 órányi műsort közvetíthessen a téli játékokról – így a nézők számára legérdekesebb versenyszámokat az Eurosport 1-2-n közvetítik majd, a kevésbé közkedvelteket pedig a 3-4-5-ös csatornákon. Ez utóbbiakat azonban csak felárért érhetik el a tévénézők.

 

A szlovákiai sportolók először szombaton kerülnek fókuszba – magyar idő szerint 11:10-től a szánkósok, 12:15-től pedig a biatlonisták mérettetik meg magukat. Utóbbiaknál Kuzminová révén számítanak elsősorban sikeres nyitásra a szurkolók.

 

Körkép.sk/kpa

Nyitókép: MTI Fotó/Czeglédi Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!