Nyitókép: körkép.sk

 

Az elmúlt 5 évben komoly változásokon ment át a dunaszerdahelyi futball. Világi Oszkár 2014-ben, mikor megvásárolta a DAC labdarúgó klubot, egy pillanatig sem titkolta, hogy komoly tervei vannak. Az eltelt időszakban sikerült az élvonalba állítani a csapatot, mintegy 30 millió euróból elkészült a Mol Aréna, további 14 millióból pedig az Akadémia.

 

Világi hétközben a Sport (R)evolution elnevezésű konferencián beszélt arról, hogy lehet-e nem veszteségesen kijönni a sportból. A DAC tulajdonosa többek között kiemelte, hogy „a Fortuna Liga mérkőzése talán a legolcsóbb 90 perces műsor, ami az RTVS-nek van”.

 

Világi rámutatott, hogy míg az európai top 5 ligába évente 15 milliárd euró folyik be, addig egy ilyen listán Szlovákia az utolsó előtti.

 hirdetes_810x300  

 

„Nekünk összesen, mindannyiunknak 30 milliós bevételünk van. A mi régiónkból nem csak a lengyelek (128 millió), a magyarok (87 millió), de a horvátok, szerbek, románok és még többek jobban állnak.”

 

mondta Világi a konferencián. Példaként állította a szlovák klubok elé a horvát Dinamo Zágrábot. A klub az utóbbi 10 évben kilencszer játszott valamely európai kupasorozat csoportkörében, tavaly kétszer megverte az Európa-ligában a Spartak Trnavát, és a Bajnokok ligája első csoportmérkőzésén 4:0-val küldte padlóra az olasz Atalanta BC-t.

 

„A Dinamo Zágráb értéke 97 millió euró. Ez egy nagy szám. A legjobb szlovák klubnak talán 17 millió az értéke. Azonban az utóbbi években a Dinamo 130 millió euró értékben adott el játékosokat. Kinevelték a labdarúgókat, akik után aztán többet kaptak, mint a klub értéke. Ennek köszönhetően ma a Bajnokok Ligája csoportkörében játszhatnak”

 

ismertette a konferencia résztvevőivel Világi, aki aztán kinyitotta Pandora szelencéjét is.

 

„Nekünk nincs bevételünk a televíziós jogokból, nincsenek szponzoraink, és nincsenek bevételeink a kilátogató nézőkből. Körülöttünk minden országban nyereségük van a televíziós jogokból, mint normális bevétel. Csak nálunk vásárolja meg egy mérkőzés közvetítési jogát 6 ezer euróért az RTVS. Összesen ez 480 ezer euró az egészre. Szerintem ez a legolcsóbb 90-perces programja az RTVS-nek.”

 

feszegette a kérdést Világi, hozzátéve, hogy mindez történik annak ellenére, hogy néhány mérkőzés nézettsége vetekedik az El Clasicoval.

 

Világi nem tervezi a költségvetés emelését a DAC-nál: “Azt gondolom, hogy a végénél tartok”

 

„Próbálják meggyőzni a befektetőket, hogy tegyék a pénzüket a szlovák fociba. Vannak itt nagy autógyáraink. A Volkswagen például a Wolfsburgot szponzorálja. De menjenek végig a szlovák stadionokon, hol látják a Volkswagent? Dévényújfalun, ahol harmadik ligát játszanak. Hogy jöhetünk ki ebből? A klubok röviden megértették, hogy nincs más lehetőségük, mint a fiatalokra összpontosítani, kinevelni, tanítani őket és aztán pénzt szerezni az eladásukból. Szlovákiában más utat nem látunk”

 

Világi nem titkolta, hogy neheztel az államra is.

 

„A KPMG vállalat elemzést készít arról, hogy mekkora nyeresége van az államnak a sportból. Az amatőrből is. 150 oldalas, amin minden ki van dolgozva. Míg az állam 130 millió eurót fektet be a sportba, 840 millió pedig visszavándorol hozzá. Szlovákiában nem létezik olyan cég, amelyik ilyen adókat fizetne. Az államnak nincs semmilyen más hasonló bevétele, hogy 130 millió helyére 840 milliót kap”

 

Világi megállapítása és kritikája azért is érdekes, mert Andrej Danko (SNS) házelnök, kinek pártja adja a sportért is felelős oktatási minisztert, épp a napokban jegyezte meg, hogy kötelezné az üzletláncokat, hogy több pénzt adjanak a sportra, ne csak apró játszótereket ajándékozzanak oda.

 

sport.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.