Nyitókép: tasr

 

Hétvégén rajtol a Fortuna Liga, a jelenlegi járványügyi szabályozások szerint pedig hiába a szép és nagy stadionok, legfeljebb 1000 szurkolót engedhetnek be a szervezők – teszttel, vagy oltási igazolással. Egy-egy mondattal már több klubvezető is odaszúrt a Közegészségügyi Hivatalnak és a kormánynak, amiért továbbra is korlátozzák a sporthangulat igazi visszatérését. Most épp a Spartak Trnava futballklub igazgatója, Milan Cuninka adott ki közleményt az ügyben.

 

Cuninka rögtön azzal indít, hogy a kulturális fesztiválokon, koncerteken, más tömegrendezvényeken való részvételre buzdítják az embereket, miközben a résztvevőknek (értsd látogatóknak) nem kell sem oltási igazolványt, sem pedig negatív tesztet felmutatniuk.

 

„Fogyaszthatnak frissítőt és a kultúra is csatlakozott a társadalmi élet azon más területeihez, amelyek visszatérhetnek a normál kerékvágásba. Jóformán megkötések nélkül tehát ma elmehet az ember a fürdőbe, misére, vendéglőbe… És hogy áll ezzel a sport? Hát, ugyanúgy, mint a pandémia teljes ideje alatt (és nem csak közben) – az érdeklődés peremén. Vigyázat, a kultúrának minden jót kívánunk és nem kérjük a szigorítását, csak irigyeljük.”

 

fogalmaz a Spartak igazgatója azzal, hogy bár senki sem mondta ki hangosan, de az ügyben kompetensek hozzáállásából az látszik, mintha mindenről csak a sportrendezvények tehetnének, pedig ez nem igaz, „és még ha léteznének is bizonyítékok, már nagy csínadrattával közzétették volna”.

 hirdetes_300x300  

 

„A sportpályák az elsők, amelyeket a helyzet romlásakor bezárnak és a javulásnál az utolsók, melyeket megnyitnak”

 

jegyzi meg Cuninka, aki a hétvégi Fortuna Liga-rajttal kapcsolatban elmondta, hogy már a harmadik idény lesz, melyet komolyan befolyásolnak a járványügyi intézkedések.

 

Mint rámutatott, a jelenlegi előírások szerint a stadionokban legfeljebb 1000 néző lehet ott a mérkőzéseken a befogadóképességre való tekintet nélkül, akiknek vagy oltással, friss negatív teszttel, esetleg a fertőzésen való átesést bizonyító igazolással kell rendelkezniük.

 

Koncerten sörözés, focimeccsen víz a csapból

 

A nagyszombati klub igazgatója kiemeli, hogy nem bagatellizálják el a koronavírus-helyzetet, tisztában vannak annak veszélyével, ahogy azt is látják, hogy mit okozott és hagyott eddig maga után a járvány. Ugyanakkor úgy véli, hogy a kompetens személyek a szakértők konzíliuma mögé bújva nemcsak hogy nem segítenek érdemben, de arra sem képesek, hogy kialakítsák a megfelelő feltételeit annak, hogy a sport a korlátozott lehetőségeinek határain belül önmagán segítsen.

 

„Ha emberek ugyanazon csoportja, akik egy pohár sörrel elmehetnek szórakozni koncertre, táncolni és énekelni a színpad előtt összeölelkezve, el akar menni egy futballmeccsre, akkor be kell lennie oltva vagy le kell lennie tesztelve, elkülönítve kell ülnie és még egy pohár vizet sem ihat. Ha mindannyian találkoznának a kocsmában a stadion előtt, akkor rendben van. A stadionban ki kell bírni a harmincfokos hőségben is a mosdóban csapból folyó vízzel”

 

háborog Cuninka, aki logikátlannal nevezi a pandémia kitörése óta meghozott döntéseket.

 

„Tényleg istentiszteletet kell tartanunk a mérkőzések előtt, vagy koncertet a félidőben, hogy megmutassuk, hogy társadalmunkban diszkriminálják a sportot?!”

 

teszi fel a kérdést, majd rámutat arra, hogy a nemrég befejeződött foci Eb-n Magyarországon teli stadion előtt játszhattak a játékosok, a szintén a hétvégén kezdődő cseh ligában pedig az ötezres stadionok megtelhetnek, míg a nagyobbakban is ugyanennyi szurkoló jelenhet meg.

 

„Szeptemberben pedig szlovákiai látogatásra készül Ferenc pápa és szintén nem ezer beoltott hívő előtt fog misét tartani…”

 

szúrt oda Cuninka, aki akkor még nem tudhatta, hogy kedden Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter bejelentést tesz az üggyel kapcsolatban.

 

Lengvarský: Csak a teljes beoltottak találkozhatnak a pápával

 

Az egészségügyi tárca vezetője ugyanis bejelentette, hogy aki szeretne személyesen találkozni a Szentatyával szeptemberi szlovákiai látogatása során, annak mindkét oltáson át kell esnie. Az egészségügyi miniszter elmondta azt is, hogy a rendezvény résztvevőinek létszáma bőven meghaladja majd a jelenleg érvényes járványügyi intézkedések által meghatározott felső létszámot.

 

„Közös célunk olyan feltételeket kialakítani, hogy a Szentatya szép emlékekkel távozzon Szlovákiából. Mi pedig kellő feltételeket alakítsunk ki kísérete és a hívők számára, hogy mély lelki élményben részesülhessenek. Emellett szeretnénk minél nagyobb létszámban beengedni a híveket a szentmisére,”

 

mondta a miniszter.

 

Nem véletlen, hogy a Spartak Trnava igazgatója kikelt magából. Korábban ifj. Ivan Kmotrík és Világi Oszkár is bírálta már a hatályos intézkedéseket, melyek a stadionokat, sportrendezvényeket érinti. A kluboknak komoly bevételkiesést jelent, hogy szurkolóikat csak minimális számban engedik be a stadionokba, miközben az állami kompenzáció elmarad, vagy nagyon kevésnek bizonyul. Nem beszélve a lelátói hangulatról, mely a jó mérkőzések elengedhetetlen része.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.