Nyitókép: facebook.com/Magyar Kézilabda Szövetség

 

A magyar férfi és női kézilabda-válogatott is összekerült a házigazda és címvédő Franciaországgal a nyári, párizsi olimpia csoportjainak keddi sorsolásán, a férfiak pedig a világbajnok dánokkal is találkoznak a csoportkörben.

 

A női csapat a debreceni selejtezőtorna megnyerésével jutott ki az olimpiára, a párizsi sorsolást pedig az első kalapból várta, így az már korábban eldőlt, hogy az Európa-bajnoki címvédő Norvégiát elkerüli a csoportban. A második kalapból Hollandiát, a harmadikból Spanyolországot, az ötödikből Brazíliát, a hatodikból pedig Angolát sorsolta össze Golovin Vlagyimir együttesével a kétszeres olimpiai bajnok Jéróme Fernandez. A negyedik kalapban helyet kapó házigazda franciák választhattak, hogy melyik hatosba szeretnének kerülni, ők pedig a mieinket is felvonultató B jelű hatos mellett döntöttek.

 

Szerintem jó csoportba kerültünk, az európaiak mellett dél-amerikai és afrikai ellenfelünk is lesz, lehetett volna nehezebb is a beosztásunk

 

vélekedett Golovin Vlagyimir, a magyar női válogatott szövetségi kapitánya.

 hirdetes_810x300  

 

A rajt nem lesz egyszerű, hiszen Párizsban, a házigazda, olimpiai és világbajnoki címvédő franciák ellen lépünk pályára. Június 23-án kezdjük meg a felkészülést, tervezünk egy hazai felkészülési tornát is, és szeretnénk közvetlenül a rajt előtt, már Párizsban még egy találkozót játszani.

 

A nők a csoportmeccseket a nyitóünnepség előtt, július 25-én kezdik. Július 28-án a brazil, 30-án az angolai, augusztus 1-jén a spanyol, majd 3-án a holland csapattal találkozik Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese a francia fővárosban. A negyeddöntőre 6-án, az elődöntőre 8-án, a bronzmeccsre és a döntőre 10-én kerül sor Lille-ben. A magyar női válogatottnak ez lesz a nyolcadik részvétele, legjobb eredménye a 2000-es ezüstérem.

 

forrás: MKSZ

 

Chema Rodriguez: Nehezen kaphattunk volna nehezett csoportot

 

A tatabányai selejtezőtornán második helyezett férfi csapat a harmadik kalapból várta a sorsolást. Az elsőből a legutóbbi három világbajnokságon aranyérmes Dániát, a másodikból Norvégiát, az ötödiktől Egyiptomot, a hatodikból pedig Argentínát kapta ellenfélül Chema Rodríguez csapata. A címvédő és házigazda franciák ezúttal is a magyarok csoportját választották.

 

Nehezen kaphattunk volna nehezebb csoportot, mint ami kialakult számunkra

 

mondta el Chema Rodriguez, a férfiválogatott szövetségi kapitánya.

 

Viccesen azt mondhatnám, hogy így a negyeddöntő könnyebb lehet, mint a csoportkör, de addig el is kell jutni, bár nyilván ez a célunk. Az első két találkozó, Egyiptom és Argentína ellen rögtön kulcsfontosságú lesz, amelyekre nagyon alaposan föl kell készülnünk, majd következhetnek a skandinávok, végül a címvédő és házigazda franciák az utolsó csoportmeccsen. Az olimpiai felkészülést június végén kezdjük, több meghívásunk van, később alakul ki a pontos programunk az Egyiptom elleni olimpiai nyitányt megelőző találkozók kapcsán.

 

Chema Rodríguez szövetségi kapitány együttese július 27-én Egyiptommal, 29-én Argentínával, 31-én Norvégiával, augusztus 2-án Dániával, 4-én pedig Franciaországgal találkozik Párizsban. A legjobb nyolc közé a csoportok első négy-négy helyezettje jut. A negyeddöntőt augusztus 7-én, az elődöntőt 9-én, a bronzmérkőzést és a finálét 11-én rendezik Lille-ben. A magyar férfiválogatott kilencedik alkalommal szerepel olimpián, eddigi legjobb eredménye az 1936-os, az 1980-as, az 1988-as, a 2004-es és a 2012-es negyedik helyezés.

 

forrás: MKSZ

 

A sorsolással kapcsolatban megszólalt Ilyés Ferenc, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke is.

 

Az olimpián nehéz könnyű csoportba kerülni, így nem ért meglepetés a sorsoláson, de összességében a női válogatottnak nagyobb szerencséje volt, és a csapat jó játékkal úgy gondolom, tovább tud jutni a negyeddöntőbe. A fiúk útja nehezebbnek tűnik, az utóbbi időben szinte minden nagy versenyen nehéz csoportba kerültek, most sem történt másként. Az első két meccs nagyon fontos lesz számukra, ha azok jól sikerülnek, akkor közel kerülhetnek a továbbjutáshoz. A legfontosabb feladatunk, hogy minél jobban megszervezzük most a felkészülést mindkét együttesnek, de nagyon büszkék vagyunk rá, hogy ilyen sűrű lesz az idei kézilabdás nyár.

 

A keretbe 14 plusz három játékos nevezhető. A három tartalék edzhet a csapattal, ám nem lakhat a többiekkel az olimpiai faluban. Aki cserével kikerül a keretből, már nem kerülhet vissza. A 17 nevet július 8-án éjfélig kell leadni, az előzetes 35-ös listáról a torna előtt néhány nappal sorra kerülő technikai értekezletig még lehet cserélni, ezt követően nem. A keret mellé héttagú stáb nevezhető. A naponta hat mérkőzésre három, egyaránt két találkozót tartalmazó blokkban lehet belépőt vásárolni szerdán 10 órától.

 

Nők:
A-csoport: Norvégia, Németország, Szlovénia, Svédország, Dánia, Dél-Korea
B-csoport: Magyarország, Hollandia, Spanyolország, Franciaország, Brazília, Angola

 

A magyar válogatott ellenfelei a csoportkörben (mérkőzés-időpontok: 9:00, 11:00, 14:00, 16:00, 19:00, 21:00):
Július 25., csütörtök: Magyarország-Franciaország
Július 28., vasárnap: Magyarország-Brazília
Július 30., kedd: Magyarország-Angola
Augusztus 1., csütörtök: Magyarország-Spanyolország
Augusztus 3., szombat: Magyarország-Hollandia

 

A további menetrend:
Negyeddöntők: augusztus 6., kedd, 9:30, 13:30, 17:30, 21:30
Elődöntők: augusztus 8., csütörtök, 16:30, 21:30
Döntő, bronzmérkőzés: augusztus 10., szombat, 10:00, 15:00

 

Férfiak:
A-csoport: Spanyolország, Horvátország, Németország, Szlovénia, Svédország, Japán
B-csoport: Dánia, Norvégia, Magyarország, Franciaország, Egyiptom, Argentína

 

A magyar válogatott ellenfelei a csoportkörben (mérkőzés-időpontok: 9:00, 11:00, 14:00, 16:00, 19:00, 21:00):
Július 27., szombat: Magyarország-Egyiptom
Július 29., hétfő: Magyarország-Argentína
Július 31., szerda: Magyarország-Norvégia
Augusztus 2., péntek: Magyarország-Dánia
Augusztus 4., vasárnap: Magyarország-Franciaország

 

A további menetrend:
Negyeddöntők: augusztus 7., szerda, 9:30, 13:30, 17:30, 21:30
Elődöntők: augusztus 9., péntek, 16:30, 21:30
Döntő, bronzmérkőzés: augusztus 11., vasárnap, 9:00, 13:30

 

m4sport.hu, mksz.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!