Szilárd Somogyi, parlamentný poslanec strany Sloboda a Solidarita (SaS) maďarskej národnosti, tento týždeň ohlásil, že vystupuje zo strany a nebude kandidovať ani v parlamentných voľbách, hoci na kandidačnej listine SaS figuroval na 16. mieste. Rozhodol sa tak potom, čo sa zdvihla veľká vlna nevôle voči jeho vyhláseniu o obmedzení súkromného majetku, ktoré odmietla aj SaS. Portál Korkep.sk sa Szilárda Somogyiho opýtal na dôvody jeho rozhodnutia.

 

fo_kep_1_1_0.jpg

Ste sklamaný?

Nie, vôbec. Skôr skúsenejší.

Cítite sa po rozhodnutí slobodnejší?

 hirdetes_810x300  

Keby som sa rozhodol inak, mal by som pocit, že moja sloboda je obmedzená.

V pondelok ste pre portál aktuality.sk povedali: „Každý, kto momentálne má väčší súkromný majetok, ako sú jeho súkromné potreby, to bude považovať za spoločenský problém.Chamtivosť je v nás. Ak nemáme možnosť túto chamtivosť nijakým spôsobom potláčať, tak neostáva nám nič iné, aby sme zmenili prostredie, v ktorom sa chamtivosť môže realizovať.“ Čo ste tým chceli povedať?

Nevyjadril som sa dostatočne presne, mal som zdôrazniť, že nemám nijaké výhrady voči úžitkovým predmetom, autám, domom, vilám, ktoré ľudia vlastnia. Za problém považujem kumuláciu výrobných prostriedkov a kapitálu.

Aký by mal byť strop pre veľkosť súkromného majetku?

V súčasnosti nechcem hovoriť o konkrétnych riešeniach.

Pred rokom ste pre portál Korkep.sk povedali: „SaS prispieva k riešeniu menšinovej otázky tým, že sa snaží vytvoriť čo najlepšie finančné podmienky pre čo najviac občanov Slovenska“. V zmysle svojho súčasného vyhlásenia by ste teda čo najlepšie finančné podmienky predsa len obmedzili?

Opakujem, mojím cieľom je ekonomický blahobyt jednotlivca. Dnes však vidíme, že velebený hospodársky rast v skutočnosti znamená len rast úzkej vrstvy.

Pred dvoma týždňami ste figurovali so svojimi poslaneckými kolegami na plagáte SaS, dnes ste však vyhlásili, že je koniec. Mnohí vaše ominózne vyhlásenie považovali za chvíľkovú slabosť, výkyv. Mýlili sa?

Spomínaný rozhovor udalosti urýchlil, po ňom by som bol pre svoju stranu len ťarchou. Nechcel som počkať, kým médiá prinútia SaS, aby ma vyzvala k odchodu. Vedel som, že ak odídem z vlastnej vôle, tak predídem niekoľkodňovému „mediálnemu tlaku“, ktorý by niekoľko týždňov pred voľbami stranu poškodil.

Tvrdíte, že v spoločnosti sú potrebné zásadné zmeny, čiastkové zmeny sú nedostatočné. Zápas sa však dá vyhrať len na ihrisku, a nie v šatni. Vzdali ste to?

V uplynulých dňoch ma o svojej podpore ubezpečili stovky ľudí. To znamená, že so svojimi myšlienkami nie som sám. Ani mi nenapadne, aby som sa vzdával.

Čo bola posledná kvapka (pokiaľ nejaká bola), kedy ste si povedali, že stačilo?

Ako som povedal, situácia sa takto utvárala po zverejnení rozhovoru.

Sklamala vás SaS a Richard Sulík?

Ani SaS, ani Richard Sulík nezmenil svoje princípy. Počas uplynulých dvoch rokov ja som získal skúsenosti, na základe ktorých tvrdím, že slovenské spoločenské problémy čistá liberálna hospodárska politika nevyrieši.

Ak hovoríme o čistote verejného života a zodpovednosti, vidíte rozdiel medzi mierou zodpovednosti Sulíka v kauze Sasanka a politikmi zo spisu Gorila, teda Dzurindom, Miklošom, Bugárom, Chmelom, Ficom, Hrušovským?

V plnej miere. Menovaní politici kradli, alebo aby som bol presnejší, siahli do kostolného zvončeka, Sulík sa zasa neakceptovateľným spôsobom pokúsil odkryť pozadie voľby generálneho prokurátora.

Čo vám bude chýbať z 18 mesiacov, ktoré ste strávili v parlamente?

Javí sa mi, že nasleduje prechodné obdobie. Treba sa pripraviť na nasledujúce predčasné voľby.

Ľuďom odporúčate, aby 10. marca nevolili. Je to zo strany maďarského politika na Slovensku zodpovedný prístup?

Nie som politik maďarskej menšiny, na to tu máme dve maďarské strany. Hoci je pravda, že som mal veľký priestor prejaviť sa aj v menšinových otázkach. Ako som povedal, treba sa koncentrovať na nasledujúce predčasné voľby, keďže dovtedy nové strany zosilnejú. Až teraz chápeme, prečo bolo také dôležité stanoviť čo najskorší termín terajších  volieb.

Máte v politike ešte nejaké plány?

Mojím plánom je v čo najširšom kruhu prezentovať svoje názory. Za dva dni som dostal tristo pozitívnych ohlasov, s tým sa už dajú hory prenášať.

Iné plány do budúcnosti?

Ako som už viackrát povedal: Treba ľudí presvedčiť, že síce to znie ako fráza, ale moc pochádza od ľudí a je v záujme ľudí.

Ďakujeme za rozhovor.

Zsolt Király

vybrali.sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!