(…) Ön azt állítja, hogy 10 millió euróra van szüksége, hogy a működjenek a dolgok. Elődje, Peter Pollák azt állítja, neki ezt nem sikerült elérnie, mert nem támogatta őt a belügyminiszter, aki alá tartozik a Kormánybiztosi Hivatal. Önnek megvan a politikai támogatása a projektekhez?

 

Pollák úr négy évig úgy tett, mint aki dolgozik, nem csinált semmit, és most pedig azzal takarózik, hogy nem támogatták munkájában. Ha nem lenne mögöttem politikai támogatás, nem bírnám ki egy hétig sem ebben a hivatalban. Nemhogy négy évig. Ez egy politikai tisztség, és politikai támogatás nélkül nem tarthatja meg. Ha valaki nem tudja biztosítani a szavazatokat a projektjeihez, nincs itt keresnivalója.

 

És ön tudja biztosítani [a támogatást]?

 

 hirdetes_300x300  

Igen. A kormány megbízottjának érzem magam, de egyúttal Bugár Béla embere is vagyok. Együttműködünk, bízom benne, és eddig mindent megkaptam, amire a munkámhoz szükség volt. Elég nehéz év van mögöttem. A legrosszabb az volt, hogy a hivatalt szörnyű állapotban vettem át.

 

Konkrétan?

 

A projekteket törölték, vagy el sem indították. Például a roma polgári őrjárat, amelyet nem készítettek elő a folytatásra. Vagy az európai projektek – nulla. Az elődöm négy évig nem nyújtott be egyetlen kormányanyagot sem, nagyon kevés törvényjavaslatot indítványozott és egyáltalán nem követte, mit fogadott el a kormány. (…)

 

A romaügyi kormánybiztos azért van, hogy ellenőrizze a törvényeket. Működésem egy évében egyetlen törvény sem ment át a kormányon, ami árt a romáknak. Tudja miért?

 

Miért?

 

Mert mindent átellenőrizzük. Ez óriási előny a közösség számára. Elfogadták a személyi csődvédelemről, a végrehajtásról szóló törvényeket, most elfogadás előtt áll a birtokrendezésre vonatkozó javaslat. Ez hatalmas munka. Egy olyan hivatalt vettem át, amelynek alapszabályának első mondata, hogy a hivatal a kormány tanácsadói szervezete. De hogyan működhetett elődöm vezetése alatt, ha nem kommunikált a kormánnyal? (…)

 

Mennyi pénzt költöttek abból a 380 millió euróból? Ez jóval több, mint az szükségesnek tartott 10 millió euró…

 

Szlovákia 380 millió euróval rendelkezik a roma integráció elősegítésére, mégpedig hét évre. Nagy és kisebb projektek finanszírozhatók belőle 150 községben, és azokon kívül. A mi projektjeinkre a hivatalunk 140 millió eurót kapott, a többi különböző minisztériumok között oszlik meg, akik szervezik az infrastruktúrát és a munkaerőt. Ezek a pénzek konkrét célokra használhatók fel. (…)

 

Egyébként Gömör fekete lyuk Szlovákia térképén integráció tekintetében. Mert a magyarul beszélő romák a magyarok számára cigányok, a romáknak meg magyarok. (…) Vannak falvak, ahol a közösségek szinte semmit sem tudnak egymásról. A többség azt mondja, hogy a romák ilyenek meg olyanok. Előítéletek. A romák megint hasonlóan nyilatkoznak a gádzsókról.

 

Milyenek a roma előítéletek a gádzsókról (nem cigány – a szerk. megj.) ?

 

A fehérek, ha tehetnék, letüntetnék a romákat az életükből – hogy aztán soha többé ne jelenjenek meg. A romák megint csak azt gondolják, hogy ügyesebbek a fehéreknél. Ami végeredményben, igaz lehet, ha azt nézzük, hogy valóban ügyesnek kell lennie annak, aki olyan kevés pénzből él.  Igyekszünk elősegíteni hogy a két fél beszéljen egymással. Ezen nagyon sokat dolgozunk. Vannak terepen embereim, akik dolgoznak, és nem bizniszelnek – és működik. (…)

 

Lehet beszélni egyáltalán integrációról?

 

Senkit sem akarunk kényszeríteni, hogy asszimilálódjon. Ez nem a romák útja. Mi az integráció lehetőségét keressük – hogy az emberek a különböző közösségekből kölcsönösen keressék a közös nevezőt, beszéljenek egymással és hogy életszínvonaluk összehasonlítható legyen. Ha az egyik közösségnek jóval rosszabbak az életkörülményei, mint a másiknak, a kommunikáció nem fog működni.

 

 

aktualne.sk, Rómovia hovoriaci po maďarsky sú pre Maďarov Cigáni a pre Rómov Maďari. Slovákom sú úplne ukradnutí

Nyitókép: aktualne.sk

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Ravasz Ábel (Most-Híd) alkalmatlan – állítja a korábbi romaügyi kormánybiztos

 

A BBC oknyomozás: Skóciába eladott kelet-szlovákiai nőket kényszerítenek házasságra ázsiai migránsokkal

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!