Janka, Zsanett
  • HUF: 346.54
  • USD: 1.11
  • 11 °C
  • 15 °C

Dag Daniš: Miért áll ki Fico Glváč mellett?

2019. nov. 06. 18:32

Nyitókép: TASR

 

Martin Glváč, a parlament smeres alelnöke már múlt héten afelől biztosította Bugárt és Pellegrinit, hogy készen áll a lemondásra. Végül mégsem sietett annyira. A Glváčcsal kapcsolatos gyors eljárás ugyanis nem áll Fico érdekében.

 

Fico ismét kiállt Glváč mellett, amire három „jó“ oka van.

Hirdetés(x)

 

Az első ok személyes. Éppen a vállalkozó Glváč volt az, aki segített Ficonak – és a többieknek is – a lakáskeresésben.

 

Glváč évekig a Smer pozsonyi szervezetének volt az elnöke. Emellett Bašternák és Kočner közeli barátja. Nemcsak a városi hivatalnokok (és a pecsétjeik) álltak az irányítása alatt, de az olyan Bašternák-típusú befektetők is, akik prominens lakásokat építettek. Ennek a pozíciónak hála lett Glváč a Smer udvari ingatlanközvetítője. Aki luxuslakást akart, az vagy Glváč után ment, vagy az ő ismerősei után. Ez történt Ficoval is, aki végül Glváč barátjának, Bašternáknak a lakásában végezte.

 

(…)

 

Fico második oka megelőző jellegű. Glváč azóta áll nyomás alatt, mióta kiderült, közeli kapcsolatban állt Bašternákkal és Kočnerrel.

 

A Smerben már évek óta rettegnek attól, hogy mi minden fog még kiderülni róluk. Valószínű, hogy Kočner tarsolyában még vannak olyan üzenetek, amelyek Kaliňák, Počiatek, Žiga és a „főnök“ (Fico) seftjeit említik.

 

A kompromittáló anyagok mindig is Kočner specialitásai közé tartoztak.

 

A probléma azonban ott gyökerezik, hogy a Smerben sejtelmük sincs arról, hogy Kočner ki mindenkiről milyen anyagokat gyűjtött össze és rejtett el a széfjében.

 

(…)

 

A harmadik ok, amiért Fico kiáll Glváč mellett az politikai.

 

Fico a saját érdekében megpróbálja leignorálni a média nyomását. Kaliňák mellett ezt három éven keresztül csinálta. És most ugyanezt csinálja Glváč mellett is. A politikai túlélése a nyomással szembeni ellenálló képességétől függ. Glváč csupán Fico küzdelmének az egyik epizódját képezi.

 

A parlament alelnöke előbb vagy utóbb, de befejezi pályafutását. (…) Viszont naiv lenne azt várni, hogy a pártból – vagy annak üzleti hátteréből – is végleg távozik.

 

Egy szervezett csoportból nem lehet csak úgy távozni.

 

Aktuality.sk, Komentár Daga Daniša: Prečo Fico stále drží Glváča

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket