Berta, Bettina
  • HUF: 345.07
  • USD: 1.19
  • 23 °C
  • 33 °C

Dag Daniš: Miért lett hirtelen ilyen erős Matovič?

2020. feb. 14. 14:47

Nyitókép: TASR/Jakub Kotian

 

Az a pánik, amit Matovič támogatottságának növekedése okozott, egy terv része lehet.

Hirdetés(x)

 

Tavaly júniusban sokan Matovičot siratták. A támogatottsága 5% körül mozogott, és a választások után nem igazán számolt vele senki. Kiska új pártjának egyik áldozataként tekintettek rá.

 

Ma, két héttel a választások előtt Matovič OĽaNO-ja a második legerősebb párt. Talán nem túlzás, ha azt mondjuk, mindez pánikot váltott ki az ellenzéki táborban. Matovič ugyanis egyszeriben a kampány főszereplője lett.

 

(…)

 

Valószínű, hogy maga Matovič sem számított ilyen forgatókönyvre. A tervei ennél sokkal szerényebbek voltak. A kérdőíven keresztül egy klasszikus mozgósításra készült.

 

(…)

 

Így egyezett meg a Pravda és a TA3

 

Arra a kérdésre, hogy miért lett Matovič hirtelen ilyen erős, az elejétől kell kezdeteknél kell kezdeni a válaszadást. Pontosabban annál a két felmérésnél, amelyek azt állítják, hogy az OĽaNO a Smer után a második. Az AKO és a Polis felméréseiről van szó, melyek megrendelésre születtek. (…)

 

A TA3 és a Pravda is a Smer közeli médiumok közé tartoznak. Tényként kezelendő, hogy a TA3 és a Pravda által készíttetett és közzétett felmérések – amelyek szerint Matovič a második helyet foglalja el – a Smer stratégiájának részét képezi.

 

A Smer trükkjei

 

Amikor a Smer a figyelem központjába akar kerülni, akkor jól bevált taktikája Matovičcsal, mint lehetséges veszélyforrással fenyegetőzni.

 

A választási kampány során a Matovičcsal való ijesztgetés nemcsak a Smer választóit mobilizálja, de az ellenzéki választók egy részét is elbizonytalanítja. Legalábbis azokat, akiknek Matovič nehezen elképzelhető a jelenlegi kormány részeként, illetve elképzelhetetlen a legerősebb kormánypárt vezéreként…

 

(…)

 

Matovič

 

(…)

 

A döntő a választási eredmény lesz, nem a médiák és az ügynökségek előrejelzései (bár ezek is képesek a trendeket támogatni és gyorsítani).

 

Matovič sikerét azonban nem lehet teljes mértékben kétségbe vonni. Az ugyanis tény, hogy 2019 végétől folyamatosan növekszik. Talán nem olyan rohamosan, mint ahogyan azt a Pravda és a TA3 prezentálja, de minden bizonnyal közel van a kétszámjegyű eredményhez, vagy valami fölötte van.

 

Tavaly nyáron öt százalék körül mozgott, az év elejére viszont a kétszeresére növekedett (ebben minden felmérés egyetért). Matovič hasonló erőkategóriában van, mint Kotleba és Kiska. A három párt közül mindegyik okozhat meglepetést a választáson, és mindegyiknek megvan az esélye ahhoz, hogy közelebb kerüljön a Smer eredményeihez. Éppen Matovič az, akinek megvan az esélye arra, hogy a fináléban megragadja a szavazatokat és más ellenzéki pártokat lehagyjon.

 

(…)

 

A partnerek stresszben

 

A valóság jelenleg így fest az ellenzékben: Sulíkot kimerítette a Galkoval folytatott párharc; Hlinát utoljára a progresszívekkel kötött megnemtámadási paktum aláírásánál láttuk; Truban elment a hegyekbe a fasiszták ellen harcolni; Kiskát pedig papucsban érte utol a kampány… Az egyetlen, aki beásta magát a Smer–ellenzék frontvonalba, az Matovič.

 

(…)

 

A Matovič sikere miatt kialakult pánik mögött elsősorban azok azok az ellenzéki „vezetők“ állnak, akik teret engedtek neki. És részben a Smer kampánya is, aminek ez a trend tökéletesen megfelel.

 

Ha Matovičnak a jelenlegi támogatottságnak csupán a felét mérték volna, a Smer akkor is útjára indította volna a Matovičcsal való ijesztgetést, ugyanis Matovič növekedése a Smer kampánya számára nem más, mint bónusz.

 

Aktuality.sk, Komentár Daga Daniša: Prečo je Matovič zrazu taký silný

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket