Jusztina
  • HUF: 363.44
  • USD: 1.16
  • 8 °C
  • 19 °C

Filip Mónika: A kettős állampolgárság kérdésének korrekt megoldása kulcsfontosságú téma

2020. jún. 01. 23:27

Pesti Hírlap interjú Filip Mónikával, Szlovákia oktatásügyi államtitkárával – Védekezés szlovák módra, a Beneš-dekrétumok és a sajtószabadság

 

(…)

 

Sikertörténetek sorozatának nevezte Szijjártó Péter külügyminiszter a magyar-szlovák utóbbi éveket, egyetért-e ezzel?

 

Mindenképpen pozitív a két ország közötti kommunikáció és gazdasági kapcsolat. Őszintén bizok abban, hogy erre tudunk alapozni és tovább fejleszteni pket. Sok közös téma vár megoldásra és nem csak bilaterális, de európai szinten is. Én személy szerint nagyon örülnék, ha korrekt módon megoldanánk végre a kettős állampolgárság kérdését. Ez egy kulcsfontosságú téma.

 

A szlovák állam vesztett egy földelkobzási perben az Emberi Jogok Európai Bíróságán, amelyben a Beneš-dekrétumokra hivatkozott. Hogy éli meg magyar politikusként, hogy az állam egyik alapvető jogi okmánya a kollektív bünösséget és jogfosztást mondja ki?

 

Erre a kérdésre magánemberként, nem pedig a szlovák kormány államtitkáraként tudok válaszolni. Az említett bírósági döntés azt bizonyítja, hogy Szlovákiában a Beneš-dekrétumok még mindig problémát okoznak és rájuk hivatkozva magyar emberek vagyonát lehet elkobozni. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy az említett uniós bírósági döntés csak közvetve szól a Beneš-dekrétumokról, a fő problémát a szlovák főügyész konkrét ügyben felülvizsgálati kérelemre vonatkozó hatásköre jelenti.

 

Nyilván figyeli a magyarországi politikai életet, mit gondol róla, mit tart esetleges hibájának?

 

A szlovák kormány magyar nemzetiségű államtitkáraként nem tisztem, hogy a magyar belpolitikai helyzetet jellemezzem.

 

(…)

 

 

Forrás: Pesti Hírlap, nyomtatott kiadás

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket