Gyimesi György: Čaputová országértékeléséből hiányzott a személyes felelősségvállalás - Körkép.sk

Gyimesi György: Čaputová országértékeléséből hiányzott a személyes felelősségvállalás

2022. nov. 30. 19:38

Čaputová elnök asszony államértékelő beszédet tartott a parlamentben – és közben az állapotoktól igyekezett magát olyan nagyon távol tartani, hogy ahhoz látszatra se legyen köze.

 

A köztársaság helyzetének értékelésével – ha akarta, ha nem – az elnök asszony az elnöki palotát is értékelte. Ebben az összefüggésben az elnök beszédéből hiányzott az önkritika, hiányzott belőle a személyes felelősségvállalás a jelenlegi helyzetért. Mintha egy idealizált világból Alice érkezett volna eszet osztani, és pontosan annyi konstruktív együttműködés volt benne, mint úrinőben kukoricafosztáskor.

 

A köztársasági elnök mai beszámolója a társadalom helyzetéről több gondolatot is ébresztett bennem:

 

Čaputová kritikusan, keményen progresszív politikusként beszélt, aki nem akarta látni sajátjai kudarcait, ugyanakkor nem fukarkodott másokra, főleg a kormánypártokra rótt felelősséggel.

 

1. Kifogásolta, hogy nem segítünk eléggé az embereken, ugyanakkor Ő maga adta Alkotmánybíróságra a családbarát csomagot, amely éppen a legkiszolgáltatottabbak támogatását szolgálja.

 

SJE Nyílt nap
2. A szótára szerint a progresszív elveket elvetők nem tekinthetők demokratáknak.

 

3. Azt mondta, hogy az államháztartást konszolidálni kell, ugyanakkor nem akarja látni, hogy a második világháború vége óta a legnagyobb válságot éljük át, amikor minden kormány megnöveli az emberek megsegítésére fordított kiadásait.

 

4. Undorról, a társadalom elembertelenedéséről beszél, de elfelejti megemlíteni, hogy a progresszív média és a politikusok keltenek leginkább gyűlöletet a közösségben, és rombolják az államközi kapcsolatokat.

 

5. Azzal, hogy kijelenti, hogy Brüsszel és Washington érdekei azonosak Szlovákia érdekeivel, azt akarja mondani, hogy elvesztettük saját szuverenitásunkat?

 

Čaputová asszonytól hallhattuk, hogy az állam és a demokrácia tekintélye kopik, de a legjobban az elnöki hivatal presztízse szenvedett csorbát.

 

Gyimesi György: Facebook

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Kósa Zoltán
2022. dec. 01. 21:13

Gyimesi Úr, egyetértek!

Petike
2022. dec. 03. 19:42

mintha csak Ficot hallanám Gyimesinek ugyanis kedvesebb Fico és a LSNS mint a demokrtikus erok

Szóljon hozzá!