Halász Béla: Pár gondolat az elveszett szavazatokról - Körkép.sk
Taksony
    |    
HUF: 376.25
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Halász Béla: Pár gondolat az elveszett szavazatokról

2023. szept. 24. 20:27

Kevés rosszabb dolog van annál, mint amikor valaki helyett mások döntenek.
A közelgő parlamenti választások során ismét aktuálissá vált a probléma, ezért érdemes kifejteni, mit is kockáztatunk a passzivitásunkkal.

 

Mint tudjuk, minden választónak két lehetősége van:

 

1 – elmegy választani
2 – nem megy el választani

 

Felvidéken a kétezres évek elején sokáig átlagon felüli volt a választási kedv.

 

A magyarok nagyobb létszámban jártak választani, mint a szlovákok. Aztán ez a helyzet lassan megváltozott. Hogy miért, annak jól ismert okai vannak. Összefügg a bizalommal, melyet nehéz megszerezni, de könnyű elveszíteni.

 

Csakhogy a választásokon így is, úgy is eredmény születik. Ha csak egy ember adja le voksát, akkor az ő szavazata lesz a döntő.

 

Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy elmegyünk-e választani vagy sem. Mert ha mi inkább az otthonmaradás mellett döntünk, mások pedig élnek állampolgári jogukkal, akkor az ő szavazatuk eredménye határozza meg a mi jövőnket is az elkövetkező négy évben. Azt a jövőt, amelynek befolyásolásáról otthonmaradásunkkal önként lemondtunk. Hogy hol épüljön kórház, gyorsforgalmi út, ipari park, hova települjön új befektető, kerüljön víztisztító állomás, stb. stb. Nap mint nap látjuk, érezzük, amiről beszélek.

 

hirdetes
Így a közélet iránt érdeklődő, saját sorsa iránt felelősséggel bíró állampolgár már csak saját maga miatt is akkor dönt a legjobban, ha elmegy választani. És magyar pártra adja a szavazatát. Mert ha nem lesz magyar párt a parlamentben, nem lesz magyar képviselet sem.

 

Ez ilyen egyszerű.

 

És ha mindezt tisztáztuk, akkor már csak egy fontos szempontot kell mérlegelni: Hogy olyan pártra adjuk szavazatunkat, aki át is ugorja az 5 százalékos parlamenti küszöböt. Különben az így leadott szavazat töredékszavazatok formájában a legerősebb pártok ölében landol.

 

Ilyen a választási törvény.

 

A Szövetség esélyes a parlamenti bejutásra, ennek esélye hétről hétre egyre nagyobb. A ránk adott szavazat biztosan nem veszik el.

 

Éljünk hát szavazati jogunkkal szeptember 30-án!

 

Halász Béla Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket