Angéla, Petronella
  • HUF: 346.80
  • USD: 1.11
  • 11 °C
  • 21 °C

Hunčík: Majd a 2020-as választások megmutatják, mi maradt meg a bársonyos forradalom üzenetéből

2019. dec. 01. 18:47

Nyitókép: TASR/Michal Svítok

 

Hogyan élt a magyar kisebbség Szlovákiában ´89 novembere előtt? Miben veszélyeztette őket a totalitárius rendszer?

 

Úgy éltünk, ahogy a szlovákok többsége, nem voltak nagy különbségek. Ebből a szempontból a kommunisták nagyon óvatosak voltak. Betartották a magyar kisebbség százalékos képviseletét a közhivatalokban. Pszichológusként azt tudom mondani, hogy a külső apróságok, a kis sebecskék voltak problematikusak. Fokozatosan megváltoztak az eredeti településnevek. Józsefből Jozef, Lászlóból Ladislav, Erzsébetből Alžbeta lett. A kulturális aktivitásokat csak a Csemadok égisze alatt lehetett szervezni. Lassú, fokozatos asszimiláció történt. Azok, akik érintettek voltak, vagyis a kisebbség, ezt nagyon megérezte. Míg azok, akik a többséghez tartoztak, nem értették az elégedetlenséget. Nehéz volt nekik elmagyarázni a helyzetet.

Hirdetés(x)

 

(…)

 

A szlovákiai társadalom most olyan, mint amilyet 1989 novemberében az emberek elképzeltek maguknak?

 

Nem. De most már nem tudom elképzelni, hogy az emberek olyan számban kivonulnának tüntetni az utcákra a szabadságért, a demokráciáért, az emberi jogokért és a szólásszabadságért, mint 1989-ben. 30 év után az embereknek már mások a prioritásaik. Nekünk 1989-ben világos modellünk volt, ami Nyugatot, a liberális demokráciát és Európát foglalta magába. (…) Ezt a modellt 2019-ben nem tudjuk használni, mert ma már azt kérdezzük, hogy Amerikát akarunk Trumppal az élen, vagy Nagy-Britanniát Johnsonnal az élen?

 

Mit nyert és mit veszített a magyar kisebbség ´89 novembere után?

 

Mindenképpen pozitívum, hogy a magyar kisebbség visszatérhetett a magyar névhasználathoz. Amennyiben elegendő pénzzel rendelkezünk, akkor különböző intézményeket, iskolákat is alapíthatunk. Ezenkívül erős politikai képviseletre tettünk szert. Jelenleg a negatívumok közé sorolom azt a magyar vezetőkre kifejtett erős nyomást, miszerint etnikai alapon egy közös pártot kellene létrehozniuk. Nemcsak én, de a barátaim is azt kérdezik: ha csak az alapján fogunk létrehozni egy pártot, hogy magyarok vagyunk, akkor azzal miként fogunk hozzájárulni a szlovákiai magyar közösség modernizációjához?

 

A bársonyos forradalom üzenetéből maradt még valami pozitívum Szlovákiában?

 

Orbán Magyarországával összehasonlítva Szlovákiában még megmaradtak azok a pozitív változások, amelyek háttérbe szoríthatják az erősödő antidemokratikus tendenciákat. Ezt egyértelműen csak a 2020-as választások fogják megmutatni, ahogy azt is, hogy a szlovákiai magyar közösség képviselői milyen szerepet fognak játszani ebben a harcban. A liberális demokrácia ugyanis a kisebbségeket és a kisebbségi véleményeket is védi, az emberi jogok pedig nem számítanak luxuscikknek.

 

Teraz.sk, Hunčík: Čo ostalo z odkazu Nežnej revolúcie, ukážu voľby v roku 2020

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Csemez László
2019. dec. 03. 16:18

Milyen rossz a magyaroknak,mert van Orbán Viktoruk és milyen jó nekünk mert van liberális Hunčík Péterünk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket