Jaroslav Daniška: A Gyimesi körüli vita a liberalizmus agresszivitását mutatja - Körkép.sk
Angéla, Petronella
    |    
HUF: 376.25
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Jaroslav Daniška: A Gyimesi körüli vita a liberalizmus agresszivitását mutatja

2023. máj. 18. 16:50

Nyitókép: Gyimesi György/Facebook

 

A liberalizmus ma mindennél erősebb doktrína. Elég csak megfigyelni, hogyan pusztítja a keresztényeket, a magyarokat, a volt kommunistákat és a baloldalt.

 

Ez egy régi, jól ismert anekdota: Mi az első számodra, katolikusnak lenni vagy magyarnak lenni? Először megszülettem, aztán megkereszteltek – hangzik a válasz.

 

Egészen a közelmúltig ezzel a bonmottal magyarázták, miért jelent többet a magyaroknak az etnicitás, mint a hit. Amíg meg nem jött a liberalizmus.

 

(…)

 

A Most-Híd vezetése kedden bejelentette, hogy kilép a Szövetségből, amely szinte az összes magyar párt egyesülésével jött lére. Az indok: Gyimesi György a jelöltlista 150. helyén indul.

 

A hivatalos indokok álcázásként hatnak: „A politika vulgarizációja és az OĽaNO egykori képviselője által képviselt politikai stílus veszélyezteti a Szövetség eredeti értékrendjét, ezért nem tudunk maradni” – mondta Rigó Konrád, a Most-Híd platform elnöke.

 

Ez nyilvánvaló ostobaság. Gyimesi sok mindent jellemez, de a politika vulgarizációját biztosan nem. Inkább Káčer és Naď, akikre Gyimesi szokott reagálni.

 

A valódi okok máshol vannak.

 

De először egy rövid megjegyzés. A Szövetség vezetése mindent megtett azért, hogy a magyar párt bejusson a parlamentbe. Három magyar párt egyesült egy jelöltlistán, és a végére Gyimesit is fel akarták venni, aki a 2020-as választások óta a legkiemelkedőbb magyar a politikában. Annyira logikus, hogy fél évvel a választások előtt mi sem lehetne logikusabb.

 

Ugyanez a kulcs vezetett egykor Bugár Béla Duray Miklóssal és Nagy Lászlóval való egyesüléséhez.

 

De ma már ez nem lehetséges.

 

Miközben Gyimesi lényegesen mérsékeltebb, mint amilyen Duray volt, talán mérsékeltebb Csáky Pálnál is. Nem javasol autonómiát, sőt, még Budapesten és Orbánnal is más magyaroknak jobbak a kapcsolatai, mint neki.

 

Az ok valami más. Az új politikai stílus, az igen, de nem Gyimesié.

 

Az ok a liberális magyarok új politikai stílusa. Magasabb céljuk van, mint az összmagyarság egyesítése hazánkban, vagy akár a parlamentbe jutás.

 

Zavarja őket Orbán, zavarja őket az ukrajnai háborúval kapcsolatos politikaváltás, és zavarja őket a dél-szlovákiai magyarság természetes paraszti konzervativizmusa. Gyimesivel – aki nálunk Orbán témáit veszi át – a Szövetség konzervatívabb lenne. Aggodalomra semmi ok, ez semmilyen módon nem veszélyeztetné a határainkat vagy a helyi rezsimet, még csak nem is vezetne a Szövetség összeolvadásához Ficoval, ami Orbánnak számít. Hiszen Gyimesi képviselőként megszavazta Fico kiadatását és a mentelmi jogának megvonását.

 

De a magyarok szociálisan konzervatívabbak lennének. A Szövetség pedig egy kiegyensúlyozottabb háborús megközelítést választhatna, még ha ez nem is biztos, mert Gyimesinek valóban más volt a véleménye a háborúról, mint Naďnak, Hegernek és Matovičnak, de ez sehogyan sem mutatkozott meg.

 

Az ok röviden: a liberalizmus, és annak bomlasztó ereje.

 

(…)

 

És ez most a magyarokat is érinti. A jelöltlistán szereplő Gyimesi az összefogás megnyilvánulása volt, a szétesés üzenetét viszont a Most-Híd viszi.

 

Röviden, a liberalizmus napjaink leghatalmasabb doktrínája. Nem tud kompromisszumot kötni. A megállapodást a kisebbségi pozícióból nem tudja elviselni. Uralkodni akar. Bármi áron.

 

Ennek hatékony eszköze a feloszlás. Ezt talán maguk a Most-Híd politikusai is gyorsan megerősítik, amikor közlik, hogy kivel indulnak a választásokon.

 

Az 5 százalék alatti konzervatívabb magyarok sikert jelentenek az ilyen politikai gondolkodásnak.

 

De nem ettől kell félni. Gyimesi értéke tulajdonképpen csak nőtt. Főleg, ha a jelöltlistán marad a többi magyarral, és a kampányban sikerül találkozniuk és meggyőzniük a magyar parasztokat (és ezt a szó pozitív értelmében értem) hazánk déli részén.

 

A magyaroknak meg kellene nézniük, hogyan végezték a keresztények. És elfogadni azt a küzdelmet, amelyet korunk legerősebb ideológiája hirdetett nekik.

 

Štandard.sk, Jaroslav Daniška: Aj spor o Gyimesiho ukazuje, aký agresívny je dnes liberalizmus

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Kövessen minket